Найбільший театр Закарпаття розпочав новий сезон водевілем "Турецька шаль" (ФОТО)

16 жовтня Закарпатський обласний український музично-драматичний театр ім.братів Шерегіїв урочисто відкрив 70-ий театральний сезон водевілем "Турецька шаль" за творчістю Г.Квітки-Основ'яненка (перше знайомство закарпатських шанувальників із цією виставою відбулось під закриття минулого сезону).

Найбільший театр Закарпаття розпочав новий сезон водевілем "Турецька шаль" (ФОТО)

Перед початком вистави керівники театру встигли поспілкуватись із журналістами та поділитись планами на ювілейний сезон. Головний режисер театру Анатолій Філіппов почав зі слів вдячності сподвижникам татрального мистецтва на Закарпатті Юрію-Августину та Євгену Шерегіям. "Наші корифеї мріяли про створення у краї професійного театру – сьогодні на Закарпатті таких аж чотири і найбільший із них носить ім'я братів Шерегіїв. У ювілейний для театру рік ми неодмінно звернемось до творчості наших покровителів". 

А поки, у близькій перспективі, 8 листопада головний режисер театру спільно з письменником-драматургом Олександром Гаврошем готується представити першу прем'єру 70-го сезону – виставу "В Парижі гарне літо", присвячену видатному закарпатцеві – художнику, письменнику, філософу, педагогу Адальберту Ерделі. "Він відомий на весь світ, але, насправді, його мало хто знає, – каже Анатолій Філіппов, – Це дуже багатогранний, складний портрет, для мене особисто образ Ерделі – святий. Я дуже вдячний Олександру Гаврошу за те, що він порушив і художньо осмислив цю тему". 

Також, до кінця року заплановано презентувати ще дві вистави: казку "Лускунчик" у режисерському трактуванні Олександра Саркісьянца та музичну комедію "Пригоди бравого вояка Швейка" – Василя Шершуна. Про останню режисер розповів, що, попри актуальну тематику, наразі жоден театр в Україні не показує цієї вистави. "Навіть про такі драматичні речі, як війна, потрібно вміти жартувати, ба більше, часом, лише в цьому і можливо знайти розраду", – каже Василь Шершун. 

Загалом, як розповіли театрали, до початку сезону художня рада на чолі з Анатолієм Філіпповим – майже 20-літнім творчим керівником театру – переглянула весь репертуар та вилучила з десяток вистав, що не відповідають духу часу чи вже не мають за собою акторів, на котрих тримались ці постановки. З рештою вистав, а також із новими постановками театр планує виступати на рідній сцені та гастролювати протягом цього сезону. 

Ще одним творчим задумом, який театр прагне втілити у перспективі, є створення на базі театру так званої "малої сцени", яка слугувала б майданчиком для експериментальних постановок. До Міжнародного дня театру 27 березня мала сцена в тому чи іншому вигляді запрацює – запевняють керівники. До слова, саме в день професійного свята "шерегіївці" вирішили святкувати ювілей свого театру, хоча 70-річчя відтоді, як його задокументовано, минає в листопаді, а з часу першої постановки – в лютому 2015-го. 

Сподіваються керівники вирішити і низку організаційних питань. Як розповів директор театру Василь Марюхнич, одним із таких є належне інформування потенційних відвідувачів про вистави. Для цього вже, до прикладу, налагоджують роботу веб-сайту театру. А після виборів Василь Марюхнич разом із директором обласного театру ляльок Мирославом Петієм планують зустрітись із новим керівництвом Ужгорода для обговорення можливості анонсувати свої події на спеціальних інформаційних стендах, які, за задумом, були б розташовані у доречних місцях і вирізнялися б естетичним оформленням. 

Окрім того, Василь Марюхнич зачепив і наболіле господарське питання – облаштування площі з боку службового входу в театр по вул.Л.Толстого. "Мені як директору набридло слухати, що цю площу називають "найбільшою в Європі попільничкою". Певно, не всім відомо, що ця територія у приватній власності, з приводу чого вже близько 5-ти років триває судова тяганина. Нам дуже хотілося б покласти крапку в цій сумнозвісній історії і мати на місці розрухи миловидну, охайну площу. Владнати це питання зараз обіцяли вже декілька кандидатів у мери, з якими ми зустрічались, та чого варті ці обіцянки – побачимо згодом". 

Управління культури Закарпатської ОДА

17 жовтня 2015р.

Теги: вистава, театр, Турецька шаль

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини