Жахливі умови на полігоні військовослужбовців 128 ОГПБр є нормальними для військових – Генштаб (ФОТО)

В Генштабі ЗСУ пояснюють, що жахливі умови, в яких опинилися на полігоні в Яворові військовослужбовці 128 ОГПБр є цілком нормальними для військових

Жахливі умови на полігоні військовослужбовців 128 ОГПБр є нормальними для військових – Генштаб (ФОТО)

Про це повідомив речник Генштабу Владислав Селезньов.

Нагадаємо, на початку листопада стало відомо, що легендарну 128 бригаду напередодні зими "планово переводять" з сектору "А" (Луганський напрям), де вони стояли з травня, на Яворівський полігон "для підвищення боєздатності.

У секторі "А" бригада вже встигла підготуватися до зими, облаштувати та утеплити бліндажі, запастися дровами. На полігоні на бійців чекало голе поле з калюжами. Не було ані світла, ані харчів, ані навіть лісу, щоб якось опалити вогкі намети.

Отак 128 бригада облаштувалася за рік в секторі "А".

А отак живуть зараз у наметах.

 Чому 128 бригаді доводиться спати у болоті замість бліндажів 2

"Люди закопуються в землю, дістають ліс, – розповідають бійці, які просили не писати їхні прізвища, бо й так проблем вистачає. – Начальство потім скаже, "ну, це ж армія". Але армія, це ж не значить заганяти людей в скотські умови! Бригада не шукає легкого життя. Просто люди підготувалися до зими, готові були виконувати всі завдання. Тут раптом витягли всіх в поле. Зараз протримають в болоті два місяці і назад в АТО. Люди всі перехворіють: бронхіти, ангіна, запалення легень, будуть виснажені і в лютому знову, вже в третій раз будуть вимушені облаштовуватися на новому місці".

У цьому неподобстві звинувачують Генштаб. У Генштабі відповідають, що  військовослужбовці багато в чому самі винні.

"Коли бригада передислоковується, попереду відсилається обоз із військовослужбовцями підрозділу, які повинні підготувати умови для розгортання табору. Тобто це завдання особового складу 128 бригади! Ми також, коли змінювали місце дислокації, першою справою ставили намет, окопувалися, ставили туалет. Коли був підполковником, також все це робив. Немає спеціального підрозділу, який за них це зробить", - поясняє Селезньов.

Про те, щоб у розташування бригади був діставлений ліс, за словами Селезньова, також повинна була потурбуватися сама бригада. Командир повинен був завчасно звернутися із заявкою у службу забезпечення, замовити дошки, дрова, а потім відправити людей на склад, забрати усе це та привезти.

При цьому, чи була завчасно подана заявка не відомо ані представнику Генштаба, ані джерелам depo.ua в 128 бригаді. Але бійці кажуть, що завчасно попереджали командування бригади про їхні потреби на 500 кубометрів лісу.

Попри скарги бригади на те, що їх замість придатних до життя умов доправили у самісіньке болото, де вони всі від холоду будуть хронічно заструджені, в Генштабі вважають, що це цілком придатні умови для бойового злагодження. Інакше кажучи, нормальні умови їм не ствітять, бо це за думкою Генштабу, нормальні умови і є.

"Я не пам'ятаю такого, щоб спочатку жили у наметах, а потім переводили в казарми. Є час для проведення заходів по бойовому злагодженню, для цього в польових умовах розгортається польове містечко, його обладнують, - розповідає Селезньов, а на "цивільне", чи дійсно це може підвищити бойову підготовку, відповідає. - Боєготовність підвищується від бойової підготовки та відпрацювання завдань. А від скиглення та капризів бойова готовність не підвищується"

Пізніше від тилової служби стало відомо, що 128 бригаді відправлено 30 кубометрів дощок для підлоги, 40 кубометрів дров для опалювання наметів, виділено 15 автомобілів для перевозки всіх цих речей та 10 туалетів польових будує квартирно-експлуатаційна частина.

Але на той час, коли готувався цей матеріал у бригаді нам сказали, що досі нічого не отримали та самостійно облаштовують намети, щоб вивести з них воду.

Валентина Емінова, depo.ua

17 листопада 2015р.

Теги: 128 бригада, полігон, Яворів

Коментарі

Юра 2015-11-20 / 15:20:13
Якби бійці замість фотосесій та сльозних дописів зайнялися б організацією побуту, мабуть умови були б значно кращими. А забезпечили їх всім необхідним - і гравієм, і піском, і банею (видно на фотографіях). А електрика яка в полі?? Тому замість скиглення треба займатися справами, тоді і умови будуть нормальні. А журналістам не треба недопрацювання окремих командирів, видавати за відсутність забезпечення.

Андрій 2015-11-20 / 15:19:31
Так вихід і називається польовим, тому що умови забезпечуються самими військовослужбовцями. Туалети копаються, світло від генератора, палатки окопуються канавами щоб вода не затікала, призначається черговий «на буржуйку», що постійно тепло і сухо було. Тобто, військові самі собі забезпечують комфортні умови в полі, на скільки це можливо. Інакше це не польовий вихід, а екскурсія. Хотілось також спитати в автора статті, а в яких арміях НАТО вона (чи він) служили та брали участь у польових виходах? Адже, в матеріалі безапеляційно стверджується, що «там все краще». Так от, там все так само. В цьому і полягає суть польового виходу в будь якій армії.

питання 2015-11-18 / 17:09:17
взагалі не розцмію, чому вони мають жити на полігоні у палатках? По яворівських полігонах, у Яворові та Раві Руській величезна кількість незайнятих казарм скорочених та розформованих частин! Там можна 5 таких бригад запросто розмістити! А для кого такі умови "нормальні" - не питання, відправити із теплого Генштаба у відрядження до 6 березня 2019 року і хай там у "нормальних" умовах складає табелі та нормативи забезпечення!

цирк на дроті 2015-11-18 / 08:57:33
ні то командира бригади з ними туди поселити бо я впевнена командири з простими солдатами там не живуть

тячівець 2015-11-18 / 08:20:56
пацани пороха за шкварки і туди на місяць а аби йому не було скучно захватіть весь штаб

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини