Закарпаття: Коли Валентина Степова заспівала пісню Ave Maria, мокрий сніг припинився і на небі засвітило сонце...

Напередодні православного свята Покрови народна артистка України Валентина Степова презентувала новий, вже сьомий у своїй кар’єрі альбом. Як на теперішній ринок шоу–бізнесу, диск досить специфічний. У ньому 10 треків у сучасній обробці на музику всесвітньо відомих композиторів (Каччині, Бах, Сен–Санс, Верді...), але всі присвячені Діві Марії. Валентину Степову не лякає, що її нова робота не буде поміченою на радіо і музичних каналах, що їй там скажуть два звичних слова: «не формат».

Валентина Степова
Валентина Степова

«Я його записала наперекір тому пафосу, який звучить звідусіль. Кожна людина у певний для неї час дійде до тої миті, коли зрозуміє, що все в руках Божих і від нього не втечеш», — каже Валентина Степова.

Одна сльоза Валентини Степової

Далекого 1997 року до оперної співачки потрапила молитва «Одна сльоза», яку написала її землячка із Хмельницька паралізована поетеса Оксана Радушинська. Валентина Степова заспівала тоді цю молитву під музику композитора Руслана Чапонюка. У ній усе перевернулося, а з очей потекли сльози. «Та куди піде така світла й зворушлива пісня?» — подумала тоді співачка і записала легенький шлягер, на який пізніше зняла кліп «у форматі». А потім їй наснився сон, нібито вона блукає вулицями Парижа, заглядає в сувенірні крамнички, шукаючи подарунки близьким. В одній із лавок їй впала в очі маленька іконка Матері Божої. Вона схопила її обома руками і відразу прокинулася. Відтоді більше часу почала думати над аріями Ave Maria, яких у світі більше сотні. Та записувати не поспішала, бо не вистачало грошей. «У 1998 році я записувала в Росії «Світові класичні шлягери у сучасній обробці». Тоді мені сказали, що альбом не вийде через технічні неполадки. Через деякий час з такою ж назвою, з подібним дизайном і змістом презентував свій диск один молодий модний співак. Ще тоді я вирішила, що більше не записуватиму в Росії і за чужі гроші».

За останні півтора року оперна співачка пережила багато життєвих випробувань. Найболючішим була несподівана смерть батька. Валентині Степовій тоді навіть здалося, що Діва Марія таким способом дорікнула за незаписану молитву «Одна сльоза». Цього літа співачку підкосила страшна депресія. На її день народження прийшов один приятель і так, між іншим, запитав про творчі плани. «Я б хотіла зібрати з усього світу ікони Матері Божої і розмістити в одному альбомі. Він засміявся і сказав, що це нереально. Тоді я кажу, що давно мрію записати альбом арій про Марію». Цей благодійник, який зі скромності навіть на презентацію не прийшов, зробив Валентині Степовій такий потрібний грошовий подарунок.

Арія втішить і вилікує...

Альбом Ave Maria записували в Києві. Аранжування до семи арій зробив Ігор Балаян. За його словами, найхітовішою Ave Maria вийшла у композитора Тості, а от Верді — для нього, як здача крові.

Наступного року Валентина Степова святкуватиме 25–річчя своєї творчої діяльності. Тоді у великому залі із гарною акустикою вона виконуватиме всі свої арії Ave Maria. Та поки що про концерт їй доводиться тільки мріяти. Як каже Віктор Павлік, який прийшов привітати Валентину Степову із закінченням гарної справи, треба скинутися хоча б на наступний рік. Перед виборами багато друзів–артистів підзаробили у політиків, тепер можна і з ближнім поділитися. «За два пафосні концерти для Партії регіонів у Києві можу тепер собі дозволити стати меценатом», — каже жартома Віктор Павлік.

Відколи Валентина Степова почала працювати над новим альбомом, у її житті пішла біла смуга. «Мені подарували величезну ікону Матері Божої, таку як є в храмах. Ми ще не знали, куди її повісити, і поклали біля каміна. Тоді якраз закінчували ремонтні роботи у будинку. Якось майстер пересував меблі з першого поверху на другий, посковзнувся, переламав перила і впав на мого чоловіка. Ігор залишився живий–здоровий, майстер поламав ребра, а скло на іконі розбилося на дрібненькі шматочки. Це вона взяла на себе весь удар і врятувала їх і всю родину, хто б міг звалитися, від каліцтва», — каже Валентина Степова.

Майстер тоді задумався і переробив всю недоброякісну роботу.

Після такого альбому важко працювати над чимось приземленим. Тому Валентина надалі працюватиме також над аріями про Діву Марію. Каже, що її альбом розрахований на молодь, яка рідко, а то й ніколи не була в храмі.

«Я хочу, щоб молитвою в сучасній обробці навернути до Бога бодай одного із сотні чи тисячі. Для мене і це буде великою заслугою».

Валентина Степова не вважає свій альбом чудотворним, але що пісня має силу, переконувалася не раз. Під час концерту на Закарпатті почав падати мокрий сніг і люди вже розходилися з площі. Коли на сцену вийшла оперна співачка і заспівала Ave Maria, то на небі засвітило сонечко, а після виступу до артистки підійшла літня жінка і подякувала за спів, який зцілив її від хронічних головних болей.

Ольга Жук, "Україна молода"
16 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини