Закарпаття: Завершився етно-фестиваль "Селиська співанка"

У день святих Петра і Павла у закарпатському селі Нижнє Селище відбувся фестиваль етнічної музики "Селиська співанка".

"Гудаки"
"Гудаки"
Цьогорічний фестиваль "Селиська співанка", що проводиться у селі Нижнє Селище кожні два роки, став вже п'ятим за рахунком, але вперше відбувся з таким розголосом, виріс до міжнародного масштабу та прийняв естрадних зірок першої величини.

Гостями його цього разу стали Київський центр сучасного мистецтва "Дах", гурт "Карпатіянс", етно-хаус гурт "Даха-браха", німецький етно-реггей гурт "Ді гріне Кузіне" з новим альбомом "Весілля у Берліні", перлина місцевого фольклору – нижньоселиський гурт "Гудаки".
Особливим гостем став Олег Скрипка зі своїм проектом "Ле Гранд Оркестр", до якого увійшли представники оркестру Збройних сил України та фольклорних формацій.

Їх музику можна порівняти до гуцульських весільних музик, хаотичного оркестру Тома Вейтса чи цілком причесаного Горана Бреговича – та це не має сенсу, бо всі вони – є унікальними. Як і унікальна музика з дебютного альбому "На добраніч" етно-хаус-гурту "Даха-браха", що просто емоційно підірвав увесь фестиваль.
Отож, фестиваль із суто народного гуляння перетворився на дійство професійного рівня. Головна ознака фестивалю — справжня жива музика і відсутність фонограм.

Родзинка свята полягає у тому, що організовано його силами місцевої сільської громади, яка прославилася на всю область своїм вмінням дивовижним чином облаштовувати своє життя: роботу, побут і дозвілля. Нижнє Селище – не зовсім звичайне село.

Саме тут знайшли собі дружин та осіли кілька років тому представники міжнародного кооперативу-комуни "Лонго-май" і організатори нинішнього свята француз Орест Дель Соль та австрієць Юрген Крефтнер.

Поєднавшись з українцем - місцевим вчителем і підприємцем Петром Пригарою на стикові культур - вони створили етнічний музичний гурт "Гудаки", що миттєво здобув шалену популярність.
Місцева сироварня, у якій варять справжній швейцарський сир, та "Гудаки" стали візиткою села і центром обертання музичної культури краю.
Фестиваль мав ще одну цікаву грань – відродження народних спортивних забав та ігрищ, у яких могли взяти участь всі, хто бажав.

Розповідає голова оргкомітету фестивалю Олександр Липчей: "Ми залишили спортивні змагання… Ви вже могли бути свідками того, що відбувається на волейбольних майданчиках. Це й інші спортивні забави: з мішками, з гирями, з колодами, з канатами... Армрестлінг, міні-футбол і таке інше."

Глядачі, яких сюди, за різними оцінками, цього року з’їхалося від п'ятнадцяти до двадцяти тисяч, судячи з їхніх коментарів, були задоволені надзвичайно.

Здавалося, фестиваль був просто просякнутий музикою і музичним духом. Слухачі та музиканти не могли навіть у перервах між концертами втриматися й імпровізували на всьому, що може звучати. Інколи обходячись навіть майже без музичних інструментів – грали практично на пальцях.

Олександр Попович, Бі-Бі-Сі
13 липня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини