Дерев'яні храми Закарпаття: новий вандалізм московсько-цибулькового стилю (ФОТО)

Село Стебний, Рахівський район, церква жінок-мироносиць 1856 року. Цей храм – можливо, найгарніший з-поміж церков середньогуцульського стилю, а також єдина не перекрита бляхою церква цього стилю. Була найгарнішою.

Дерев'яні храми Закарпаття: новий вандалізм московсько-цибулькового стилю (ФОТО)

Нині пам’ятку архітектури місцевого значення (номер 090055 у реєстрі пам’яток) активно перебудовують, нівелюючи всю первісну, гуцульсько-греко-католицьку архітектуру та замінюючи її православною символікою московського стилю. Перекривається дах та вже змінена баня на російську «цибулину».

Про катастрофічний процес повідомив в етно-групі «Гуцул-Вуду» Роман Рибчук, який народився та виріс у с. Стебний і після тривалого часу перебування за кордоном, приїхав у рідне село і жахнувся побаченому.

«Старі чавунні хрести з храмів і перед ними, скінчили свій путь в металобрухті!!! Святині (молитовники, ікони, рузьбовані хрести і т.д.) розпродали потайки заграницю як антикваріат, де вони там валяються як дрова. Наразі іде підготовка фундаменту для хреста перед церквою... офіційного. "Священик" МП, що служить в цій церкві, називає це пожертвуванням від вірянина, що хоче подарувати церкві-парафії мармуровий хрест. Насправді, він вважає, що стебнянська церква, недостатньо схожа на московські храми, недостатньо підкреслює свою приналежність до УПЦ МП. Хрест з перед церкви, "священик" вже довший час наказує людям знести, доля його буде та сама, що і хрестів на даху, металобрухт за 800 гривень, як він хвалився.

Храм після варварства московського стилю

Я знайшов список, коли ще радянська влада в 20.04.1989. повернула парафіянам майно (церква була приблизно 30 років закрита, облаштований музей). Так от з нього, списку, майже всі цінні речі розкрадені і розпродані, а замість них він за людські гроші накупив блискучих бляшок!.. Не так давно горе-священик погрожував, що добереться і до іконостасу і в першу чергу до "царських воріт". Не раз наголошував, що для нього головне почати перебудову, а парафіяни уже самі будуть змушені дотягнути все до завершення, тому що він має в планах в скорім часу, перейти в іншу парафію», – пише в розпачі Роман.

Так храм виглядав у 1992 році

Голова Ясінянської селищної ради Едуард Зелінський на цю ситуацію тільки ніяково знизує плечима та нічого конкретного сказати не може. Мовляв, стебняни самі винні, шо мовчать, священика бояться. «Народ мовчить, – каже селищний голова, – бо гуцули забобонний народ і слова боїться сказати проти попа, сприймають їх мало не як святих зАжива! Більша частина з них нарікають, але так максимально в кулачок, бо як казав, бояться гніву Господнього шось проти попів сказать».

Храм і дзвінниця, яку також "осучаснили"

За офіційним коментарем цієї ситуації йдемо спочатку до Хустської єпархії УПЦ (МП). Секретар єпархії о. Іоанн Розман зазначив, що здебільшого громада церкви сама вирішує долю свого храму і необхідність та обсяги його реставрації. Виняток – якщо храм належить до пам’яток архітектури. «Тоді, — каже отець Іоанн, — парафія має надіслати листа до управління архітектури з проханням дозволити реставрувати пам’ятку. Але чи зробили так у Стебному – не можу наразі сказати».

Дзвінниця станом на 1992 року

Ми дізналися – не зробили. В Управлінні культури Закарпатської ОДА це підтвердили. Спеціаліст з відділу культурної спадщини Томаш Сопко про ситуацію в Стебному не чув, але з такою тенденцією знайомий: «Що за безглуздя – боятися попа?! Він же у них, у громади, на службі! Він їм служить!». Стосовно руйнування храму в Стебному, чиновник запевнив, що вони складуть протокол, винесуть його на адмінкомісію і громаді присудять штраф за руйнування пам’ятки архітектури місцевого значення.

Але чи це зупинить громаду-варварів — ніхто не впевнений. Звісно, що важко повірити, що храму повернуть його колишню велич. А Роман Рибчук має серйозний намір заснувати фонд для збору коштів на повну реконструкцію Стебнянської церкви.

Довідка

Церква жінок мироносиць, 1856 (Сирохман М. «Церкви України: Закарпаття». – Льв.: 2000 р., с. 617).

Церква станом на 1992 рік

У мальовничому гуцульському селі стоїть, можливо, найгарніша з-поміж церков середньогуцульського стилю, а також єдина не перекрита бляхою церква цього стилю, що давніше була присвячена св. Михайлу.

Чарують пропорції храму. Бічні прибудови невеличкі і не впливають на загальну базилічну форму, але вишукано акцентують бічні фасади. Сповнена грації проста чотирикутна башта з вікнами-голосницями вкрита чотирисхилим шатром, увінчаним маківкою з майстерно викуваним хрестом. Вівтарна частина церкви – п’ятигранна, з маленьким круглим віконцем на східній стіні, опасання лежить на фігурно оброблених випусках вінців зрубів. На західному фасаді – трапецієподібний фронтон. У 1930-х роках іконостас утворювали прикріплені одна біля одної ікони в простих рамах. “Царські двері” не мали багато різьблення, вся площина дверей декорувалася ажурною прорізкою в формі хрестів.

Нижче від церкви стоїть цікава дерев’яна дзвіниця, вкрита, як і церква, дерев’яними шинґлами. Нижній ярус дзвіниці зрубний, чотирикутний у плані, вкритий опасанням, що спирається на фігурні випуски. Верхній ярус – каркасний, восьмистінний, під вось-мисхилим шатровим дахом.

29 вересня 2016р.

Теги: церква, вандалізм, храм

Коментарі

Роман Р. 2016-12-28 / 19:08:40
Особисто мене не стіко на даний час цікавить хто винен в цьму варварстві, як те, шоб повернути початкову архітектуру нашому рідному храмові, котрий наші прадіди з остатніх сил та коштів будували! А тому я говорив і радився з дуже багатьма приписними як і я парафіянами, чи вони згідні з таким рішенням. Більшість згідна без умов навіть а частина згідна тіки за умови шо їхні кошти на реконструкцію небудуть використані. Так, є такі, шо з цим зовсім не згідні але поки шо, вони особисно мені в очі того неговорили...так позАочі. Мені би дуже хотілось шоб вони самі мені то сказали в очі, я хочу знати їх поіменно, шоб я міг випрацювати план, як з ними домовитись без лишніх сварок і образ. Ми всі "стебньини" а тому сваритись безглуздо, п.Попенко чужинець в Стебному, піде в Кваси служити як він сам заявляв а нам далі жити. Для початку, веду зараз домовленості по реконструкції дзвінниці в старому гоцульському стилі(головне шоб було все законно з погляду Міністерства Культури), від майстрів з досвідом і все фінансування беру на себе, при бажанні може хто хоче допомогти. Тоді буде можливість порівняти як можна було провести реконструкцію храму в межах закону і шоб громадянам було зручно. Бо ще пару років такого господарювання п.Попенка і в храм не то що пару душ а і ті перестануть ходити!

Роман Р. 2016-12-28 / 18:49:49
Мені дуже цікаво, чого всі хто там рвав пукан за Попенка а я схильний думати шо його дійсно підставили як він і сам стверджує,за прависльність дій по реконструкції храму, непонаписували свої імена хочаби, непридставились?! З цього висновок, ніхто з них Стебний в очі не бачив тим більше храм!!! Визиваю на конструктивну дискусію кожного, хто на то має добру волю та дійсно можливо не знає багато нюансів по цій темі.А псів московітських прошу невмішуватись або хочаб придставитись аби небути тролями на смітнику!

моя думка 2016-10-14 / 21:26:20
"не витримав"чогось, до цих пір поки непочалась реставрація храму ,ніхто і ніколи, незгадував про храм як " архітектурна памятка" До відбудови неодноразово всі говорили про реставрацію, і це знали за межами стебного. Ідо того ж ремонт робився неза один день він тривав майже пів-року якщо і небільше,чому тоді горе власникові фото,під час процесу робити невистачило хоробрості висловити невдоволення,а не тоді коли ремонти вже закінчаться пускати пір'я..
щодо:"недовчених прихожан на чолі з недовченим попом" так тут фільтруй базар!
І якби всім храм так неподобалась, то місцеві б після даної публікації в інтернеті ,та в інших джерелах неогризалися б проти автора!

церква була,Є!,і буде чудовою,!!а місцеві хороші люди)!!

не витримав 2016-10-14 / 19:36:58
Священик - не Бог, а така ж людина, як і інші. З усіма своїми людськими вадами - нерозуміннями, неосвіченостями, специфічними смаками, московським вихованням і т.д.

Тому йти проти цих хиб можна і треба.

А бути в Стебному, чи піти геть, це його особиста справа.

ВЛАДА 2016-10-14 / 19:26:14
Дуже жаль,що так ідуть проти священника ,який заради своїх людей готовий на все,і дуже жаль що він хоче залишити своїх людей,бо я впевнена ,що такого священника ,більше у с.Стебний ,у Михайлівському храмі,нажаль вже не буде,і саме з такого священника повинні брати приклад,всеж у наших людей є надія,що він їх не покине!!!

не витримав 2016-10-14 / 19:25:07
до "моя думка"

Хлопе, є закон, який забороняє такі самовільні "ремонти". І не просто так забороняє, а тому що є пам'ятки, які цінні саме в такому вигляді, в якому їх було створено, а не в варіанті, який вирішили - "бо красіво", "бо тепло" чи ще щось на вибір - ось такі недовчені прихожани на чолі з так само недовченим попом.

Тому, хто тупий, збоку видніше.

Зрозуміло?

моя думка 2016-10-14 / 18:01:30
Люди схаменіться пишите"храм спотворено" та ви хоча б бачили його до ремонту ?перекриття та сам стан був жахливим,, а отеплення в прямому смислі НЕБУЛО .кількість прихожан взимку можна було б порахувати на пальцях через жахливий холод.Благочинністю людей почався потроху приводитись храм в порядок сам священник та люди робили ремонти .Звертаюсь до тих цибульків які залили таку паршиву інформацію в нет.і до тих хто дивиться на фото храму до ремонту 50-річної давності і думають що храм був пречудовий люди небудьте тупими !яка різниця який зовнішний вигляд якщо віра в Бога в нас одно ідіть до церьки і моліть Бога пробачти вас за такі напасті ,непортьте людям нерви.нехай у стебному хочаб щось буде як у людей і
Священник наш людина з Великої Букви!

моя думка 2016-10-14 / 17:13:08
Люди схаменіться пишите"храм спотворено" та ви хоча б бачили його до ремонту ?перекриття та сам стан був жахливим,, а отеплення в прямому смислі НЕБУЛО .кількість прихожан взимку можна було б порахувати на пальцях через жахливий холод.Благочинніс

чисничок 2016-10-14 / 15:27:14
особисто спілкувався зі священником,він просто хотів,щоб наші люди ходили до храму в якому тепло,і дах не протікає,хотів добра нашим людям,які нажаль не цінують це,особливо ті,хто в храмі жодного разу не був.

ВЛАДА 2016-10-14 / 15:25:55
А де фото ,перед самої реставрації, чому шановна журанлістка чи "пан" Рибчук не сфотографував ,який храм останнім часом був!!!! Виклали фото 1992 року,чому не виклали храму до реставрації, тому що храм вже 20 років був покритий білою бляхою, і купола були точно ж такі,тільки трішки менші,а шановний журналіст і пан Рибчук ,які взагалі не бачили храму хай займуться чимось іншим!!!

гуцулочка 2016-10-14 / 15:07:00


Погрози, образи і неврівноваженість залишайте при собі. Коментар, як і подібний йому попередній, видалено. Адмін


гуцулочка 2016-10-14 / 15:01:20
особисто нашому голові,ви взагалі мовчіть.ви нікопійки не дали на збереження храму.і не маєте права казати що наші люди бояться попа. краще щоб і ви були такі совісні,як наш священник.повністю його підтримую.хоч один священник,подбав про нашу церкву,бо інші про це не думали

Наталі 2016-10-13 / 13:59:00


Лише ідіоти можуть подумати, що стеля протікала б після якісної реставрації, і що від дощу можуть захистити тільки татарсько-московські "цибулі".


Наталя 2016-10-13 / 13:38:20
Таня,у кожного своя думка , і право її висловити!!! Я свою висловила,бо я знаю яка насправді ситуація ,щодо цього храму,і впевнена що цю статтю замовили,не знаю з якою ціллю,але догадуюсь,но впевнена що люди не допустять не справедливості,вони боряться за краще життя ,а хтось хоче стати на їхньому шляху,і варварство іде від певних людей,але все ж надіймось на краще,все в Божих руках)!!!!!!!!!!

Таня 2016-10-13 / 13:26:05
О, бачите, як воно, виявляється, неприємно - коли тебе свинею називають)) Але ж ви з якогось дива собі це дозволяєте по відношенню до пана Романа, а на відплату тою ж монетою - нервуєте)) Я не хочу жити спокійно і не милуюся руїнами, а хочу, щоби всі - включно з віруючими напозір - жили по закону. А закон чітко регламентує поводження з пам'ятками архітектури, до котрих віднесено і церкви. Ремонти в храмах можна і треба робити - за чітко визначеними правилами і відповідно до закону. Тому, ваша думка, якщо вона йде всупереч закону - лише ваша думка, тож і лишайтеся з нею наодинці

Наталя 2016-10-13 / 12:01:21
Таня,свиня-то ви!!! Ви хочете жити спокійно ,а навколо все руйнується ,і ви мовчки цим милуєтесь!!!! І продовжуєте жити у руїнах, а є люди які хочуть заходити до храму ,а там гарний ремонт,підлога не провалюється,і дах не тече,а політику мішати в релігію можуть тільки такі ідіоти!!! Це моя думка,не подобається -не читай!!!

Таня - Наталі 2016-10-13 / 10:44:15
Свиня - то ви, і такі, як ви, що гадять собі попід ніс, живуть у лайні, руйнують спадщину предків, а в занепаді звинувачують усіх довкола, владу, папєрєдніков, сусідів, тільки не самих себе. У люстерко подивіться, там ідіота і побачите. Бо лишень ідіоти не знають, що той, хто не береже спадок минулого і зневажливо ставиться до закону, перед яким усі - включно із попами і приходом - рівні - не має майбутнього.

Маша 2016-10-13 / 10:41:57


Оберіть один нік і коментуйте під ним, а не створюйте видимість дискусії чи підтримки вандалізму з однієї айп-пі під різними псево. Коментар видалено. Адмін


Наталя 2016-10-13 / 10:35:26
Чи було б краще ,якщо церква і далі протікала ,а підлога-з старої доски ,по якій ходити- небезпечно для життя, люли своїми силами перебудовують,а якийсь ідіот,який може ніразу не був у храмі хоче щось наказувати!!!

Наталя 2016-10-13 / 10:30:38
ідіотизм,ніхто не допомагав на церкву ніколи,люди самі з радістю перебудовують,а якас "свиня",яка приїхала закордону навіть не знає правильної назви церкви!!!

НОВИНИ: Культура

16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
» Всі новини