На книжковому форумі у Львові серед інших були представлені і книжки про "гуцульське Закарпаття" (ФОТО)

Відвідувачі 22-го міжнародного книжкового форуму у Львові надовго затримувались біля павільйону «Гуцульський світ» – тут милували око майже три десятки нових видань про чарівний край Тиси, Черемоша й Прута.

На книжковому форумі у Львові серед інших були представлені і книжки про "гуцульське Закарпаття" (ФОТО)

Лідерами продаж стала класика – «Заворожений світ»  Михайла Ломацького, «Гуцульська спадщина» Івана Сеньківа,  «Дідо Иванчік» та «Рік у віруваннях гуцулів» Петра Шекерика-Доникового, «Старовіцькі повісторьке» Параски Плитки-Горицвіт, «Зачарований черевичок»  та  «Молитва за рідну мову» Юрія Шкрумеляка.

Уперше гуцульська книга представлена на найпрестижнішій книжковій виставці країни в окремому павільйоні під універсальною назвою «Гуцульський світ». Організатором і натхненником  цієї направду помітної акції став редактор і видавець, письменник, головний редактор журналу «Ґражда» Олександр Масляник. Його коштом і за часткової підтримки гуцула-патріота Юрія Ткачука на чотири дні було орендовано окремий павільйон. Безумовно, у часи кризи не йдеться про прибутки,  витрачених коштів очікувано не вдалося повернути, однак мова йде про зовсім інший, неоціненний успіх: гуцульські видання заявили про себе на увесь світ, викликали значний інтерес, доповнили своїми карпатськими барвами строкату палітру всеукраїнського книговидання. Шкода, що інші гуцульські видавництва, зокрема, косівський «Писаний камінь» та вижницький «Черемош» в останній момент  відмовилися від участі у форумі. 

Чотири дні пролетіли, мов одна спресована на події і враження мить. Непідробний  інтерес викликали нові видання – книга-альбом «Сповідь душі» про майстрів гуцульської різьби авторства Аделі Григорук і Олександра Масляника (її номіновано на звання кращої книги форуму), «Журавлі» Праукраїнської землі» двох Юріїв Боберських, «Гуцульський дивосвіт» Світлани Флис,  «Бойове мистецтво гуцулів» Євгена Луціва, «Сопілкова музика гуцулів» Богдана Яремка,  «Наймиліший край» Миколи Близнюка (серія «Бібліотека гуцульської школи»). 

Охоче купували збірники «Гуцульщина у Львові», «Ясіня у гомоні століть», книги  Олександра Масляника «Люди з Вавилону» «Художники Закарпатської Гуцульщини», «Черемошу» грають хвилі», казки Аделі Григорук, твори Калини Ватаманюк «Сад моїх журавлів», «Очима душі»,  «Ми – діти світла», свіжі числа журналу «Ґражда».    

Щойно з-під друкарського преса вирвався у світ широкий розкішний фоліант – книга-альбом «Скарби  національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Йосафата Кобринського».  Директор музею     Ярослава Ткачук принесла книгу на ексклюзивну Гуцульську презентацію й розповіла присутнім про фонди й історію мистецького закладу.

Свої нові книги презентували етнолог з Микуличина Юрій Боберський, краєзнавець з Яремче Світлана Флис, екс-мер Львова Василь Шпіцер (його мемуари «Рікою пам’яті» побачили світ у гуцульському видавництві «Тиса»),  гуцулознавець  Євген Луців, письменник Олександр Масляник. Доктор філологічних наук, професор Михайло Гнатюк і професор глобалістики, Надзвичайний і Повноважний посол України Василь Базів говорили про важливість видавничої справи, роль книги у житті сучасної людини.

Отож, відшумів-відвирував 22-й книжковий форум у Львові. Для багатьох він запам’ятається й тим, що вперше у «повномасштабному» форматі  було представлено три десятки нових видань у павільйоні «Гуцульський світ». 

Гуцульські барви додали форуму неповторних  30 відтінків світлого.

Анна Грапенюк, фото: Йосипа Марухняк

14 вересня 2015р.

Теги: Львів, форум, книжки, Гуцульщина

Коментарі

Анна 2017-12-24 / 13:24:41
Перейшовши за силкою нижче, Ви зможете побачити презинтацію двохтомника М.Ломацького у Львівській Обласній Бібліотеці.
https://www.youtube.com/watch?v=sfwvqNWKf08

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини