На розширеному засіданні Вченої ради УжНУ розповіли про цьогорічні здобутки вишу

Напередодні нового навчального року в УжНУ відбулося розширене засідання Вченої ради, участь в якій взяли також керівники області та міста. Ректор УжНУ професор Володимир Смоланка привітав присутніх з початком навчання та святами, які відзначає цими днями Україна, та виступив з доповіддю про здобутки вишу за рік і перспективи на 2015-2016 р.

На розширеному засіданні Вченої ради УжНУ розповіли про цьогорічні здобутки вишу

«Навчальний рік, який завершився, був складним, але успішним для нашого колективу, –  зазначив ректор. – Рік, який розпочнеться, буде визначальним для нас. У процесі реформування вищої освіти в Україні наш університет не тільки зберіг статус провідного освітнього і наукового центру регіону, осередку культури, громадського життя, учасника формування стратегій розвитку області, Карпатського регіону в цілому, але увійшов до переліку найбільш успішних університетів».

Ректор зауважив, що цьогорічна вступна кампанія проводилася у достатньо складних умовах. Передусім через суттєві зміни у правилах вступу, що нерідко дезорієнтувало абітурієнтів. Ще один фактор, що вплинув найбільше, – загострення конкуренції не тільки між українськими вишами, але й між зарубіжними, які пропонують цілий ряд безкоштовних програм. «Також плинули результати цьогорічного ЗНО. Низький рівень підготовки випускників з точних предметів  привів до зменшення популярності фізико-математичних спеціальностей, – прокоментував Володимир Смоланка. – Крім того має місце несприятлива демографічна тенденція в Україні: упродовж трьох років поспіль зменшується кількість випускників загальноосвітніх закладів. Ми зможемо досягти минулорічної кількості випускників тільки у 2021 році».

За словами ректора, цілий ряд напрямів в УжНУ зберігають свою популярність. Це географія, журналістика, правознавство, туризм, лікувальна справа та інші. До слова, деякі факультети набрали більше студентів, аніж профільні виші України. Зокрема, на спеціальність «стоматологія» вступило більше абітурієнтів, ніж в Одеський та Запорізький медичні університети. За минулий навчальний рік в університеті ліцензовано нові популярні спеціальності: «Готельно-ресторанна справа», «Фізичне виховання», «Міжнародні відносини»,  «Міжнародна інформація», інші. На всі нові напрямки отримано місця державного замовлення.

«Заповнення обсягів місць держзамовлення виконано повністю, – зазначив ректор. – Зараховано понад 1000 студентів, 142 випускників вступило у Природничо-гуманітарний коледж УжНУ. Більш, ніж 1000 студентів вчитимуться на платній основі».

Серед цьогорічних першокурсників більшість – випускники закарпатських шкіл. Але значна частка – це абітурієнти із західних областей (Львівської, Івано-Франківської, Волинської, Рівненської), є молодь і з східної України. «Абітурієнти починають орієнтуватися на такий показник як рейтинг університету серед інших вишів України. У зв’язку з цим ми приділяємо велику увагу тому, на яких позиціях УжНУ знаходиться в загальноукраїнських та  світових рейтингах, – каже Володимир Смоланка. – Найбільш важливим є Консолідований рейтинг вишів України. Якщо, починаючи з 2008 року, ми не піднімалися вище 41-ї позиції, то за цей рік ми стрімко піднялися на 30-те місце. Цим підтверджено статус одного з найдинамічніших вишів України».

УжНУ покращив за цей рік позиції у всіх рейтингах. Зокрема, за даними Webometriсs УжНУ займає 26-ту сходинку, у Топ-200 вишів України – 39-ту. У Рейтингу відкритості університет піднявся за рік із 45-ої до 18-ої позиції. «Такі досягнення визначають уподобання абітурієнтів, а також є хорошим показником для українських та західних колег для подальшої співпраці», додав ректор УжНУ. Володимир Смоланка проаналізував також свою діяльність по пріоритетах, які були визначені ним при обранні на посаду.  Серед перших –  «Демократичне і ефективне управління». «Усі рішення Вченої ради, положення, накази ректора публікуються на нашому сайті, вся фінансова діяльність є відкритою, – пояснив Володимир Смоланка. – Активно наповнюються  інтернет-сторінки факультетів та кафедр, відновлено роботу Науково-методичної ради УжНУ. Створено Грантовий комітет для координування та менеджменту міжнародних грантів тощо».

Отримано ліцензії з 10-и нових напрямків підготовки бакалаврів та 9-и нових спеціальностей з підготовки магістрів. Зменшене середнє викладацьке навантаження для всіх науково-педагогічних працівників та встановлено обсяги педнавантаження (максимальне навантаження складає 600 годин).

Активно, за словами ректора, ведуться ремонтні роботи та реконструкція окремих корпусів, приміщень, інженерних мереж. Цього року буде встановлено нову газову котельню, замінено водогін у гуртожитках.

Наступний важливий пріоритет розвитку вишу – «Модернізація та конкурентоспроможність  освіти». У цьому напрямку прийняті положення, які регламентують організацію навчального процесу, розроблено електронний репозитарій наукових публікацій, встановлено WiFi у Головному лабораторному корпусі УжНУ та на медичному факультеті, об’єднано в єдину швидкісну локальну мережу всі навчальні корпуси. Студенти УжНУ активно беруть участь в академічній мобільності: зокрема, 40 студентів цього року навчалися у Поморській академії, 25 готуються розпочати там навчання у вересні. Підписано 15 угод з європейськими вишами щодо обміну в рамках програми Еразмус+. «Маємо понад 300 студентів-іноземців, 51 з яких отримали дипломи УжНУ. У найближчі місяці студентський колектив поповнять ще 150 вступників з-за кордону», – додав ректор. Вони вивчатимуть не тільки медичну справу, а й інженерну, міжнародне право, міжнародні відносини.

Володимир Смоланка також розповів про досягнення вишу у науці та інноваціях. За рік опубліковано понад 800 наукових статей фахівців УжНУ, 250 з них – у зарубіжних виданнях, видано 25 навчальних посібників. Науковці УжНУ захистили за цей рік 10 кандидатських, 3 докторські дисертації, семеро колег отримали вчені звання професора, 50 – доцента. У виші навчаються 242 аспіранти із 57 спеціальностей (отримано 3 нові спеціальності в аспірантурі і 4 нові в докторантурі). Університет отримав 35 патентів України на винаходи та корисні моделі, створено Науковий парк УжНУ.

«Наприкінці квітня ми створили Міжнародний консорціум університетів. Підготовано вступ до Дунайської конференції ректорів, Європейської асоціації університетів, очікується старт чотирьох проектів за підтримки Норвезького фінансового механізму», – додав ректор. Він також зупинився на соціальному розвитку вишу та громадському житті. Одне із вагомих досягнень у цьому напрямку – реорганізація всіх спортивних споруд в єдиний спортивно-оздоровчий комплекс та відновлення діяльності бази УжНУ «Скалка».

Щодо планів на 2015-2016 навчальний рік, то головною подією стане святкування 70-річчя УжНУ.  Продовжить виш також реалізацію вимог нового законодавства про вищу освіту, заплановано відкрити нові спеціальності та кваліфікації, розширювати академічну мобільність студентів. Володимир Смоланка також звернув увагу на те, що про УжНУ дізнаються все більше закордоном через інформацію з англомовної версії офіційного сайту.

Після доповіді ректор УжНУ Володимир Смоланка вручив дипломи щодо присвоєння вчених звань науковцям університету. Привітав учасників зібрання голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко, який повідомив: готується нова угода між регіоном та Угорщиною, частина коштів в рамках якої буде скеровано для розвитку університету. З вітальними промовами виступили також мер Ужгорода Віктор Погорєлов та заступник голова Закарпатської ОДА Олександр Петік.

28 серпня 2015р.

Теги: УжНУ, Володимир Смоланка

Коментарі

Форос 2015-09-06 / 02:40:18
Все показуха. Наиболее пустой из всех вузов.нет ни одной серьезной работы.штампует придурков не умеющих разговаривать и писать грамотно. Все кафедры семейные. У ректора три жены и всех детей пристраивает в оцнн.любой защитившийся авиоматически без ВАКа становится доцентом или очередным профессором типа-русин-болдижар поця,губани.градинар и т.д

Ніка 2015-08-31 / 23:46:11
Гарно усе виглядає.
Лише забули сказати про підвищення цін за навчання та низькі зарплати викладачів.

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини