Ужгород: Інвалід II групи Галина Віраг допомагає людям із обмеженими фізичними можливостями стати повноцінними членами суспільства

Досить суспільству відводити очі. Час вже зрозуміти, що поряд із нами живуть люди, які мають обмежені фізичні можливості і потребують нашої допомоги. Про них важко писати, бо нелегко залишатися на межі коректності, не образити мимоволі, або навпаки — не впасти в зайву сентиментальність. Розмова з Галиною Віраг вийшла невимушеною та щирою. Незважаючи на те, що вона інвалід II групи, ця жінка не лише знайшла себе та своє місце в суспільстві, але й допомагає відшукати його іншим. Тим паче, що працює вона в Закарпатському регіональному центрі соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації «Вибір».

Донька та мама: Вікторія і Світлана Лисюки.
Донька та мама: Вікторія і Світлана Лисюки.

Я ТАКА, ЯК І ВСІ

Вона не змирилася зі своїм вродженим каліцтвом. Все своє свідоме життя докладає максимум зусиль у боротьбі за «місце під сонцем» і мріє змінити черствість людей на доброту та співчуття.

Таке чуттєве сприйняття світу Галина, напевно, успадкувала від батька, котрий був художником. Та й народилася вона на привітній Перечин-щині у селі Раково, де люди завжди допомагають один одному. Згодом вона з батьками переїхала до Сторож-ниці, де й зараз живе зі своєю мамою, теж інвалідом. Батько вже помер, а старший брат живе окремо зі своєю сім'єю, тому двом жінкам-інва-лідам важко доводиться на господарстві. Та Галина Аладарівна не любить скаржитися на життя, адже по роботі стикається ще й з більшими проблемами людей з обмеженими можливостями.

«Коли мені було 15-17 років, — розповідає Галина Віраг, — я повністю закрилася в собі. Але згодом знайшла сили, аби не залежати від батьків, і пішла працювати піля восьмого класу на плодоконсервний завод на рівні зі здоровими людьми».

Працю вона поєднувала з навчанням і, отримавши спеціальність секретаря, змінила місце роботи. Проте за два роки фірма розпалася, і Галина просто опинилася на вулиці. Після року безробіття знову стала на роботу на той же завод, де пропрацювала п'ять років. Проте працювати доводилося в важких умовах (стояти на ногах треба було цілий день), тож вона звернулася до центру «Вибір» у пошуках нової роботи. «На заводі я ніколи не наголошувала на своїх вадах і не хотіла, аби до мене ставилися зі співчуттям та жалістю, — згадує жінка. — Я працювала як всі, а інколи ще й краще. І дивувало те, що деякі люди почали мені заздрити та заважати нормально виконувати свої обов'язки».

СОЦІАЛЬНИЙ ПРАЦІВНИК — МОЄ ПОКЛИКАННЯ

У центрі «Вибір» роботу Галині таки знайшли, ще й допомогли вступити в УжНУ на факультет суспільних наук за спеціальністю соціальний працівник. За її словами, вступ до університету, де вона навчається вже на другому курсі, був чи не найважчим кроком у житті. Галина боялася, що в її віці бути студенткою парадоксально,

що однокурсники не сприйматимуть її. Але побоювання Галини виявилися безпідставними: однокурсники прийняли її в свою сім'ю як рівну.

Жага до нових знань та вражень завжди вабила Галину, тому вже майже рік вона допомагає людям з обмеженими фізичними можливостями у центрі «Вибір».

«Наш офіс відкривається і закривається з Галиною Аладарівною, — каже директор центру Василина Марко. — Як керівник я цілком на неї покладаюся, а інваліди завжди отримують вчасну допомогу».

Вона зовсім не нарікає на свою нелегку долю, а робить усе можливе, щоб і самій чогось досягти і поділитися своїм рецептом успіху з іншими. «По-перше, треба завжди піднімати свою самооцінку і вважати себе таким, як усі. По-друге, — в жодному разі не боятися спілкування, адже саме так можна повернути впевненість у собі. І, по-третє, необхідно поставити перед собою мету й сміло йти до неї. І, звичайно ж, найголовніше — реалізувати її».

А метою Галини і надалі залишається робота в благодійній та соціальній сфері. Допомагати таким, як вона, стати повноцінними громадянами суспільства, не бути для нього закритою темою.

У цей складний час і в цілком здорових людей опускаються руки перед труднощами. А наша героїня впевнено йде до своєї мети. Єдине, що б вона змінила у своєму житті, — це не упустила б те кохання, яке було на її життєвому шляху. Та Галина Віраг вважає, що в неї все ще попереду.

Діана Силадій
12 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
» Всі новини