Художники закарпатського Мукачева — шановані міською громадою люди

На початку жовтня — традиційне професійне свято художників України. Про те, які здобутки мають митці з міста над Латорицею, розповів народний художник України Золтан Мічка.

- Закарпаття займає особливе місце в пропаганді та поповненні традиційних культурних надбань нашої держави. Мукачево і Мукачівщина дали в розвиток образотворчого мистецтва цілий ряд митців європейської величини, таких як Мігай Мункачі, Береті, Віраг, Адальберт Ерделі, Федір Манайло, Василь Свида, Микита Герц.

Аура мистецтва, що оточує місто і край у цілому, свідчить, що в 1921 році засновано першу на Закарпатті Спілку художників, організаторами якої були Ерделі, Бокшай, Добош, Борецький. Традиції, закладені нашими метрами, продовжені наступними поколіннями художників. Завдяки колишньому першому секретареві міськкому Компартії Олександрові Чулею, в 1972 році в Мукачево були запрошені члени Спілки художників СРСР Наталія Герц, Лариса та Іван Бровді, Василь Бурч. Із ними співпрацювали місцеві митці: Іор дан, Вілашек, Цібере. Навколо цих майстрів згуртувалося здорове зерно молодих художників: Фелдеші, Дзісь-Войнаровський, Мічка, Мельніков, Андялоші, Курцеба, Сяркевич. З ініціативи плеяди вищезгаданих майстрів пензля в 1975 році в Мукачеві був відкритий перший виставковий зал у приміщенні римо-католицької каплиці. А в 1995-му - Мукачівська міська картинна галерея, яка згодом стає популярною і престижною у всьому Закарпатті. Виставки, організовані там упродовж наступних років, сформували еліту прихильників образотворчо го мистецтва в місті над Латорицею. Важливу роль у формуванні естетичних смаків відіграє й картинна галерея Мукачівського замку.

За сприяння і допомоги керівництва міста в історичній будівлі палацу князів Ракоці було організовано дитячу художню школу ім. Мункачі та факультет Закарпатського художнього інституту. Сьогодні в місті живе і творить 21 член Національної спілки художників України. Крім них, тут діють іще понад 40 митців образотворчого мистецтва. У цьому плані Мукачево випереджає чимало обласних центрів України.

Живопис завжди був засобом популяризації національної культури будь-якої держави.

Мистецькі твори також задовольняють найвибагливіші потреби людини щодо вдосконалення індивідуальної духовності. Художники Мукачева є постійними учасниками місцевих, обласних, загальнодержавних та міжнародних виставок, за що неодноразово нагороджені високими відзнаками. Їхні твори розміщені в українських та зірубіжних музеях і картинних галереях. Завдяки сприянню міської влади і депутатського корпусу в Мукачеві проводяться численні культурні заходи, які надають художникам можливість вважати себе членами великої сім'ї Європи.

- Від імені художників Мукачева, - зазначив Золтан Мічка, - з нагоди нашого професійного свята хочу висловити подяку прихильникам мистецтва і культури за підтримку в досягненні високих творчих починань.

Олексій Філіппов, "Старий Замок «Паланок"
15 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини