Шевченківську алею на Ужгородщині нині поповнили двома сотнями деревцят

На території села Нижнє Солотвино підростає єдина в Україні Шевченківська алея, що була висаджена у квітні 2014-го. В такий оригінальний спосіб вирішили відзначити знаменну дату – 200-річчя від народження Кобзаря – закарпатські літератори на чолі з Василем Густі в співпраці з керівництвом держпідприємства "Ужгородське лісове господарство". Тоді було висаджено, символічно, 200 деревцят.

Шевченківську алею на Ужгородщині нині поповнили двома сотнями деревцят

Сьогодні ж письменники навідали алею і подвоїли її чисельність – так само, туями і ялицями. Участь в акції взяли письменники Василь Густі, Галина Малик, Надія Панчук, Володимир Товтин та Олександр Гаврош, науковець Дмитро Федака, представники управління культури облдержадміністрації і телеканалу "Тиса-1", а також голова Руськокомарівської сільради (до якої входять села Руські Комарівці, Нижнє Солотвино та Глибоке) й самі лісівники, повідомили Закарпаття онлайн в управлінні культури Закарпатської ОДА.

Як розповів директор Ужгородського лісівництва Василь Кий, у рамках місячника "Майбутнє лісу – в твоїх руках", що триває з 21 березня по 21 квітня, традиційно відбуваються обрізки догляду, планові вирубки старих дерев і висадження нових. Тож попередньо підготувавши територію, запросили письменників до приємної місії – розширення й озеленення алеї. "Ми усвідомлюємо, що необхідно бути відкритими для громадськості і показувати свою роботу, адже, на жаль, в інформаційному просторі зазвичай ширяться повідомлення лише про вирубки лісів, а про нові насадження мовиться мало. Тим часом, вони відбуваються постійно. Відтак, аби розділити наші звичні клопоти з охочими та подарувати їм нагоду самостійно посадити дерева, ми залучаємо то представників влади, то учнівську молодь, або, як зараз, письменників", – розповідає господар. 

В свою чергу, враженнями від участі в культурно-екологічній акції поділились самі трудівники.

Дмитро Федака: "Для нас Шевченко – живий, а тому ми створили йому живий пам'ятник, пам'ятник, який дихає і біля якого дихається. Гадаю, що ця алея – чи не найкращий спосіб ушанування нашого Кобзаря".

Галина Малик: "Відчуваю неабияку душевну єдність із цією акцією, позаяк творю дитячу літературу, найважливіше завдання якої – виховання мудрих і добрих людей, нинішня ж висадка дерев теж є інвестицією в майбутнє – нашого лісу, природи, екології. Іще дуже тішить, що нині я прийшла сюди не сама, а зі своєю онучкою: споглядаючи, як завзято і відповідально вона садила ці деревцята, вчергове переконалась, що вкрай важливо, аби саме діти долучались до таких акцій, бо ж дитина, яка власноруч облагороджує ліс – уже ніколи йому не нашкодить".

Василь Густі: "Закарпатські письменники знову довели, що вони не тільки люди слова, але й діла. Я дуже вдячний своїм колегам за участь і друзям-лісівникам за надану можливість. Вірю, що з часом розростатиметься не тільки наш ліс, а й наша акція, можливо, вже на третій день народження Шевченківської алеї проведемо тут якісь літературні читання або ж ініціюємо конкурс для юних літераторів на найкращий твір пейзажної лірики. Словом, для розвитку нашої акції є цілий ліс можливостей! Сподіваємося втілити їх не менш вдало і злагоджено, ніж зараз".  

Окрім туї і ялиці, ліс повниться дубом, буком, липою, калиною, дугласією, гінкго та ще низкою видів, серед яких і червонокнижні. Милуватись цією красою постійно прибувають як мешканці околиць, так і відпочивальники санаторіїв поблизу, тож молода Шевченківська алея в перспективі неодмінно стане місцевою туристичною цікавинкою, – впевнені організатори.

06 квітня 2016р.

Теги: алея, письменик, Шевченко, Нижнє Солотвино

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини