За історичний мур з понад 100-літньою історією, що "впав" в охоронній зоні Ужгорода, єпископу МГКЦ обіцяють припис (ФОТО)

На момент, коли історичний мур вже начебто самостійно «впав», на місці чергового акту вандалізму перехожі бачили будівельну техніку.

За історичний мур з понад 100-літньою історією, що "впав" в охоронній зоні Ужгорода, єпископу МГКЦ обіцяють припис (ФОТО)

В Ужгороді на вулиці Капітульній, одразу поблизу головного собору Мукачівської греко-католицької єпархії, «впав» історичний мур із понад віковою історією. Більш як століття мур, віднесений до нехай і своєрідних, але від цього не менш цінних, об’єктів культурної спадщини простояв, а нині вночі, раптом, упав. Саме в тому, що стіну не зруйнували навмисне, а вона впала сама, наполягають робочі, які проводять тут роботи із облаштування скверу перед греко-католицьким кафедральним собором. 

Прилеглу до вже діючого скверику Марії-Терезії територію почали облагороджувати тиждень тому. Згідно із проектом, тут мають облаштувати територію для споглядання краєвидів Ужгорода і зборів вірників Мукачівської греко-католицької єпархії з нагоди тих чи інших релігійних свят.

Довкола конкурсу на облаштування скверу Марії-Терезії свого часу вирували чималі пристрасті: фахівці у сфері архітектури та містобудування неодноразово закликали не порушувати на догоду особистим амбіціям простір, який є охоронюваною зоною. Серед іншого, наголошували на необхідності збереження недоторканим унікального муру з понад віковою історією, що мав би тягнутися уздовж планованого скверу. Згадуваний мур ще в далекому XIX столітті відділяв собор від будівлі колишнього монастиря сестер-василіанок, які через ворота в ньому виходили до собору на молитви.

Із урахуванням цінності згадуваного об’єкту, збереження його було передбачене під час розробки проекту з облаштування скверу ім. Марії Терезії. Як розповів Закарпаття онлайн керівник обласного органу охорони культурної спадщини Томаш Сопко, за проектом мур мав бути збережений в автентиці, як елемент історичного ареалу. Втім, нині зранку частина історичного муру була знищена: робочі, що працюють на об’єкті, стверджують, наче мур «зруйнувався» сам. Зі слів в.о. управління архітектури міської ради Михайла Івегеша, який побував на місці події, така ситуація справді могла мати місце. Бо ж історичній стіні вже багато років, її укріпленням увесь цей час ніхто не переймався, мур – не монолітній, а резонанс від проїжджаючих бруківкою автівок і при збільшені навантаження на об’єкт логічно могли потягти за собою руйнівні наслідки. 

Разом з тим, такі припущення в.о. головного архітектора міста робить зі слів робочих, які й стверджують про «самостійне падіння» муру, в той час, як перехожі зранку на місці події бачили спеціалізовану будівельну техніку. Про її застосування свідчать і погнуті металеві двері з цього муру.

В тому, що це, у будь-якому разі, акт вандалізму, упевнені і фахівці, обурені легковажним і халатним підходом до справи облагородження нового скверу із одночасним знищенням історичних архітектурних надбань. Апелюють: знаючи про унікальність об’єкту, про що згадувалося ще на етапі планування облаштування території скверу в 2013 році, у виконавців було достатньо часу, аби здійснити попередні кроки з убезпечення від «падіння» муру. 

«Ми будемо шукати можливість або вносити зміни у нинішній проект облаштування скверу, з врахуванням того, що сталося, або будемо думати, як і чи взагалі варто відновлювати зруйновану частину стіни», – розповів сьогодні під час перебування на об’єкті в.о. начальника міського управління архітектури Михайло Івегеш.

Тим часом, в органі охорони культурної спадщини Закарпатської ОДА налаштовані радикально: називаючи те, що сталося, вандалізмом, керівник структури Томаш Сопко обіцяє оформлення припису на ім’я єпископа Мукачівської греко-католицької церкви Мілана Шашіка. 

«На етапі погодження проекту нам клялися історичні об’єкти не чіпати, про те, що йдеться про роботу в охоронній зоні, були попереджені. Зараз, коли сталося це свинство, мені кажуть – єпископа нема, єпископ у від’їзді. Так це ж не означає, що може прийти якийсь "дядя Вася" і на власний розсуд робити те, що вважає за потрібне… Є Закон про охорону культурної спадщини, є навіть, зрештою, кримінальна відповідальність за її знищення… Завтра вийдемо на місце, робитимемо припис – іншого виходу тут немає», – обурювався Томаш Сопко.

Припис, виданий органом охорони культурної спадщини, зобов’язує виконавців проекту до здійснення термінових робіт для приведення об’єкту у відповідність до погоджувальної документації. В разі ж, якщо припис буде проігнорований, заява про вчинення карного злочину подається в прокуратуру – як от у випадку із порушенням кримінального провадження за здійснення шляхом службової підробки на набережній Незалежності п’ятиповерхового будівництва замість погодженого триповерхового

 
 
 
 
 
 
09 жовтня 2015р.

Теги: мур, припис, єпископ

Коментарі

до Смішно! 2015-10-09 / 21:20:38
Смішно буде, коли, відповідно до закону, будеш відповідати за цей вандалізм. За власні кошти церква, як і інші суб'єкти, може щось робити там, де дозволено. А там, де не можна чіпати, церкві треба поводитися так, як і всім іншим.

Ужгородець шо втiк в Росiю 2015-10-09 / 19:59:16
менi все було интересно шо там за тим забором, було б набагато гарнiше якби там стояв бiльш прозорiший забор з видом на сад...думаю тот забор ся строив шоб вiдгородитись вiд трущобок якi були в тi часи, сам по собi забор страшненький...чи варто було його валити - вже залежтьб вiд того шо там типирь на тому мiсцi буде

Смішно! 2015-10-09 / 19:42:01
Мур столітньої вартості! Оце цінність для Ужгорода! Та довкола нищаться справжні памятки мистетва і культури, які влада навіть не помічає. Вочевидь, церква упорядковує сквер, який має стати загальноміським надбанням. І робить це за власні кошти, як і всі реконструкції.

володимир 2015-10-09 / 19:37:37


Флуд і тролінг. Коментар видалено. Адмін


Адмін 2015-10-09 / 16:56:46


Балоги тут до чого?

І яким чином ремонт собору і резиденції виправдовує вандалізм по відношенню до історичного муру?


простий 2015-10-09 / 16:52:29
впав мур - трагедія, зрада, вандалізм! а те , шо МГКЦ реставрує і впорядковує кафедральний собор, резиденцію ( згадайте, якою обшарпаною її передали) і оточуючі території, цвинтарі ні слова. чи просто балоги до московського патріархату більш прихильні?

Копча 2015-10-09 / 16:06:31
Не здивуюся якщо в Ужгороді повториться недавній Львівський прецедент коли Садовий за в угоду попам з УГКЦ звільнив начальника Управління культури Львівської міськради Ірину Магдиш.

О.Д. 2015-10-09 / 16:02:22
Судячи з того, що, як бачимо на фото, розпочалися роботи по спорудженню огорожі, частині муру таки допомогли впасти. Чи це робилося, виходячи з власного розуміння якогось там "дяді Васі", чи за вказівкою керівництва МГКЄ, значення не має. За чиєю вказівкою працюють робітники, той має і нести відповідальність. Бо це в будь-якому разі ВАНДАЛІЗМ.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини