В обласній філармонії в Ужгороді тандемно виступлять "львівські закарпатки" Етелла Чуприк та Маріанна Лаба

Вони народилися на Закарпатті, тут робили перші кроки в музиці, творчо зростали і відточували свої самобутні таланти у кращих педагогів краю. Відтак продовжили навчання у найближчому до Ужгорода вищому музичному закладі – Львівській державній консерваторії ім. М.Лисенка (тепер Львівська національна музична академія ім. М.Лисенка).

В обласній філармонії в Ужгороді тандемно виступлять "львівські закарпатки" Етелла Чуприк та Маріанна Лаба

І для обох наших землячок відтоді Львів став рідним містом: там вони облаштувалися і не просто зробили музичну кар’єру, а стали відомими й успішними артистками. Активна концертна діяльність, закордонні гастролі, участь у цікавих мистецьких проектах принесли цим виконавицям не лише численні нагороди і почесні звання, а й популярність і любов шанувальників. 

27 січня о 18.30 у Закарпатській обласній філармонії на одній сцені виступлять дві яскраві виконавиці, наші землячки, заслужені артистки України Етелла Чуприк (фортепіано) та Маріанна Лаба (сопрано, Львів). 

Етелла Чуприк (уродженка Виноградова, випускниця Ужгородського музичного училища, вихованка легендарної Мар’яни Валковської), з 2011 року є солісткою Закарпатської філармонії і щоразу радує нас своїми неповторними виступами. Це завдяки їй ужгородський слухач мав змогу почути кращі зразки світового виконавства і долучитися до таких масштабних проектів, як цикли концертів «48 прелюдій та фуг Й.С.Баха» та «32 сонати Людвіга ван Бетховена». А ще Етелла Чуприк – прекрасний ансамбліст та акомпаніатор. Вона неодноразово виступала з різними колективами Закарпатської обласної філармонії, а також познайомила нас із багатьма своїми львівськими колегами, зокрема, Марком Комоньком (скрипка), Андрієм Карпяком (флейта) Ярославом  Мигальом (віолончель). На нашій сцені пані Етелла грала в парі зі своїм сином, також піаністом, лауреатом міжнародних конкурсів Олегом Котюком. А нещодавно влаштувала «Вечір віртуозної класики» разом зі скрипалем Юлієм Вимером (Австрія). 

Цього разу партнеркою Етелли Чуприк на сцені стане солістка Львівської обласної філармонії, заслужена артистка України Маріанна Лаба (сопрано). Разом вони готують для своїх земляків винятково цікаву програму, зіткану із кращих творів світової оперної класики. У концерті прозвучать арії із опер «Весілля Фігаро»,  «Чарівна флейта», «Так чинять всі...» та «Удавана простачка» В.А.Моцарта, «Джанні Скіккі» Дж.Пуччіні, «Сицилійська вечірня» Дж.Верді, «Наталка-Полтавка» М.Лисенка,  уривки з оперет «Циганське кохання» Ф.Легара, «Сільва» та «Маріца» І.Кальмана. 

Якщо Етелла Чуприк добре знана в нашому краї, то Маріанна Лаба ще не виступала на сцені Закарпатської обласної філармонії. Народилася вона у сім’ї професійних музикантів і вже з 4-х років почала опановувати гру на скрипці та фортепіано. Після закінчення у 1987 р. Ужгородського музичного училища ім. Д.Задора навчалася у Львівській Державній Консерваторії ім. М. В. Лисенка (по класу оперного та камерного співу). З 1996 року Маріанна Лаба є солісткою Львівської обласної філармонії, а з 2002 р. ще й солісткою Львівського будинку органної і камерної музики. 

Талановита виконавиця ще зі студентських років почала гастролювати в Європі: спочатку у складі музичних гуртів, згодом зі Львівським Оперним театром (2000 р.), симфонічним оркестром «K&K Philharmoniker» (2006 р.), Академічним симфонічним оркестром Львівської філармонії (2008-2009 рр.). Загалом співачка відвідала вже близько 15 країн світу, представляючи Україну на численних міжнародних форумах і фестивалях. Працювала з такими диригентами, як Маттіас Кендлінгер (Австрія), Дітер Вагнер (Німеччина), Єжи Косек та Войтек Мрозек (Польща), Юрій Луців, Сергій Бурко, Володимир Сивохіп, Геннадій Фіськов, Роман Филипчук, Мирон Юсипович, Айдар Торибаєв (Україна), Гунгард Маттес (Швейцарія).

Коло творчих інтересів Маріанни Лаби навдивовижу різноманітне. Улюблені музичні жанри – бароко, класика, оперета, мюзикл, рок. Репертуар співачки охоплює близько 200 арій з опер, оперет, ораторій, кантат та понад 300 романсів, пісень, колядок і спірічуелсів мовами оригіналу (артистка володіє 7-ма мовами). З 2007 р. Маріанна Лаба пробує себе ще в одному амплуа – як солістка і композитор львівського готик-метал-гурту «Полинове поле». Колектив вже встиг записати три студійні альбоми і стати лауреатом Гран-прі рок-фестивалю «Тарас Бульба» (2008).

                                                                                  

 

  Підготувала Таїсія Грись

25 січня 2016р.

Теги: тандем, концерт, Чуприк, Лаба

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини