У закарпатському Велятині відбувся "Пинтя-Фест" (ФОТО)

Із рекордною дзямою, стрільбами з гармати і новою криницею, летючими фарбами та музикою Pur:Pur і ВВ. Так пройшов "Пинтя-Фест" в одному з найколоритніших сіл Закарпаття – Велятині.

У закарпатському Велятині відбувся "Пинтя-Фест" (ФОТО)

Мальовнича глибинка Хустщини взагалі славиться як працьовитими людьми, так і цікавими ідеями. А ще – має красиві легенди. Одна з них – про славного Пинтю Велета.

Власне, йому і присвятили дійство, котре відбувається вже вдруге. Торік відкрили пам’ятник герою казок, котрий, разом із цим, кажуть в селі, був історичним персонажем. А нині привітали Велятино новою криницею. Твердять: вода – цілюща, бо не просто джерельна, а має значний вміст кремнію, адже село славиться своїми цілющими і термальними водами.

Розпочинали фестиваль пострілами з гармати. Саме вона є невід'ємним атрибутом, що асоціюється з Пинтею, адже він найбільше відомий тим, що буцімто влучив, стріливши з гори, у Хустських замок. А загалом Пинтя є класичним образом благородного розбійника-опришка, який грабував багатих і обдаровував бідних. У переказах ідеться, що Велет передав свою силу  знаменитому Олексі Довбушу.

Вочевидь, у Велятині вважають, що і опришки, і загалом гості мають смачно і ситно їсти. Тому фест відзначили рекордною дзямою. Це – наваристий бульйон з курки, заправлений сметаною, і без дзями у селі не проходить жодна гостина, а тим паче весілля. На "Пинтя-Фест" приготували дзяму богатирську і поставили рекорд України: 5872 літри дзями, звареної в одному казані. Як розповіла кухарка пані Марія, варили сам бульйон з сьомої ранку, протягом понад восьми годин, у рекордну дзяму пішло 160 домашніх курей.

А от апофеозом свята став масштабний концерт, на якому, окрім місцевих фольклорних колективів і солістів, виступили відомі закарпатські гурти, зокрема, колоритна "Чаламада" та запрошені зірки – неземний гурт Pur:Pur і запальний Олег Скрипка зі своїми хлопцями з "Воплів Відоплясова".

Та спершу всі охочі взяли участь у "кольорових боях" – обсипанні фарбами холі, що направду і весело, і колоритно. А знаменитий закарпатець Павло Чучка подарував Велятину дві скрипки – одну на згадку, на ній після концерту мав з'явитися автограф лідера ВВ, а інша пішла найменшому гостеві-велятинцю, 8-місячному малюку Тимофієві.

 Після поживної дзями і під добру музику Велятино гуляло до пізньої ночі, втім, запрошує не лише на свята, а й щодня. До слова, у селі проводять чотири фестивалі: також фестиваль косарів, фестиваль вишиванки, рок-фест "Велет".

"Пинтя-Фестом" вшанування знаменитого велятинця-Велета не завершується. Як розповіла сільський голова Велятина Жанна Микитюк, зараз з партнерами з Виноградівщини та повіту Бая-Маре Румунії розробляють туристичний маршрут "Стежками Пинті". За переказами, цей чоловік  жив саме в регіоні, який об’єднував ці краї, й був офіцером, але потім подався в опришки. До слова, в горах на околиці села є скеля, так звана "кухня Пинті". А вже незабаром відкриють і "Пинтєву садибу". Загалом Велятино розвивається також у напрямку зеленого туризму, запрошує гостей до сільських хат, а також унікальної атракції села – на термальні води, котрі у Велятині знайдені досить давно, і тепер вже є змога цілий рік відвідувати цілющі басейни. Ну а щирість і гостинність селян, смачна кухня та прекрасні краєвиди й колорит Велятина є приємним до цього бонусом.

А чудовим "бонусом" самого фестивалю стала його благочинна складова: організатори просто під час свята передали кардіограф районній лікарні. Досяг фестиваль й іншої головної мети – показав багатьом людям, що в Велятино варто їхати: просто познайомитися з цим цікавим селом та якісно відпочити.

28 серпня 2016р.

Теги: Пинтя-фест, Велятино

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини