Закарпаття долучилося до участі в гуцульській науково-практичній конференції на Прикарпатті (ФОТО)

11 вересня 2015 року у рамках ХХІІ Міжнародного Гуцульського фестивалю, у місті Надвірна Івано-Франківської області пройшла науково-практична конференція на тему «Національно-патріотичне, природно-екологічне та морально-правове виховання населення Гуцульського регіону – важливий вклад у збереження цілісності України, її природних ресурсів та історико-культурної спадщини: стан, проблеми, шляхи їх розв’язання».

Закарпаття долучилося до участі в гуцульській науково-практичній конференції на Прикарпатті (ФОТО)

В її роботі взяли участь понад 100 науковців, представників державної влади й місцевого самоврядування та громадськості з різних куточків України.

Відкрив зібрання голова Надвірнянської районної ради Василь Попович. А з вітаннями до її учасників звернулися Дмитро Стефлюк – голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина», Олександр Кеніз – голова Надвірнянської районної державної адміністрації, Ярослав Кікінчук – голова асоціації місцевого самоврядування гуцульських районів та інші.

У наукових доповідях на пленарному засіданні, з якими виступили доктор історичних наук, професор Львівського національного університету ім.І.Франка Петро Сіреджук, кандидат філологічних наук, старший науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім.М. Рильського НАН України Олена Чебанюк, голови секретаріату Всекраїнської громадської організації «Союз Українок» Оксана Калинич (м.Полтава), кандидата історичних наук, завідувача відділення «Гуцульщина» науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти та науки України Петра Шкрібляка та інших ішлося про участь гуцулів в неоголошеній війні на Донбасі, про традиції та новації святкової культури Надвірнянщини, історію створення та перспективи розвитку музею нафтопромислів на Галичині, порушено багато інших аспектів культурного та соціально-економічного життя Гуцульщини. 

У доповіді доктора біологічних наук, професора, заступника директора Карпатського біосферного заповідника Федора Гамора підкреслено, що на Гуцульщині зосереджено 7  установ природно-заповідного фонду міжнародного та загальнодержавного значення,  які   чимало роблять для   розв’язання екологічних та соціально-економічних проблем цього регіону. Значний досвід в цьому контексті накопичено в Карпатському біосферному заповіднику, адміністрація якого зініціювали прийняття Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, спеціальних рішень Президента та уряду України щодо сталого розвитку та благоустрою гірських населених пунктів Закарпаття, відкриття руху фірмового потягу «Гуцульщина» за маршрутом «Київ-Рахів»  тощо. 

Детальний аналіз ситуації  на Гуцульщині проаналізовано також в понад 50-ьох доповідях та повідомленнях, на засіданнях секцій «Керівників органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, товариства «Гуцульщина», «Працівників органів та закладів освіти, науки, громадських освітянських організацій», «Працівників нафтогазодобувної промисловості», «Природоохоронних  установ та організацій Гуцульщини» та «Союзу Українок Гуцульського регіону».

На завершення конференція схвалено Рекомендації та групі  гуцульських активістів керівники Всеукраїнського товариство «Гуцульщина» вручили почесні нагороди, зокрема поетеса із Косова Марія Влад, яка цими днями відзначила 75-річний ювілей, отримала найвищу відзнаку Товариства «Патріот Гуцульщини».  

Заслуговують  на великий комплімент владні інституції Надвірнянщини, Всеукраїнське товариство «Гуцульщина» та адміністрація природного заповідника «Горгани» за підготовку конференції та за  видання присвячених  ХХІІ Міжнародному Гуцульському фестивалю у Надвірній історико-краєзнавчо-туристичного часопису регіонального об’єднання дослідників Гуцульщини м.Львова «Ґрегіт Надвірнянський», журналу «Ґражда», «Мистецької палітри Надвірнянщини» та збірника праць заслуженого артиста України Сергія Орла, в якому поміщено понад двісті музичних творів, які становлять безцінні скарби нематеріальної культурної спадщини Гуцульщини та всієї нашої держави.

Федір Гамор, член Національної спілки журналістів України, професор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, для Закарпаття онлайн

13 вересня 2015р.

Теги: гуцул, Гуцульщина, Надвірна

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини