Після "реставрації Москаля" на унікальній дерев'яній церкві в Буківцьові з'явилися московські "цибульки" (ФОТО)

Сьогодні на особистій сторінці у соціальній мережі Фейсбук і персональному сайті голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля з'явилася характерна для цього чиновника PR-інформація про його участь у реставрації унікальної старовинної церкви Святої Анни в селі Буківцьово на Великоберезнянщині.

Після "реставрації Москаля" на унікальній дерев'яній церкві в Буківцьові з'явилися московські "цибульки" (ФОТО)

Як повідомляється, сьогодні "Геннадій Москаль відвідав богослужіння в оновленому храмі, оглянув якість робіт, пригостив місцевих діток солодощами й подарував церкві три ікони – одна з них виконана на склі, друга бурштинова, а третя традиційна дерев’яна.

Реставрація церкви Св.Анни почалася в квітні цього року з ініціативи Г.Москаля, після того як він побував із робочою поїздкою на Великоберезнянщині. Місцеві мешканці поскаржилися, що стара дерев’яна церква, збудована ще в 1792 р., знаходиться в занедбаному стані й поступово руйнується, тому керівник області доручив знайти умільців, котрі провели б реставраційні роботи без застосування новітніх матеріалів, щоб не спотворити історичну цінність споруди.

На сьогодні майстри під керівництвом начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Валерія Мурги повністю перекрили дах шинглями (колоті дерев’яні дощечки), виготовили нові куполи й хрести, а також поміняли частину кроков, що згнили. Залишилося завершити певні роботи з покрівлею й привести до ладу інтер’єр.

– Особливо важко було зняти з церкви старі і встановити нові куполи з хрестами, однак майстри впоралися, так що до нинішнього свята Главосіків богослужіння провели в оновленому храмі, – зазначає Г.Москаль. – Головне те, що зараз унікальна дерев’яна церква заново перекрита, тому загрози її руйнування вже немає".

Однак, як можна побачити з опублікованих фото, саме в частині "реставрації" куполів церква, що має величезну історичну цінність і перебуває під охороною держави зазнала варварських і непоправних втрат. Замість автентичних барокових куполів після роботи "майстрів під керівництвом начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Валерія Мурги" відтепер її увінчують банальні російські "цибульки".

Цю жахливу невідповідність автентиці помітив авторитетний ужгородський дизайнер Олег Олашин, котрий посідовно опікується історичною спадщиною Ужгорода і Закарпаття, який і оприлюднив у мережі відповідні порівняльні світлини.

"Це спаскудження, а не реставрація. 

Як інакше назвати заміну традиційних барокових веж на московські цибулини?", - риторично запитав у коментарях до повідомлення у Фейсбуку Г.Москаля О.Олашин.

У цьому контексті доводиться лише з жахом очікувати, що може відкритися після роботи "реставраторів"-лісорубів під керівництвом В.Мурги по заміні кроков і що вони можуть нареставрувати в контексті "приведення до ладу інтер’єру".

У будь-якому разі, радість "генерал-губернатора" з того приводу, що  загрози руйнування пам'ятки вже немає, не має жодних підстав. Нині доводиться констатувати, що до "реставрації Москаля" руками В.Мурги пам'ятка, в глибшому розумінні, перебувала в кращому стані, ніж після неї.

На відміну від Г.Москаля і В.Мурги підтримуване російськими спецслужбами московське православ'я чітко знає дієвість символів і візуалізацій, а тому діє, зокрема і в нас на Закарпатті, чітко і послідовно. Зокрема і в плані системного нав'язування чужих для Закарпаття елементів російської сакральної архітектури, зокрема і на історичних спорудах.

Закараття онлайн

11 вересня 2016р.

Теги: церква, Буківцьово, реставрація, Геннадій Москаль, Валерій Мурга

Коментарі

До правого сегмента 2016-09-18 / 11:06:07
У держави ніколи не буде грошей, якщо депутати та чиновники будуть красти безбожно як у випадку з "Короною"

форестер 2016-09-16 / 14:49:31
Правый сегмент., я вже вам казав, що у вас каша в гшолові, передусім - через вашу неосвіченість.

"Якби ви вчились так, як треба
То й мудрость би була своя.
А то залізете на небо
і ви - не ви, і я - не я
Нема ні пекла, ані раю,
і все те бачив, все те знаю..."
Тарас Шевченко

Так от, якби ви вчились, а не повчали інших, то знали би, що попри те, що Росія більша і в ній щонайменше втричі більше, ніж в Україні, населення, але 80% грошових надходжень в скарбницю РПЦ йде саме з України. Бо в Росії мало віруючих людей, а в Україні в кожному навіть не місті, а селі - по кілька церков, і люди реально залишають в них свої гроші.

Більше того, РПЦ в Україні прибрала до рук навіть церковний бізнес. Наприклад, свічки УПЦ МП мусить купувати з РОсії, і т.д.

Тому, НЕ МЕЛІТЬ ДУРНИЦЬ З РОЗУМНИМ ВИГЛЯДОМ ОБЛИЧЧЯ.

Різницю між 300-річною дерев'яною церквою і нашвидкуруч зварганеним (але чомусь, ЗОВСІМ ВИПАДКОВО, за московським взірцем) куполом "новодєльного" монастиря УПЦ МП в Ужгороді пояснювати вам навіть не буду. Нема кому... ((

Правый сегмент. 2016-09-16 / 13:06:18
Кстати! Еще одно!
1) Когда, до времен АТО, московский патриархат жирно финансировал наши церковные объекты - где все были? Кто бил тревогу?
2) Эти "луковицы", прям, как сорняки. ))) Сами по себе появляются, прям, так, что ли?

Да, всё просто! Есть сумма денег у настоятеля. И он решает: "А давайте сделаем то-то". Ищут послушников, рабочих (но, зачастую, они сами приходят). И вот, пришли эти люди, им настоятель говорит: "Вот, вам объем работ - делайте". Всё! Просто, до отупения!

Другой пример. Нужно было сделать купол малого храма монастыря, что в Ужгороде, около УжНУ. Настоятель нашел рабочего, дал ему материал, инструмент, и пошла работа! Далее, нашли жестянщика, который обил купол, и всё!

А очень многие думают, что это всё делается иначе. Да, ничего подобного!

Правый сегмент. 2016-09-15 / 11:20:07
Для Тани (сообщение 2016-09-12 / 14:49:48)
Не понял, насчет Бескидского туннеля! Не понял! Извинятся должны те, кто информацию неверную даёт. Причем, те, кто искажает информацию - сами же видят, что к чему! "Имеющий глаза, да увидит". Но, тем не менее.

Насчет церкви. По одному только Ужгороду - столько испоганенных зданий, что "бревна не замечаем", а тут, вдруг, церковь не понравилась "соломинку узрели".
А во-вторых, хотел бы заметить - СЕЙЧАС РЫНОК. Давным-давно та система канула в лету. И когда государство имело тотальный контроль даже над архитектурой, давным-давно прошли!

Также, государство не имеет возможностей финансовых! И та же история с "Короной" - денег у государства не было, а общественность хотела бы всё и сразу, и за бесплатно!

ось так 2016-09-14 / 13:09:48
Богохульство і злочин - це руйнувати пам'ятку історії і культури нашого народу, яка перебуває під охороною держави.

Не відмазуйте свого подєльніка. панове з МП

християнин 2016-09-14 / 11:52:31
Якщо на Закарпатті реставрують церкви, я не думаю, що це погано. Нехай це будуть православні, греко-католицькі, католицькі храми, невже це має бути темою для таких грязних писанин на сайті! Слава Богу, що робиться, останні 20 років нічого не робилося у цій царині, тому тепер описувати Москаля, що він щось там недобре робить не те відкриває і т.д. це просто на мою думку богохульство.

jurius 2016-09-14 / 02:07:36
До учасника 2016-09-13 / 14:54:03
Сильно ви "орієнтуєтеся" в історії. Але як би там не було колись храм має певний аутентичний стиль і порушення його є небезпечним вандалізмом і це в цивілізованих країнах завжди дуже серйозно закінчується. Колишні архітектурні стандарти треба відновити і це не обговорюється. А порівнювати вандалізм пам'яток з російськими товарами - це абсолютне дно, це "логіка" нижче плінтусу і свідчить про розумову відсталість людини.

Адмін 2016-09-13 / 17:32:55


Надалі флуд на тему міжконфесійних дискусій і сварок, що не стосуються теми нищення автентичних куполів на церкві в Буківцьові, буде автоматично видалятися.


Учасник 2016-09-13 / 16:13:55
Но пак ,ай як .Чорноє ото білоє ,а білоє ото чорноє .
Єзуіти ,натовці ,іх там нет ,москва третій рім,лиши тьі ниборе исю брихню субі и своїм родакам .

До учасника 2016-09-13 / 14:54:03
Невіглаством будете промивати мозги пастві греко-католицькій, а унія була насаджена єзуїтами в західній країні в частності Другетами в Закарпатті

Учасник 2016-09-13 / 14:19:08
"До вірника", а ти чоловіче хоч розумієш штось написав?
Уніати ,то віруючі за грецьким(візантійським) обрядом ,православні ,оби май було зрозуміло .
На даний час називаються ,греко-католики ,тому што обряд ,православний ,а підпорядковуються Папі Римсьмкому .

біда, біда 2016-09-13 / 12:46:30
При Москальові це стало тенденцією - http://zakarpattya.net.ua/News/159642-U-zakarpatskomu-Dubovomu-istorychnu-hreko-katolytsku-tserkvu-rusyfikuiut-tsybulkamy-FOTO

До вірника 2016-09-13 / 11:12:09
Світ таке не бачив щоб до 1646 року були уніяти на Закарпатті

Андрій 2016-09-12 / 22:37:27
ЛЮДИ, Ви лиш на ІКОНОСТАС зверніть увагу на що його перетворили - квіткостас! Пластмасові квіти. Чесно, серце розривається як бездарна людина може знищити так.

Орест Ябцьо 2016-09-12 / 17:27:21
Щось не змахують поп!вськ! ряси як власне ! в!втар на грекокатолицьке вбрання... Чи може я помиляюсь? А щодо хресто то в!н д!йсно моськовського витвору.

pityu 2016-09-12 / 16:47:52
duzhe shkoda sho vi znajete riznicju mizh pravoslavjam i greko-katolicizmom.
tOje same jak by ukrali od vas imja, pokhodzhennja.
Simvol viri je krest!
tak abo inakhshe pravoslavja nastupave i povoli nas zjidaje. i skoro zjist.

патріот 2016-09-12 / 16:19:31
таке спотворення по-мацкальськи карається Законом і Богом

Театр абсурда 2016-09-12 / 16:17:02
Не сважайтеся. Просто хлопці не понятно чому замість греко-католицького хреста (фото 2006) установили православний (фото 2016)?

Адмін 2016-09-12 / 16:09:28
Йдеться не про хрест, а про спотворення первісного, автентичного і охоронюваного державою вигляду пам'ятки саме в контексті куполів, які з барокових замінили на характерні для російської церковної архітектури "цибульки".

Редколегія.... 2016-09-12 / 15:52:39
це православный крест, а не московські цибульки...по крещатику любите ходити в києві і мукачівську солонину чамкати...

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини