Делегація КБЗ взяла участь у святкуванні річниці включення букових лісів Німеччини до переліку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

25 червня 2016 року в державному представництві федеральної землі Гессен у Берліні за участі делегації Карпатського біосферного заповідника пройшло святкування п’ятої річниці включення старовікових букових лісів Німеччини до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Делегація КБЗ взяла участь у святкуванні річниці включення букових лісів Німеччини до переліку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Організаторами урочистостей виступили Міністерство навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та безпеки реакторів Федеративної Республіки Німеччини, Міністерство землі Гессен з питань навколишнього середовища, охорони клімату, сільського господарства і захисту прав споживачів, Федеральне агенство Німеччини з охорони природи (BfN) та Національна комісія Німеччини у справах ЮНЕСКО.

У доповідях та виступах учасників цього зібрання, зокрема президента національної комісії Німеччини у справах ЮНЕСКО професора, доктора Верени Метце-Мангольд, міністра землі Гессен з питань навколишнього середовища, охорони клімату, сільського господарства і захисту прав споживачів Прішка Хінца, директора департаменту Міністерства навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та безпеки реакторів Федеративної Республіки Німеччини доктора Ельзи Нікель, профільного міністра та державного секретаря урядів федеральних земель Мекленбург-Передня Померанія та Бранденбург доктора Тілли Бакхауза і доктора Каролін Шілде, директора національного парку Гайніх (федеральна земля Тюрінгія) доктора Манфреда Гросмана та іших ораторів детально проаналізовано стан збереження, дослідження та популяризації об’єкту, його екологічну та соціально-економічну значущість та престижність для Німеччини.

Наголошено, що об’єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини», утворений рішенням Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО 25 червня 2011 року шляхом розширення українсько-словацького об’єкта «Букові праліси Карпат» (утворений 28 червня 2007 року). До нього входить 15 складових частин букових пралісів та давніх букових лісів, які репрезентують різні природно-кліматичні зони Європи – від Карпат до узбережжя Балтійського моря на територіях України, Словаччини та Німеччини. Площа ядрової зони об’єкта станговить 33 669 гектарів (4 391 гектар в Німеччині та 29 278 гектарів в Словаччині та Україні). Навколо кожної частини об’єкта утворена буферна зона загальною площею 62 402 гектара.

Ішлось також і про те, що, відповідно до рішення Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, на завершальній стадії перебуває проект розширення цього об'єкту Спадщини за рахунок 48 ділянок букових пралісів та старовікових букових лісів з Іспанії, Італії, Болгарії, Австрії, Румунії, Польщі, Болгарії та інших країн Європи.

У виступі на урочистостях заступник директора Карпатського біосферного заповідника, доктор біологічних наук, професор, член Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Федір Гамор як людина, яка  мала честь   безпосередньо ініціювати та обґрунтовувати ідею занесення букових пралісів Карпат до складу Всесвітної спадщини ЮНЕСКО, а в 2007 році разом із науковцями Карпатського біосферного заповідника та словацьким професором Іваном Волощуком й доцентом Вільямом Піхлером забезпечила підготовку  та включення українсько-словацької  номінації «Букові праліси Карпат» до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО,  насамперед подякував за значну наукову та дипломатичну підтримку німецьких колег, зокрема професорів Петера Шмідта із Дрезденського університету та Гаральда Плахтера із Марбургського університету, за участь у розробці та проходженні українсько-словацької номінації в Комітеті Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 

По-друге, нагадав і про ті труднощі, які виникали під час підготовки німецької номінації і як вдалося їх подолати. В цьому складному процесі неймовірних  зусиль докладали  німецькі професор Ганнес Кнап та урядовці доктор Ельза Нікель, Хайке Бріц, Барбара Енгельс та багато інших. 

Особливо наголошено і на тому, що в Україні, яка володіє найбільшими в Європі буковим пралісами та з ініціативи якої створено об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини», приділяється значна увага їх вивченню та збереженню. Президентом та урядом України прийнято з цього приводу спеціальні доручення та розпорядження.

А відповідно до спільної декларації про наміри між Міністерством екології та природних ресурсів України, Міністерством навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та безпеки реакторів Федеративної Республіки Німеччини і Міністерством охорони навколишнього середовища Словацької Республіки щодо співпраці з охорони та управління спільним об’єктом Всесвітньої спадщини «Букові праліси Карпат (Словаччина та Україна) та давні букові ліси Німеччини (Німеччина)», яка підписана 14 травня 2014 року в м. Бонн (Німеччина), у рамках спільного менеджменту здійснюється  розробка і реалізація спільних транснаціональних планів моніторингу, дослідницьких програм і проектів, навчання та підвищення кваліфікації фахівців, які забезпечують збереження та дослідження складових частин об’єкта.

Ведуться роботи щодо створення на базі Карпатського біосферного заповідника Міжнародного навчально-дослідного центру букових пралісів та сталого розвитку Карпат тощо.

Дуже важливо, що завдяки активній роботі німецьких колег та участі українських фахівців, відповідно до рішення Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО завершується процес  розширення цього об'єкту Спадщини за рахунок ділянок букових пралісів та старовікових букових лісів ще одинадцяти  країн Європи.

У наступному 2017 році виповниться десять років з дня створення українсько-словацького об’єкту «Букові праліси Карпат», очікується прийняття рішення Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо розширення нашого спільного об’єкту.

У зв’язку із цим запропоновано провести в Україні, на базі Карпатського біосферного заповідника, міжнародну науково-практичну конференцію «Десять років створення   українсько-словацько-німецького природного об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини»: історія, стан та проблеми впровадження  інтегрованої Системи менеджменту».

Перед учасниками  зібрання також виступили відомі  німецькі артисти естради та оригінального жанру. А молода продюсерська команда FairFilm Productions представила вражаючий, емоційно насичений, науково-популярний фільм «Давні букові ліси Німеччини: природна спадщина ЮНЕСКО».

Федір Гамор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, доктор біологічних наук, професор, член Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, для Закарпаття онлайн

29 червня 2016р.

Теги: букові праліси, бук, КБЗ, заповідник

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини