Індекс споживчої довіри: Україна - в трійці найбільш песимістичних країн

Індекс споживчої довіри Nielsen в Україні, що відображає настрої онлайн-респондентів і їх очікування від майбутнього, в першому кварталі 2016 року впав на 2 пункти до попереднього кварталу - до 46 пунктів.

Про це йдеться в прес-релізі Nielsen.

Як наголошується, Україна як і раніше займає друге місце серед найбільш песимістично налаштованих країн світу після Південної Кореї.

Глобальний Індекс споживчої довіри залишається практично на тому ж рівні, додавши 1 пункт в порівнянні з останнім кварталом 2015 року.

"В той час, як в 11 країнах з 61, де компанія Nielsen проводила онлайн опитування споживача, рівень довіри зріс на 5 і більше пунктів, в 21 країні рівень довіри впав на 5 і більше пунктів у порівнянні з минулим роком", - йдеться в прес-релізі.

Серед усіх країн в опитуванні Індія залишається країною з найвищим показником рівня довіри та оптимізму - 134 пункти; і цей показник зріс на 3 пункти в порівнянні з минулим кварталом.

Згідно з повідомленням, в першому кварталі 2016 року Росія вперше за 11 років увійшла до списку країн з найнижчим показником індексу споживчої довіри, який впав на 11 пунктів до 63 пунктів.

"Подібна ситуація спостерігалася в першій половині 2009 року, з настанням кризи, коли індекс також істотно впав - з 104 до 75 пунктів. До дослідження індексу споживчої довіри в першому кварталі 2016 вперше приєдналися Білорусь і Казахстан", - відзначають дослідники.

Перші результати показали, що настрої білорусів близькі до настроїв українців - 50 пунктів, в той час як респонденти в Казахстані набагато впевненіші в перспективах - 73 пункти відповідно.

"Все ще велика частина респондентів в Україні не бачить райдужних перспектив у роботі, вважає своє фінансове становище неблагополучним і вважає, що сьогодні не найсприятливіший час для покупок", - повідомляє Nielsen.

Збільшилася кількість тих українців, які вважають, що Україна перебуває в стані кризи. У першому кварталі 2016 року кризу помічають 97% респондентів, що на 2 п.п. більше, ніж в минулому кварталі. Стабільним залишається кількість тих респондентів в Україні (71%), які вважають, що країна не вийде з кризи в наступні 12 місяців.

Кожен третій українець (32%) в онлайн опитуванні заявляє, що у нього не залишається вільних грошей після покупки товарів першої необхідності. Заощаджені гроші українці витрачають на одяг (30%) і виплату боргів (20%). Кількість тих, хто готовий відкладати заощадження, знизилася (-4 п.п. в порівнянні з минулим кварталом).

Кожного третього українця (38%) продовжує турбувати війна (-6 п.п. в порівнянні з минулим кварталом). Економіка, ціни на комунальні послуги і на продукти харчування - топ 3 причини стурбованості українських респондентів; і кількість таких стурбованих продовжує зростати.

Для кожного п'ятого європейського респондента тероризм є головною причиною для занепокоєнь (22%). Збільшилася кількість респондентів в Європі, які переживають за збереження робочого місця (+3 п.п. в порівнянні з минулим кварталом).

Індекс споживчої довіри складається з трьох показників: оцінки споживачами перспектив на ринку праці в найближчі 12 місяців, рівня фінансового благополуччя в найближчі 12 місяців і готовності витрачати гроші.

19 травня 2016р.

Теги: довіра, песимізм, рейтинг

НОВИНИ: Різне

19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
» Всі новини