Закарпатсько-одеське подружжя Ворохтів презентувало у Львові мистецьку виставку "З багатьох – єдине" (ФОТО)

Погожої вересневої днини у самому серці Львова – на площі Ринок – відбулося відкриття виставки знаних українських художників з Одеси Миколи та Алли Ворохтів під назвою «E pluribus unum» («З багатьох – єдине»).

Закарпатсько-одеське подружжя Ворохтів презентувало у Львові мистецьку виставку "З багатьох – єдине" (ФОТО)

Микола Ворохта – уродженець гуцульського Рахова, Заслужений художник України, член Спілки художників України, неодноразовий учасник міжнародних, республіканських та всеукраїнських виставок. Його роботи представлені у музеях  Одеси, Мукачевого, Ужгорода та Свидника (Словаччина). Також його творіння знаходяться  в 37 країнах світу у приватних колекціях. Його дружина Алла Ворохта – член НСХУ, неодноразовий учасник міжнародних та всеукраїнських художніх виставок, викладач рисунку в Одеському художньому училищі. Її картини зберігаються в у приватних колекціях 23 країн світу та у літературному музеї Одеси. 

Вітальним словом відкрив виставку академік Національної академії наук України, доктор історичних наук, директор Інституту народознавства НАНУ Степан Павлюк.

Знані митці Микола та Алла Ворохти привезли до Львова близько сотні робіт найрізноманітніших тематик: гірські пейзажі, морські простори, натюрморти з вітром, картини в 3D форматі, рисунки тушшю, абстрактні картини  на патріотичну тематику тощо. Виставка живописних та графічних творів одеських художників охоплює ретроспективу з 1967 по 2016 рік. Хоча роботи належать до  минулих і сучасних періодів та виконані за допомогою різних технік, однак все ж доповнюють одна одну, утворюючи гармонію єдиного. Як пояснив сам автор, назва виставки «З багатьох – єдине» обумовлена тим, що все навколо нас є різноманітним,  навіть діти у мами, але для кожного  важливим є щось своє, єдине та неповторне. 

Осібне місце посідає тематика рідної Гуцульщини, позначена ностальгією за домом, любов’ю до рідного краю. Переглядаючи картини, кожен може відчути переживання автора, його смуток, дитячі спогади, мрії. Натюрморти з вітром несуть в собі відображення бунтівного характеру митця, його боротьбу з самим собою і усім світом водночас. Особливої уваги заслуговують тримірні (3D) картини, які в прямому значенні слова заворожують погляд – відчувається особливий шарм, щось цікаве, нешаблонне. Графіка, рисунки тушшю – все це передає внутрішній світ авторів, їхні переживання, тривоги та радощі. Вартує окремо виділити роботи на тему війни з Росією – «Ненько моя, Україно», «Сповідь повстанця», які автор зобразив в яскравих кольорах, надавши їм експресивності, аби передати всі свої почуття і біль за майбутнє держави. Образ козака як символ мужності, незалежності доповнив бунтівну тематику автора. 

Сам Микола Ворохта зазначає, що у його роботах присутні чотири виміри: довжина, ширина, глибина і вітер, чим підкреслює свою неординарність, глибину мислення  та любов до мистецтва. Адже ще Леонардо да Вінчі вважав, що нема мистецтва там, де дух не водить рукою художника.

Варто зазначити, що на картинах чітко простежуються всі почуття авторів, уміло подано палітру кольорів, яка робить їх живими. Митці постали перед нами такими, якими вони є в житті, – справжніми, по-доброму наївними та щирими. Тут присутня душа та любов авторів. Як каже Алла Ворохта: «Якщо у картині немає душі, то вона буде порожньою».

Виставка у найпрестижніших залах Львова стала можливою завдяки наполегливості почесного громадянина Рахова, письменника і журналіста Олександра Масляника, який два роки поспіль переконував місцевих музейників у тому, як важливо  та актуально поєднати мистецьким містком Південь і Захід України. 

Латинська назва виставки «E pluribus unum» перекладається на українську як «З багатьох — єдине». Ці слова зустрічаються у поемі «Moretum», яка приписується Вергілію. У ній словами «color est e pluribus unus» описується змішування кількох різних кольорів, в результаті чого виходить один новий колір. Місія виставки проста: донести до відвідувача думку про те, що, незважаючи на ментальні, етнічні та історико-культурні відмінності різних регіонів нашої держави, вона, Україна, є одним цілим. 

Без сумніву – іронічні та ліричні, сумні та оптимістичні твори Миколи та Алли Ворохтів є невід’ємною частиною української культури.

Оксана Жук для Закарпаття онлайн, світлини автора

19 вересня 2016р.

Теги: виставка, подружжя, Ворохти, Львів

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини