Ігор Кріль: "Наша Україна" перетворюється на філію БЮТ"

Тема непідписання трьома (а за неофіційною інформацією, шістьма) представниками «Нашої України – Народної Самооборони» документа, який представили як зобов’язання обраних до парламенту представників блоку увійти до фракції «НУ-НС» і підписати коаліційну угоду з БЮТ, залишається на слуху.
Розвитком її стала заява двох «непідписантів», Ігоря Кріля і Василя Петьовки, про те, що їм не дали ознайомитися з цим документом.

Ігор Кріль
Ігор Кріль

- Клятвених зобов’язань, під якими підписувалися мої колеги, в очі не бачив, тому не можу коментувати, що там, - заявив учора Ігор Кріль в інтерв’ю «ВЗ». - Щоб ознайомитися з цим документом, який, як мені сказали, займає сторінку тексту, я звернувся до виконкому «Нашої України». Оскільки він займався цим питанням. У приймальні пообіцяли скинути документ через п’ять хвилин. Потім сказали, що немає людини, яка відповідає за це, буде через 30-40 хвилин. Прийшла людина і заявила: документ не публічний, і дати його мені не можуть. Це при тому, що я не лише народний депутат, а ще й заступник голови партії. Як можна підписувати документ, який не доступний для ознайомлення?

- Якщо відомо, що документ займає сторінку тексту, значить, хтось його бачив?

- Бачили мої колеги, коли підписували.

- Одним дали ознайомитися, а іншим ні?

- Не знаю, як хто ознайомлювався. Я ж звик у таких серйозних ситуаціях зважувати свої кроки. Для цього з документами слід ознайомлюватися у спокійній ситуації, а не у кабінетах помічників Кириленка.

- У вас була розмова на цю тему з В’ячеславом Кириленком, який заявив, що ще є час, щоб до парламенту пройшли троє наступних кандидатів за списком «НУ-НС», замість кого – зрозуміло.

- З Кириленком не спілкуюся вже чотири місяці. Щодо його заяви, то він наразі не цар і не законодавчий орган, щоб підміняти собою закони. Немає такого законодавства, яке дозволяє Кириленкові викреслити трьох депутатів з фракції. Коли буде, тоді хай і заявляє.

- Те, що ви сказали про відносини з Кириленком, викликає запитання: можливо, у вас особистісне несприйняття одне одного?

- Коли голова партії спілкується зі своїми заступниками через секретарів – це не нормально. В середині червня я намагався особисто домовитися про розмову з Кириленком. Він сказав, що зателефонує, коли буде вільний, але так і не зателефонував. Як людина коректна, я більше не піднімав це питання.

- Ви заявили, що не голосуватимете за кандидатуру Кириленка на спікера. Чому?

- Після виборів «Наша Україна» потихеньку почала перетворюватися на філію БЮТ. Для мене причина зрозуміла: домовившись з Юлією Тимошенко, що вона підтримає його кандидатуру на спікера, В’ячеслав Кириленко почав робити все, що потрібно БЮТ. Я ж вважаю, що «Наша Україна» - самодостатня політична сила. 14 відсотків українців, які голосували за «НУ-НС», голосували за позицію цієї політичної сили, а не за БЮТ. Якщо керівник партії хоче перетворити її на філію БЮТ, то сумніваюся, що члени партії дозволять йому це зробити.

- Багато колег поділяють вашу позицію щодо Кириленка?

- Скільки саме, не рахував, але знаю, що багато. Прийде час, коли про цю позицію буде заявлено, і після дискусії буде прийнято відповідне рішення.

- Тоді, очевидно, можна буде говорити про розкол у фракції?

- Не думаю. Точніше, впевнений, що ніякого розколу не буде.

- Якщо одні голосуватимуть за кандидатуру Кириленка, а інші – ні, хіба це не розкол?

- Ще ніхто ні за кого не голосує. Наразі моїх колег змушують підписувати незрозумілі документи. Для себе я прийняв рішення: не підписуватиму заяву до початку сесії.

- Навіть якщо вам нарешті дадуть ознайомитися з нею?

- Навіть тоді. Через цей документ, який, до речі, не має юридичної сили, з мене зробили ізгоя. Зважаючи на те, що до таких кроків вдається керівництво партії, вважаю: Кириленко не дозрів до того, щоб керувати Верховною Радою, – він партією не може нормально керувати.

- А якщо питання поставлять по-іншому: незгідних попросять покласти мандат?

- Нехай тоді Кириленко складе мандат. Йому ж також щось не подобається.

- Одна з версій, яка прозвучала після того, як не всі представники «НУ-НС» поставили підписи під заявою-зобов’язанням підписати угоду з БЮТ, пов’язана з Віктором Балогою. Дехто вважає, що це його сценарій, погоджений з Президентом.

- Коли прес-служба блоку повідомила прізвища тих, хто не підписав заяву, крім трьох озвучених, були ще, щонайменше, троє людей, котрі не поставили своїх підписів. Але їх не назвали. Тому очевидно, що це було політичне замовлення, щоб можна було пов’язати усе з Балогою.

- Секретаріат Президента і особисто Віктор Балога зазвичай оперативно реагують на такі резонансні речі. Але коментарів з приводу того, про що ви кажете, не було.

- На такі некоректні заяви серйозні політики не повинні реагувати.

- У недільному інтерв’ю на «Інтері» Юлія Тимошенко заявила, що сумнівів стосовно створення демократичної коаліції немає, є окремі позиції людей у «Нашій Україні», які будуть зняті після їх розмови з Президентом. Ви готові до такої розмови? Що, коли Президент попросить вас поставити свій підпис під заявою, яку ви не підписали?

- Мені не подобається поведінка політиків, які дозволяють собі прийти до Президента, поговорити, а потім від його імені озвучувати якісь позиції. Це, щонайменше, некоректно. А говорити про те, що буде, якщо… Не хочу.

Коментар до теми

Володимир ПОЛОХАЛО: «Філіями можуть бути лише технологічні проекти»

«ВЗ» попросив прокоментувати заяву Ігоря Кріля про перетворення «Нашої України» на філію Блоку Юлії Тимошенко представника БЮТ Володимира Полохала.

- Ніхто ні на які філії не претендує. Філіями можуть бути лише технологічні проекти. Тому у заявах стосовно таких відносин між БЮТ і «НУ-НС» не бачу політичної логіки. Не треба забувати, що «Наша Україна» йшла на вибори під гаслами союзу з БЮТ і створення коаліції демократичних сил. Голосуючи за «Нашу Україну», виборці передбачали, що вона формуватиме коаліцію лише з Блоком Юлії Тимошенко. Щодо позиції Ігоря Кріля, то скільки політиків – стільки думок. З точки зору партнерських відносин між нашими політичними силами, такі заяви мені не зрозумілі. Можливо, тут є інші мотиви, не відомі широкому загалу. На персональному рівні представники політичної сили можуть висловлювати будь-які точки зору. Але самодостатньою політична сила може бути лише тоді, коли після ухвалення колективного рішення усі її члени виконують це рішення.

На фото: «Кириленко не дозрів до того, щоб керувати Верховною радою»,– вважає Ігор Кріль.

Інна ПУКІШ-ЮНКО, "Високий Замок"
14 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 5
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини