Юрій Шкрумеляк: літописець з країни дитинства

Ви коли-небудь щось чули про Юрія Шкрумеляка, він же – Іван Сорокатий? Донедавна і я мало що знала. Однак взяла до рук видану у львівському видавництві «Тиса» збірку дитячих оповідань «Загублений черевичок», занурилася у тексти й багато чого дізналася про цього, без перебільшення, класика української літератури, Великого Українця.

Юрій Шкрумеляк: літописець з країни дитинства

Ювілейну збірку видав наш невтомний редактор і видавець, Заслужений журналіст України Олександр Масляник, видані ним книги вже презентовано у Рахові, зокрема, такі знакові видання як «Заворожений світ» Михайла Ломацького, «Художники Закарпатської Гуцульщини», «Сповідь душі» Аделі Григорук, «Гуцульщина» у Львові», свіжі числа журналу «Ґражда». Збірку «Загублений черевичок» приурочено до 120-річчя від дня народження та 50-х роковин пам’яті знаного українського письменника, вона щойно відкрила літочислення новоствореної «Бібліотеки журналу «Ґражда». Уміщено  найкращі твори малої прози міжвоєнного періоду Юрія Шкрумеляка – вмілого оповідача, талановитого митця слова, неперевершеного творця соціально-побутових картин з життя безтурботного дитинства, автора дивовижних образків з навколишнього дивосвіту, а також прискіпливого літописця  вікопомних полотен Українського Січового Стрілецтва.

Народився 18 квітня 1895 році в простій родині у містечку Ланчині на Івано-Франківщині. У дитинстві голодував. Як пригадує його односельчанин, делятинський вчитель Степан Голіней зі слів своєї матері Настуні, яка виростала з майбутнім письменником, у школі на перерві малий Юрко підхарчовувався печеним бобом або вареною квасолею, тоді як багаті діти брали з собою житній хліб, а середні – корж. Приходив на уроки босим. Така картина викликала в окремих учнів почуття зверхності. Та горе ставало тому, хто посмів насміхатися з Юрка! Тоді, як міг, боронився майбутній письменник, захищаючи свою честь серед однолітків. Його сатиричні  миттєво народжені віршики, мали таку силу, що вже через день-два не тільки школярі, а й ціле село висміювало цих гордих «фраєрів» та їхніх родичів.

Його творчість, на жаль, маловідома. У львівських періодичних виданнях міжвоєнного періоду «Світ Дитини», «Дзвіночок», «Наша справа», «Золотий колос», календарях «Просвіти» під поетичними й прозовими творами підписувався як Юра Шкрумиляк, Ю. Ігорків, Іван Сорокатий, Смик, О. Підгірський, Максим Цимбала, Гнотик, Олекса Залужний,; Юрза-Мурза, Дядько Юрко та інші.

Навчався в Коломийській гімназії, Львівському та Празькому університетах – поважну, скажу вам, здобув освіту! Вивчив кілька іноземних мов, з багатьох перекладав.

Був пресовим секретарем Українського Січового Стрілецтва, працював писарем при штабі куреня Гриця Коссака, мав чин підхорунжого  Належав до найвідоміших поетів-усусів. Зокрема, після кривавих боїв на Маківці Михайло Гайворонський на слова Юрка Шкрумеляка написав пісню «Питається вітер смерті».

Учасник визвольної війни. Працював з Миколою Євшаном в архівах Начальної Команди УГА. Брав участь в боях, був поранений. Про своїх стрілецьких побратимів написав повісті «Поїзд мерців» і «Чота крилатих» та цілу вервечку оповідань: «Силач другої чети», «З листом до Бригади», «Михасева кров на білому снігу», «Весняна повінь» та інші.

1945-го був засуджений на 10 років ув'язнення в радянському концтаборі. Покарання відбував у Печорських таборах. Після повернення з ув'язнення (1956 р.) реабілітований.

Автор понад 30 книг для дітей (найвідоміші «Юрза-Мурза» (1921), «Записки Івася Крілика», «Стрілець Невмираха», «Мова віків» та (під псевдонімом Юра Ігорків) «Історії України для дітей» у чотирьох частинах). Золотий фонд української дитячої літератури в  першій половині ХХ ст. уклали письменники-педагоги Б.Лепкий, А.Лотоцький, К.Малицька, У.Кравченко, Р.Завадович, Б.Заклинський, М.Ломацький, М.Матіїв-Мельник, Марійка Підгірянка (працювала на Закарпатті), Осип Маковей, О.Дучимінська, Ю.Шкрумеляк.

Здійснив переклади зі світової класики, пристосовані для малого читача («Казки з 1001 ночі», «Алядин і чарівна лямпа», «Історія про малого Мука», «Пригоди мореплавця Сіндбада» та ін.).

Друкувався у виданнях «Червоної Калини», зокрема в календарях-альманахах — вірші, оповідання та белетризовані спомини.  Автор поем «Кузня в Нагуєвичах» (1958), «Довбушева слава» (1961).

Його земне життя скінчилося у древньому Львові 20 листопада 1965 року. Похований на Личаківському цвинтарі. Пам’ятаймо про тих, хто поклав своє життя на вівтар України! Не забуваймо про їх чин!

Анна Грапенюк, для Закарпаття онлайн

30 квітня 2015р.

Теги: Юрій Шкрумеляк, Ґражда

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини