Москаль образився на активістів, але "пригальмує" з нефаховими "реставраціями" історичних дерев'яних церков Закарпаття

До наступної весни роботи з так званої "реставрації" історичних дерев’яних церков Закарпаття особисто голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль ініціювати не буде.

Москаль образився на активістів, але "пригальмує" з нефаховими "реставраціями" історичних дерев'яних церков Закарпаття

Про це Г.Москаль заявив за підсумком робочої поїздки на Міжгірщину, у ході якої побував у високогірному селі Рекіти й оглянув дерев’яну Миколаївську церкву, збудовану в середині 18 століття. Споруда, яка є пам’яткою архітектури національного значення і вважається однією з візитівок Верховини, потребує ремонту – шинглі (дерев’яна дранка) частково прогнили, під час дощів дах протікає.

– Я пообіцяв допомогти – відшукати майстрів, що роблять шинглі за старою технологією, і відновити дах церкви, – пише Г.Москаль на своєму персональному сайті та в наступній інформаційній розсилці з електронної адреси прес-служби Закарпатської ОДА. – Але оскільки нещодавній ініційований мною ремонт старої дерев’яної церкви Святої Анни у Буківцьові (Великоберезнянський район) викликав у деяких людей неоднозначну реакцію, не буду поспішати.

При цьому ображений на реакцію фахівців і загалом громадськості Г.Москаль закликав всіх тих, хто висловився різко проти "цибулькового" нищення автентичності церкви Св. Анни в Буківцьові за "технологією" і під керівництвом начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Валерія Мурги, "зробити ремонт Миколаївської церкви в Рекітах самим – знайти майстрів, деревину, домовитися й заплатити за роботу". У характерному для нього популістському стилі, пам'ятаючи, що можливості очільника області і науковців та активістів – неспіввідносні, Г.Москаль пропонує їм також відремонтувати стару (початок 18 ст.) церкву Святого Василія Великого у с.Сіль Великоберезнянського району. На якій ще в 70-х роках минулого століття замість дерев’яних встановили бляшані куполи".

Щодо церкви у Буківцьові, то, вважаючи, що реконструкція зводиться виключно до технології виготовлення шинглів за старою технологією, а все інше, включно з формою та інтер'єром пам'ятки, можна міняти на власний розсуд, Г.Москаль популістськи декларує готовність "демонтувати нові куполи з шинглів за умови, що "активісти", "дизайнери" та "знавці старих церков", котрі так різко виступили проти ремонту, зроблять і встановлять інші",  навіть організувавши "акцію під умовною назвою "Врятуємо стару церкву від Москаля!".

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, внаслідок "реставрації" під керівництвом Г.Москаля і В.Мурги, церква в селі Буківцьово на Великоберезнянщині, що має величезну історичну цінність і перебуває під охороною держави, зазнала варварських і непоправних втрат. Замість автентичних барокових куполів після роботи "майстрів під керівництвом начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Валерія Мурги" відтепер її увінчують банальні російські "цибульки".

Після різко негативної реакції на таку "реконструкцію" з боку громадськості, фахівців і ЗМІ, промах Г.Москаля в доволі незграбний спосіб спробував виправдати керівник його прес-служби Ярослав Галас. Його пояснення, що, начебто, "куполи старої церкви мали інакшу форму, не чітку конусоподібну, а сплюснуту через те, що вони "просіли", бо дерево всередині прогнило", викликало шквал іронії та обурення в ЗМІ та соцмережах. При цьому було наведено старі фото церкви в Буківцьові, на яких зафіксовано незмінність барокової форми її куполів в часі.

Фахівці вважають таке ставлення керівника ОДА до теми реставрації історичної спадщини Закарпаття негативним прецедентом. Відразу після знищення автентичності пам'ятки сакральної архітектури в Буківцьові, російськими цибульками було знищено історичну церкву середньогуцульського стилю 1856 року в селі Стебний Рахівський району.

08 жовтня 2016р.

Теги: церква, реставрація, Геннадій Москаль

Коментарі

Степан Крук =правому сегменту 2016-10-15 / 18:04:35
При кожній РДА є відділ культури, котрий повинен опікуватися історичною та культурною спадщиною. Ця церква - памятка культури місцевого значення. Саме районний відділ культури повинен був ініціювати РЕСТАВРАЦІЮ церкви та робити офіційні запити у відповідні інстанції про фінансове забезпечення РЕСТАВРАЦІЙНИХ робіт. Профільні служби РДА повинні були підготувати проектну документацію РЕСТАВРАЦІї. Тут би згодилася і ініціатива сільської громади, котра б вимагала РЕСТАВРАЦІЇ. А робити ремонт за принципом аби було тепло, аби не капало на голову - делітантизм. За такою схемою можно було залучити для реконструкції церкви кошти фондів, підприємців і церковної громади. І все було б гаразд! Треба було громаді звернутися до районної влади і вона б допомогла зробите все.

Правый сегмент. 2016-10-15 / 12:57:33
И по теме конкретно. Где эти "фахівці" были раньше? Все только галдеть умеют, как в старые советские времена. И, хоть бы, задницу кто поднял. А речи толкать - проще всего.
То, что "сами найдите специалистов" - МОСКАЛЬ ПРАВ! Это в СССР было за правило что-то ожидать от государства, и жить по принципу: "СССР сам должен за каждым бегать".

Пусть не по теме церквей, но пример красноречивый, и с этим схожий. Допустим, выделяются деньги на дороги. И .... ???? Вот, деньги вам! Делайте, организовывайте! А нет! Через какое-то время: "Освоена лишь малая часть выделенных средств".
Потому, что попривыкали, что кто-то должен всё в ротик положить, и что должно с неба всё упасть!

Правый сегмент. 2016-10-15 / 12:50:11
Вот, что значит сепаратизм! Да, не столь он опасен, как исчезновение патриотизма. Который, увы, уходит в историю.

Да, сам сепаратизм не опасен, в принципе. Опасно - зажирательство! Ради которого, определенная часть населения Украины готова продаться, и даже мать родную за бутылку продадут! Но...
А что получили жители Крыма? Что получили жители Донбасса? Думали они, что продадутся, получат всё, и делать ничего не нужно - только жрать и пить. А вот и нет!

Степан Крук 2016-10-12 / 19:07:13
Тільки що Рівіс оправдовувався на "каналі 112". Якщо коротко: вся українська преса невдоволена його сепаратистським висловом на ТИСА-1. Але "ЗАКАРПАТЦІ ВІДНЕСЛИСЯ ДО ЦЬОГО СПОКІЙНО". Винуваті журналісти, котрі видьорнули фразу з контексту. І тут же перечить собі: якшо Київ не дасть грошей на дороги сепаратиські настрої в області будуть рости. Звичайний шантаж, панове! Звичайно, субвенці повинні надходити в область для фінансування інфраструктури. Але для чого повязувати це з сепаратизмом? Шантаж!

ужгородець 2016-10-12 / 15:38:19


Рівіс піддає сумніву перебування Закарпаття у складі України, це чудо "ремонтує" руками Мурги унікальні церкви, контрабасить, фестивалить і будь-якою ціною воює з Балогою.

Ще хтось сумнівається, що на Закарпатті системна криза влади?


до Москаля 2016-10-11 / 13:47:34
Гере ти наше луковоє! Тобіш цибульовоє.

Київський патріархат 2016-10-11 / 13:26:08
"Реставрація" по- москальськи, або застав дурака Богу молитися!

............... 2016-10-11 / 10:54:01
Не натішиться сверчок,як VIP-сверчок сів на сучок!!!

справжній москаль 2016-10-10 / 22:51:07
Всяк сверчок знай свой шесток

форестер 2016-10-10 / 20:19:05
Схоже на те :-)

Степан Крук - форестеру 2016-10-10 / 16:58:22
Причину такого невігластва неоднозначно пояснив керманич прес-служби Москаля Ярослав Галас. Ось, що він сказав за голову: "Купол голови Г.Москаля мав інакшу форму, не чітку конусоподібну, а сплюснуту через те, що вона "просіла", бо дерево всередині прогнило". Ось так! Старість...

форестер 2016-10-10 / 15:54:46
З цього генерал-губернатора, зліпленого Медведчуком з мусора, ніколи не буде керівника області

Степан Крук 2016-10-10 / 09:09:01
В селі Стебний, Рахівського району група сектантів ( в моїй Україні не може бути ніяких парафій московського патріархату - це секти) зруйнувала деревяну церкву середньогуцульського стилю 1856 року. На очах Рахівської районної адміністраці, прокуратури та громадськості. Хто відповість за цей злочин? Чи порушена карна справа по факту вандалізму?

Степан Крук 2016-10-10 / 08:35:26
Прийшов до висновку, що областю ніхто не керує взагалі! Москаль навіть не адмініструє обласну державну адміністрацію; "губернатор" сам по-собі, а багаточисленні управління (департаменти) самі по-собі. Управлінський рівень Москаля не дотягує навіть до рівня начальника ЖЕКу. Якщо Гена взявся за реставрацію деревяних церков ( питання нагальне, необхідне і серйозне)то вирішувати його необхідно грамотно: дай доручення управлінню культури створити робочу групу із залученням архітекторів, краєзнавців, істориків, підготуй технічну документацію реконструкці і реставруй. Що робить Москаль? Домовляється з...начальником обласного управління лісового та мисливського господарства Валерієм Мургою і цей "мисливець" проводить роботи!!? А згодом Москаль (голова ОДА!?) ходить по-горам та шукає справного гуцула, котрий би натесав шингли на нові "реставраці". Нажаль, це є рівень сьогоднішнього керівництва ОДА! На які позитивні зміни, на яке економічне зростання Закарпаття можно сподіватися, краяни! Де той інтелект, котрий зрушить процес з мертвої точки?

Горянка 2016-10-10 / 00:13:41
Є така категорія людей які розбираються у всьму. хоч начальником аеродрому . хоч роддому.

Степан Крук 2016-10-09 / 09:23:00
Москаль на феншуй поклав... свій авторитет!

Андрій 2016-10-09 / 08:54:57
Шинглі то Американське слово = shingle
Все правильно - бляха на дерево не є феншуй.

Лана 2016-10-08 / 23:02:14
На Міжгірщині кажуть драниці.

уйко 2016-10-08 / 20:28:56


иди на*** верховинцю шингла ото закарпатськое слово


Степан Крук 2016-10-08 / 18:41:31
Однозначно чокнутий! І не тому, що не розуміє, а тому що не проконсультується із фахівцями. Бодай з тим же Михайлом Сирохманом. Є великим вандалізмом і гріхом, коли раніше гуцульський архітектурний стиль після "реставрації" впізнати не можливо! Коли вже ніякий фахівець, науковець не зможе визначити цього. Якийсь москальський геноавангардизм, чи москальське барокко в архітектурі появилося?!

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 2
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини