"Фіга з боксом" від мукачівця Федора Кампова

Що таке фіга і що таке бокс, усім відомо. А хто такий Федір Кампов? Він — особистість не ординарна, добре знана не лише на рідній Мукачівщині, бо широке його амплуа. Відомий педагог і культосвітній працівник. Музикант і співак. Збирач народноГ творчості. До речі, два товсті зошити народних пісень, коломийок, казок, фіглів Кампова зберігаються в Інституті фольклору та етнографії, який очолював поет, академік Максим Рильський.

"Фіга з боксом" від мукачівця Федора Кампова

Активно освоював він ще одне поле творчої діяльності — сатиру й гумор. Зізнається: «Веселу, дотепну і досить сердиту музу пробудив Ферко Фурик на сторінках «Голий у тирню» газети «Новини Закарпаття». І не випадково друзі називають Кампова «Фурик-2», але поки що без своєї сторінки. Але й не сидить потомок і тезка господаря колишньої історичної сторінки, склавши руки, сам сміється й інших смішить. А щойно в Мукачеві видавництво «Карпатська вежа» видало збірку сатири та гумору Федора Кампова «Фіга з боксам». Це байки в прозі, усмішки, дотепні казки. Автор чесну челядь веселить, а нечестивцям підносить фігу з маком і наносить під дишло боксерську рукавичку... Твори Кампова дотепні, актуальні. Один з них має дуже оригінальну назву — «ПРИВАТИЗОВАНА ЖІНКА»

«Була темна ніч. Господар Степан Правде-нко почув глухий стукіт у две.рі. Голос вимагав: «Відчиніть! Міліція!». «Гість» назвався Пилипом Зубатим, директором комерційної фірми «Грошо-перекачка». Його вуста суворо

промовили: «Будинок, в якому ви живете, не є вашим!». Господар: «Як це? Тут жив мій батько, дід... А куди ж ми тепер з жінкою, сином ?» Зубатий на те: «У приватну власність разом з будинком переходять і вони». Ще й пожартував: «Ви будете у мене, Марино, панією, а не рабинею».

Розв'язка твору несподівана. Рано-вранці Правденко «заспокоїв» свою половину ось якою тирадою: «Пам'ятаєш школу, що стоїть недалеко від млина старого? Колись там була конюшня мого прадіда. Візьму в кредит кілька мільйонів доларів у комерційному банку і перетворимо колишню конюшню, а нинішню школу в нічне казино. Знаєш, який навар потече!».

Жінці здалося, що чоловік з глузду з'їхав. Правденку і справді погано стало. Приватизованій жінці також. Довелося викликати «Швидку допомогу»..

Збірка «Фіга з боксом» за обсягом досить скромна — 90 сторінок. Але на цих сторінках умістилося 40 сатиричних та гумористичних творів. Словам тісно, але думкам просторо. Доброму та дошкульному сміху також не тісно.

Тішить-радує, що останніми роками пробудилась енергія й активність закарпатських літераторів. На жаль, розлінилися музи сатириків і гумористів. Ось чому радий вітати мукачівського фігляра-боксера, послідовника Ферка Фурика Федора Кампова, з книгою-пе-рвісткою за добрий гумор і веселу вдачу.

Микола Рішко
20 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини