Закарпатська "Бавка" взяла участь у фестивалі "Золотий Телесик" у Львові (ФОТО)

Для участі у X-му Міжнародному фестивалі театрів ляльок "Золотий Телесик", який тривав у м.Львів з 8 по 10 червня, колектив Закарпатського академічного обласного театру ляльок вирушив, щойно повернувшись зі словацького міста Кошиці, де брав участь у фестивалі "Virvar" та одночасно представляв прем’єру міжнародного проекту "Мандрівні ляльки" – виставу "Чарівна повітряна куля".

Закарпатська "Бавка" взяла участь у фестивалі "Золотий Телесик" у Львові (ФОТО)

Фестиваль "Золотий Телесик" започаткований Львівським академічним обласним театром ляльок, управлінням культури Львівської облдержадміністрації та Національною спілкою театральних діячів України у 1996-му році. Двадцять років тому закарпатські лялькарі зіграли виставу "Усмішка клоуна" Юхима Чеповецького (режисер – Олександр Куцик), а вже відтоді побували на "Золотому Телесику" з такими виставами, як "Сніговички і сонечко" Олега Веселова (2001 р.), "Принцеса-стрибунка" Ладислава Дворського (2003 р.), "Недотепа із Вертепа" Дмитра Кешелі (2009 р.), "Коняги" Ради Москови (2011 р.).

Цього разу на львівському фестивалі колектив з Ужгорода презентував виставу "У нашім раї на землі" (дитячий Кобзарик) за творами Тараса Шевченка. Вистава відібрана для показу не випадково, адже не так давно, у ювілейний шевченківський рік, ця постановка одержала найвищу обласну нагороду – Премію в галузі театрального мистецтва імені фундаторів театру на Закарпатті братів Євгена та Юрія-Августина Шерегіїв у номінації "Режисерсько-постановочна група" (у складі: режисера-постановника Олександра Куцика, художника-постановника Тетяни Улинець).

Відібравши саме цю виставу, художнє керівництво театру на прогадало, адже до неї була прикута чи не найбільша увага учасників та критиків, під час перегляду в залі було багато театралів, представників львівської інтелігенції. За словами професора, завідувача кафедри акторського мистецтва та режисури театру ляльок Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім.І.Карпенка-Карого, заслуженого артиста України Леоніда Попова, "якщо фестиваль проводився б на конкурсній основі, то вистава закарпатців, безумовно, лідирувала б у творчих перегонах".

Окремо відзначали режисерську вигадливість постановника, адже поставити Шевченка на театральній сцені для маленьких дітей – завдання не з легких. Візуальний образ вистави, який створила художник-сценограф Тетяна Улинець, знайшовши справді оригінальні матеріали для втілення задуму – одержав чимало схвальних відгуків. Витримана, стильна, органічна сценографія – значна заслуга головної художниці театру, а також художниці по світлу Ірини Осокіної. У виставі задіяні актори: заслужена артистка України Світлана Кобзиста, Микола Карпенко, Андрій Опіок, Олександр Бєліков. Робота колективу за допомогою театральних засобів, візуалізації, музики, співу, акторського втілення та ляльки оживила поетичні образи, наблизила поезію Кобзаря до сучасної дитини.

Участь у фестивалях, крім презентації свого мистецтва, дає театралам унікальну можливість побачити роботи колег, обмінятися досвідом. На "Золотому Телесику" цього разу закарпатці побачили вистави "Снігова квітка" Київського муніципального академічного театру ляльок, "Коза-Дереза" Львівського академічного обласного театру ляльок, "Оленка та Іванко" Хмельницького академічного обласного театру ляльок, "Котик та півник" Чернівецького академічного обласного театру ляльок, "Микита Кожум`яка"  Запорізького обласного театру ляльок. Також були представлені роботи зарубіжних колективів: "Казкі з коляскі" Брестського театру ляльок (Білорусь); "Весняна пісня дрозда" Республіканського театру ляльок "Лікуріч" (м.Кишинів, Молдова); "Витівки лиса Віталіса" театру "Логос" з м.Лодзь (Польща).

Поряд із таким представницьким складом учасників фестивалю тим паче приємно, що виставу закарпатських лялькарів "У нашім раї на землі" критики високо оцінили під час заключного обговорення.

Участь "Бавки" у львівському форумі стала можливою завдяки сприянню і фінансовій підтримці управління культури обласної державної адміністрації, як результат – Закарпатська область була гідно презентована на ювілейному Міжнародному фестивалі театрів ляльок "Золотий Телесик".

Ніна Малишка, театрознавець

14 червня 2016р.

Теги: Бавка, лялькарі, театр, Золотий Телесик, Львів

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини