Книжку фольклориста Івана Хланти з казками Юрія Баняса презентували у Бороняві (ВІДЕО)

У клубі села Бороняво відбулася презентація книжки «Казки та легенди з-під Хустського замку»

Книжку фольклориста Івана Хланти з казками Юрія Баняса презентували у Бороняві (ВІДЕО)

Другого серпня 2016 року у клубі села Бороняво Хустського району відбулася презентація книжки «Казки та легенди з-під Хустського замку», яку підготували і провели Обласний організаційно-методичний центр культури за ініціативи Тетяни Спілко (Баняс) – наймолодшої доньки відомого казкаря Юрія Баняса (1930–1984).

Казки записані  в 1982 році відомим фольклористом Іваном Хлантою від Юрія Баняса у селі Бороняво Хустського району. До книжки ввійшло понад 210 текстів. Зокрема, це казки про тварин, героїко-фантастичні, соціально-побутові та родинно-побутові. Окрім казок, вміщено також легенди,  перекази, бувальщини, билиці, притчі та анекдоти. Загалом це понад 900 сторінкова фундаментальна, унікальна книжка. Кілька текстів казок публікувалося раніше. З іншими читач знайомиться вперше.

Відкрила презентацію директор Боронявської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів Василина Попадинець. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять Юрія Баняса. Після цього двоє учнів, онуків казкаря, від учасників презентації віднесли вінок на його могилу.

Академік Академії наук вищої школи України, заслужений діяч мистецтв України, провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури Іван Хланта розповів про свою роботу над книжкою, її упорядкуванням, підготовкою текстів до друку, про пошуки спонсорів, які б допомогли опублікувати згаданий фундаментальний збірник. Науковець відзначив, що життєвий шлях Юрія Баняса містить високий урок духовної посвяти, засвоїти який нам було б не зайве. Бо ж не тільки зберіг любов до рідної землі, до духовних надбань народу, а й невтомно прищеплював ці святі почуття молоді і всім, хто слухав його розповіді, у які щиро, бентежно, повносило переливав свою чисту душу. Фольклорист звернувся з проханням до інтелігенції села Бороняво – створити в школі чи в будь-якому іншому приміщенні «Музей закарпатських казкарів», для чого є достатньо матеріалів. Цю благородну думку підтримали всі присутні в залі.

Директор Обласного організаційно-методичного центру культури Ганна Дрогальчук відзначила, що з прочитаних творів презентованого збірника випливає справжнє благородство Ю. Баняса – великодушність, лицарство, шляхетність, аристократизм і разом з тим одвічний поділ на любов – ненависть, доброту – зло, милосердя – жорстокість, красу – потворність. А казкові образи захоплюють увагу слухачів високою безкорисливістю, самовідданим служінням народові, збагачують людські душі, ведуть до високої моральної чистоти і людяності.

Заслужений учитель України, голова Хустського районного товариства української мови ім. Т. Шевченка «Просвіта» Христина Шкробинець помітила насамперед у казках їх пізнавальну та виховну функції, бо вони застерігають від таких рис, як зарозумілість і хитрість, лінощі і заздрість, ненажерливість і безсоромність, вчать співчутливо ставитися до скривдженого й допомогти йому, що зло багатолике. Воно може виявлятися в недобрих учинках, лихих думках і словах, злих намірах і бажаннях. Тому й боротьба зі злом повинна бути постійною й безкомпромісною і увінчуватися перемогою й утвердженням добра. Педагог відзначила величезну роботу, проведену науковцем, його змістовну передмову, а також високий поліграфічний рівень видання.

Голова Хустського районного літературного об’єднання «Верховинська плеяда», знаний поет Василь Білич переконливо стверджував, що казки презентованого збірника формуватимуть у дітей потребу бути чуйною, уважною, великодушною, морально красивою, працьовитою людиною.

Викладач Виноградівського політехнічного державного коледжу, поет Михайло Лісіцкі звертав увагу на те, що в казках показано працю важливою для суспільства як з погляду створення матеріальних і духовних цінностей, так і тим, що в процесі її людина зростає фізично, морально, інтелектуально. У багатьох казках розповідається про трудівників-героїв, які у фізичному, інтелектуальному і моральному відношенні незрівнянно вищі від усякого роду нероб.

Член Національної спілки журналістів України, керівник Виноградівського відділення громадської організації Міжнародної Академії Літератури і Журналістики та літературного об’єднання «Диво моє калинове» Марія Конкіна з міста Виноградів резонно доводила, що твори у презентованій книжці читабельні, захоплюючі та інтригуючі. Як читач візьме її в руки, вже не може випустити, не дочитавши до кінця. Відчувається, що творча фантазія оповідача просто невичерпна. Він добивається того, особливо у чарівних казках, щоб події розвивалися калейдоскопічно-швидко, а картини і сцени миготіли перед внутрішнім зором слухача-читача. Безумовно, для цього потрібний неабиякий хист, талант оповідача, певний досвід, добре знання законів жанру казки.

Педагог і поет із села Хижа Виноградівського району Іван Ісаєвич прочитав два вірші, присвячені Юрієві Банясу та Іванові Хланті.

Директор Закарпатської рибоводної станції, активний громадський діяч, спонсор презентованої книжки «Казки та легенди з-під Хустського замку» Василь Клованич справедливо наголосив, що казки Юрія Баняса беруть свої витоки з історії краю горян, від простої, але мудрої селянської філософії, в основі якої розум, доброта, внутрішній протест проти неправди, від високої родинної моралі, де на першому місці стоїть незрадлива любов до батьків. Він висловив побажання, що на таку змістовну і потрібну розмову про казки варто було запросити більше молоді.

Учениця восьмого класу Вероніка Хланта Ужгородської загальноосвітньої школи № 6 імені Василя Ґренджі-Донського продекламувала вірші Василя Вовчка «У Копашнові на згірку» та Івана Гарастея «Народна казко! Світе колисковий!», присвячені народній казці та тим особистостям, які її шукають поміж обдарованих носіїв фольклору і популяризують.

Учитель української мови та літератури Боронявської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів Мирослав Росоха пригадав той час, коли він ще з дитячих літ слухав казки Ю. Баняса і розповіді про нього односельчан та  Івана Хланти.

Своїми спогадами про оповідача Юрія Баняса поділилися односельчанин Петро Ковчар. Він розповів також цікаву казку, яку йому довелося чути від знаного казкаря і яку добре пам’ятає ще й нині.

 Донька казкаря – Тетяна Спілко (Баняс) – звернула увагу на доброту, щирість свого батька, його любов до народнопоетичної творчості, а також, як і переважна більшість  виступаючих, висловила глибоку подяку всім присутнім на презентації книжки «Казки та легенди з-під Хустського замку» і насамперед спонсорам видання – голові Хустської міської ради Володимирові Кащуку та директорові Закарпатської рибоводної станції  Василеві Клованичу.

Подробиці - у відеосюжеті.

Семен Мельник, член Національної спілки фотохудожників України

04 серпня 2016р.

Теги: казка, Юрій Баняс, Іван Хланта

НОВИНИ: Культура

15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
20:28
/ 9
Дмитро Кешеля презентує у Мукачеві свій новий роман "Доживемо до зеленої травички"
22:04
В Ужгороді відбудеться виставка живописця Сергія Глущука
19:05
У п'ятницю відбудеться Різдвяний концерт хору "Кантус" для дітей та батьків
20:32
У Мукачеві презентують книгу "Ми діти преславної України: вибрані етнографічні та історичні праці Анатолія Кралицького"
16:39
Карпатський біосферний заповідник зобов'язали укласти з ОВА охоронний договір для збереження печерної стоянки доби палеоліту
17:41
Ужгородець Олександр Гаврош став лауреатом міжнародної премії імені Пантелеймона Куліша
13:30
/ 2
Закарпатські фотохудожники представили 24-у в цьому році фотовиставку "Українська світлина. 15 кроків" (ФОТО, ВІДЕО)
10:23
До ужгородського скансену повертається свято "Коляди у старому селі"
» Всі новини