3 квітня в Ужгороді знову буде міжнародна "Музика без кордонів"

Головною весняною подією в Закарпатській обласній філармонії традиційно має стати Міжнародний фестиваль «Музика без кордонів». Це мистецьке свято вже вчетверте завітає до розкішної концертної зали філармонії.

3 квітня в Ужгороді знову буде міжнародна "Музика без кордонів"

Для його проведення не випадково обрано квітень – найкрасивішу для Ужгорода пору, коли все місто потопає у буянні сакур і магнолій, коли тисячі містян і приїжджих гостей заповнюють квітучі вулиці і площі, щоб насолодитися красою й ароматом екзотичних рослин, отримати естетичну насолоду від неймовірних вражень і зробити світлини на згадку. А що може додати шарму таким вакаціям, як не музика –різноманітна, на всі смаки і вподобання, без кордонів і будь-яких обмежень у жанровому, стилістичному чи виконавському аспекті.

За історію фестивалю «Музика без кордонів» Ужгород відвідали флейтист Станіслав Зубицький (Італія), тенор Чжао Юан Сі (Китай), гітарист Ференц Бернат (Угорщина), органіст Лука Массалья (Італія), ціла низка яскравих виконавців  із Тернопільської, Рівненської, Київської, Вінницької областей. Організатори фестивалю охоче залучають до співпраці також студентську молодь, для якої участь у такому заході неодмінно стане добрим стартом для подальших творчих злетів. 

Отже, IV Міжнародний фестиваль «Музика без кордонів»  пройде в Закарпатській обласній філармонії з 3 по 20 квітня. У рамках заходу глядачам буде представлено сім різнопланових програм. Зокрема, програма відкриття фестивалю присвячена творчості одного із основоположників закарпатської професійної музичної школи Іштвана Мартона, ім’я якого тісно пов’язане із Закарпатською обласною філармонією. У різні роки впродовж тривалого часу Іштван Мартон очолював камерно-інструментальний ансамбль «Угорські мелодії», оркестр Закарпатського народного хору та був художнім керівником філармонії. Твори цього композитора досі займають чільне місце у репертуарі провідних художніх колективів краю. І саме завдяки Іштвану Мартону та його співпраці із видатним московським органістом Гаррі Гродбергом у 1974 р. у Закарпатській обласній філармонії було встановлено орган. Його ошатним виглядом і величними звуками ми досі насолоджуємося, так само як і творами Мартона, написаними для цього унікального інструменту — «Токатою», «Мелодією», «Капріччіо», «Месою», «Пасакалією». 

Отже, 3 квітня не пропустіть відкриття IV Міжнародного фестивалю «Музика без кордонів». Крім вокально-інструментальних мініатюр у програмі прозвучить «МЕСА» для хору, оркестру, органу та солістів Іштвана Мартона. Твір складається із шести частин: «Kyrie» («Господи помилуй»), «Gloria» («Слава»), «Credo» («Вірую»), «Sanctus» («Святий»), «Benedictus» («Благословенний») та «Agnus Dei» («Агнець Божий»). Виконавці – Заслужений академічний Закарпатський народний хор та камерний оркестр Закарпатської обласної філармонії (керівник – заслужений артист України Владислав Юрош). Диригент – заслужений працівник культури України Наталія ПЕТІЙ-ПОТАПЧУК. Солісти: Юстина ДІДИК (сопрано), Яна САДВАРІЙ (мецо сопрано), Володимир ГІРНИК (баритон), Олеся ГАЙДУК (орган), заслужений діяч мистецтв України Віктор ТЕЛИЧКО (фортепіано), заслужена артистка України Оксана ХАРХАЛІС (мецо сопрано). Ведуча концерту – музикознавець Наталія ПІЦУР. 

 

 

Підготувала Таїсія Грись

31 березня 2016р.

Теги: музика, фестиваль

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини