Василь Шкіря. Письменник, який усе спрямував на творення добра

«Чорна кішка з червоною пов’язкою і порожнім відром» — три символи, поєднані в одній назві. Таке може тільки Василь Шкіря — письменник, який усі свої здібності та зусилля спрямував на творення добра, на виховання підростаючого покоління, яке б шанувало працю та свободу.

Василь Шкіря. Письменник, який усе спрямував на творення добра

 До книги увійшли роман-фентезі «Про Василька, Марсіяну і НЛО» та три повісті: «Чупакабра», «Забавні пригоди Андрійка Незгоди» й та, що дала назву книзі. Саме ця повість чи не найяскравіше представляє стиль автора, його філософську та творчу концепцію, його неординарний світ.

«Було це не в сиву давнину і не за царя Гороха, а в теперішні часи, коли вже людина і велосипед винайшла, і в космосі встигла побувати, і підсніжники взимку навчилася вирощувати». Так починається ця історія. Чи це казка з елементами реалізму, чи реалізм з вкрапленнями фентезі, чи наше життя, що чудернацьким чином переплітається і з казкою, і з фантастикою, і з містикою, і з речами, здавалося б, несумісними із здоровим глуздом.

Письмо знаного казкаря у цій книзі набуло нової якості. Воно органічно і плавно вимальовує ситуацію за ситуацією і дарує нам відчуття присутності. Події ніби відбуваються поруч з нами. Такого ефекту не кожному письменникові вдається досягти. А у Василя це виходить ніби між іншим.

Закарпатський хлопець прагне утвердитися у житті, стати міцно на ноги. Дівчина приглядається до юнака, який викликає у неї симпатію. Аж тут втручаються чари. Стара ворожка прагне керувати подіями, й сама втрапляє у власну пастку. Вона вже стара і не дуже вправна. А ще до неї навідується смерть. Ворожці вдається перетворитися на чорну кішку й обдурити стару з косою. Але смерть не звикла здаватися...

Я читав повість і ніби переселявся у дитинство із неймовірними розповідями, почутими довгими зимовими вечорами. У тих історіях теж були і чорні коти, і велетні, і песиголовці, і смерть із косою та без обличчя. Ми, малі, потім довго не могли заснути. Схожі відчуття навідують і при читанні книги Василя Шкірі. Щось світле, чисте і, водночас, щемливе і трохи страшне. Але... Все закінчується добре. Бо історію пише чоловік, який любить життя і все справжнє у ньому.

А почалося все це у письменника, певно, ще зі школи. Творами Гоголя Василь захопився змалку. Перечитав усі твори класика, які знайшов у сільській бібліотеці. Тоді мало хто в селі мав телевізор, ще була жива культура усних оповідей, люди вірили в нечисту силу, перевертнів, відьом-босоркань, часто зверталися до знахарок і ворожбитів. Увібравши увесь цей народний досвід, письменник творчо опрацював його і майстерно використовує у власних авторських казках. Він — мастак побачити у звичайному незвичайне. Є у нього таки щось гоголівське... Я назвав би напрям, у якому працює автор, казковим реалізмом. Бо він дає відчуття реальності та привносить у це відчуття чудову казку, у якій хочеться жити. Чи можливо це? Думаю, з книгами Василя Шкірі можливо все!

Василь Кузан, "Голос України"

17 жовтня 2015р.

Теги: Василь Шкіря, казка

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини