Активісти, яких засудили за захист площі Народної, вимагають відміни "безстрокового" призначення судді Малюка

Закарпатські майданівці-захисники площі Народної Грегор Віталій, Лелекач Томаш, Олександр Волосянський, Роман Сарканич, Томаш Томаш і Олег Диба звенулися до більш як 10 народних депутатів з проханням не призначати на посаду судді Ужгородського міськрайонного суду Віталія Малюка безстроково через те, що в листопаді 2013 року той, виконуючи злочинні вказівки тодішнього головного "регіонала" Закарпаття, "губернатора", ініціатора нищення бюджетним коштом історичної площі Народної Олександра Ледиди засудив за сфальшованими протоколами про злісну непокору міліції Олександра Волосянського

Активісти, яких засудили за захист площі Народної, вимагають відміни "безстрокового" призначення судді Малюка

Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук повідомляє О.Волосянський - один з організаторів спротиву ужгородців проти забудови і знищення пам'ятки архітектури.

Активісти нагадують, що протести на Народній були зародками і передвісниками ужгородського і закарпатського Майданів.

Розгляд цього питання відбувся в Верховній Раді 2 тижні тому, в четвер, 9 квітня 2015 року. З більш як 10 нардепів, до яких були адресовані звернення, з запереченнями проти призначення цього судді виступив тільки свободівець Юрій Левченко. Він зачитав текст звернення до нього і доповідач по цьому питанню нардеп Руслан Князевич вилучив прізвище судді Малюка з тексту постанови, сказавши, що питання призначення Малюка на посаду судді безстроково буде розглянуте окремим від постанови про призначення 300 суддів документом, інформує О.Волосянський.

"На минулому тижні призначення суддів розглядались на комітеті ВРУ з питань правової політики та правосуддя, за минулі 2 тижні декілька людей зустрічалися зі мною "на каву" з проханням якось "вирішити" це питання і відкликати це звернення - на що отрималу різку негативну відмову. Мотивація нашої відмови була проста - це був політичний процес, на якому засуджували за сфальшованими протоколами про злісну непокору міліції організаторів спротиву ужгородців проти забудови і знищення історичного вигляду площі Народної... Більше того, рішення суддя виніс за 2 дні - в рекордно швидкі строки, виконуючи злочинні вказівки... Олександра Ледиди. На процесі було допущено і грубі порушення права на захист - двічі було відхилено і не заслухано клопотання про допит 7 свідків, і на перше засідання не було допущено суддею Малюком близько 20 журналістів і правозахисників, на друге засідання було допущено лише 1 з 7 журналістів і правозахисників, які хотіли висвітлити процес або захищати мої права в суді. 

На разі тримаємо питання на контролі, поки питання призначення суддів маринують в комітеті ВРУ з питань правової політики та правосуддя, повторний його розгляд ВРУ відбудеться не раніше наступного тижня", - пише О.Волосянський.

Закарпатські майданівці-захисники площі Народної Грегор Віталій, Лелекач Томаш, Волосянський Олександр, Сарканич Роман, ...

Posted by Олександр Волосянський on 23 квітня 2015 р.

Інших активістів і журналіста, чиї підписи стоять під текстами звернення до нардепів, за тією ж схемою і за тією ж вказівкою судили інші судді Ужгородського міськрайонного суду. Пізніше ті ж "вироки" затвердили і судді Апеляційного суду Закарпатської області. Свою невинуватість через довгу судову тяганину шляхом апеляції вдалося відстояти тільки журналісту Олегові Дибі, який згодом подав позов на міліціонерів, що підписували фальсифіковані рапорти і протоколи, а потім і  лжесвідчили у суді. Чергове судове засідання у цій справі відбудеться сьогодні, 24 квітня.

14 березня 2014 року прокуратура Закарпатської області повідомила, що здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, відкритому за фактом незаконного заволодіння державними коштами, при виконанні робіт з реконструкції площі Народної в м. Ужгороді. Однак повідомлень про завершення цього провадження і передачі його до суду немає досі.
 

Народному депутату України
Соболєву Єгору Вікторовичу
від імені активних ужгородських майданівців 
і учасників подій на пл.Народній

Звернення

Як нам стало відомо, в четвер, 09 квітня 2015 року Верховна Рада України розглядатиме питання обрання Малюка Віталія Мирославовича на посаду судді Ужгородського міськрайонного суду безстроково.

У зв’язку з цим, ми вимушені Вас повідомити, що в часи панування злочинного режиму Януковича і Партії Регіонів,в вересні-жовтні 2015 року, суддя Малюк В.М., виконуючи злочинні вказівки тодішнього голови Закарпатської ОДА і Закарпатської обласної організації Партії Регіонів Ледиди Олександра Олександровича, прийняв завідомо неправосудне рішення, чим визнав нашого побратима, захисника історичного вигляду площі Народної, активного учасника Закарпатського і Київського Майдану Волосянського Олександра Павловича – винним у вчиненні злісної непокори міліції. По нашим даним, Ледидою О., за виконання своїх незаконних і політично вмотивованих вказівок, були надані обраному в межах п'ятирічного терміну судді Малюку В., гарантії щодо обрання на безстроковий термін в обмін на протиправні рішення щодо учасників Ужгородського Майдану проти руйнування історичного обличчя площі Народної в Ужгороді.

Протягом 2010-2013 років тодішнім головою Закарпатської ОДА робилися спроби здійснити реконструкцію пл. Народної. Ці спроби викликали занепокоєння громадськості, адже на реконструкцію площі планувалося витратити 3 млн. грн., в той час як в області були більш нагальні проблеми, на вирішення яких можна було б спрямувати ці кошти. Також занепокоєння викликало і те, що т.зв. реконструкція знищила б0 історичну архітектурну зону пл. Народної часів чеської забудови.
5 жовтня 2013 р. Волосянський О.П. в числі інших ужгородців перебував на пл. Народній в м. Ужгород. Ми звернулись до представників забудовника з проханням продемонструвати дозвільні документи. В той же час на пл. Народу прибуло понад 40 працівників міліції та заступник голови ОДА Антон Громовий, який скеровував працівників ОВС.

О 12 годині працівники міліції почали грубо виштовхувати з площі журналістів, громадських активістів та інших присутніх громадян. Ми з побратимами підійшли до працівників міліції з проханням пояснити свої дії, однак натомість до нас теж застосували силу. В результаті працівниками міліції було незаконно було затримано 7 чоловік. Журналіста Олега Дибу затримали взагалі поза межами пл. Народної. Всі затримання відбувались із застосуванням сили. В міськвідділі міліції працівниками міліції були складені сфальсифіковані рапорти про нібито «опір» затриманих і на основі цього було складено протоколи про адміністративного правопорушення по ст. 185 КУпАП.

Разом з тим хочемо зазначити, що жоден із затриманих громадян ні в якій мірі не перешкоджав 5 жовтня роботі будівельної техніки, навпаки – мирно, без порушення громадського порядку, знаходились на пл. Народній, яка не була огороджена жодним парканом (як того вимагають ДБН А.3.2-2-2009 «Охорона праці і промислова безпека в будівництві»).
Натомість працівниками міліції з грубим порушенням вимог, встановлених ст.261 КУпАП та п.п.2.13-2.17 Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення, затвердженої Наказом МВС України від 22.02.2001 р. №185, 5 жовтня на площі Народні в м. Ужгороді було здійснено адміністративне затримання 7 громадян - Волосянського О., Грегора В., Сарканича Р., Дибу О., Лелекача Т., Білея С., Томаша Т., чим грубо порушенні їхні законні права. Зокрема, п.2.13 даної Інструкції, чітко встановлено, що адміністративне затримання допускається з метою припинення адміністративних правопорушень, якщо вичерпано інші заходи впливу.
Після чого сфальшовані адмінпротоколи були направлені до Ужгородського міськрайонного суду для подальшого розгляду. Тодішній злочинній владі Закарпаття в обличчі Ледиди О., як і Януковичу в Києві, було важливим придушити початок Майдану в області – мирні мітинги проти реконструкції і руйнування пл.Народної в Ужгороді. Зважаючи на це, і виконуючи злочинні вказівки колишнього голови Закарпатської ОДА Ледиди О. суддя Малюк в найкоротші строки (за 2 судові засідання, протягом 4 днів), по сфальшованим міліцією протоколам, прийняв завідомо неправосудне рішення, чим визнав нашого побратима, захисника історичного вигляду площі Народної, активного учасника Закарпатського і Київського Майдану Волосянського Олександра Павловича – винним у вчиненні злісної непокори міліції. Вказане рішення було прийняте з порушенням норм процесуального і матеріального права. Суддя Малюк розглянув справу однобічно, необґрунтовано, без з`ясування всіх обставин справи. Суддею Малюком неналежні та недопустимі докази незаконно та безпідставно були покладені в основу постанови про накладення адміністративного стягнення. Суддя Малюк зобов'язаний був з дотриманням вимог ст. 251, 252, 279 КУпАП дослідити усі докази, що встановлюють наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для її правильного вирішення. Всупереч цьому суддею Малюком було допущено грубе порушення норм процесуального права, а саме два рази(вдруге на стадії дослідження доказів, за 2 хвилин до переходу судді до нарадчої кімнати для винесення рішення по справі) на різних стадіях судового процесу Волосянському О.П. незаконно і необґрунтовано було відмовлено в задоволенні клопотання про залучення свідків(7 осіб, які може підтвердити не винуватість скаржника в судовому засіданні) з наступною аргументацією: «Клопотання є передчасним», чим самим було порушено вимоги ст.ст. 251, 252, 268 КУпАП, ст. 272 КУпАП(як свідок у справі про адміністративне правопорушення може бути викликана будь-яка особа, про яку є данні, що їй відомі які-небудь обставини, що підлягають установленню по даній справі).
Також вимушені зазначити, що на перше судове засідання 10.10.2013 року за усною вказівкою судді Малюка В.М. працівниками міліції не було допущено жодного з 20 вільних слухачів та журналістів, які мали намір бути присутніми під час відкритого судового засідання, чим самим було порушено конституційні права та свободи О.Волосянського, в тому числі такі фундаментальні принципи судочинства, як гласність та відкритість судового процесу, а також право на справедливий суд. Також варто зазначити, що чергове грубе порушення норм процесуального права відбулося 11.10.2013 року, а саме на друге(і останнє) судове засідання 11.10.2013 року особисто суддею Малюком В.М. було допущено лише одного з 7 вільних слухачів та журналістів, які мали намір бути присутніми під час відкритого судового засідання, чим самим було порушено конституційні права та свободи Волосянського О., в тому числі такі фундаментальні принципи судочинства, як гласність та відкритість судового процесу, а також право на справедливий суд. 
На підставі вищевикладеного, з метою захисту законних прав та інтересів громадян, припинення порушень законності та встановлення правового порядку, покарання винних за придушення мирних акцій протесту проти руйнування пл.Народної в Ужгороді, покарання винних в придушенні Революції Гідності на Закарпатті, 

ПРОСИМО:

1) Внести поправку до проекту постанови Верховної Ради України «Про обрання суддів» (реєстраційний номер 2451 від 20.03.2015), а саме вилучити з тексту постанови наступні слова: «Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Малюка Віталія Мирославовича;».
2) Не голосувати «за» по питанню обрання Малюка В.М. на посаду судді безстроково.
3) Вжити всіх дій по недопущенню прийняття Верховною Радою України рішення про обрання Малюка В.М. на посаду судді безстроково.
4) Звернутись з відповідним депутатським зверненням до Вищої ради юстиції з вимогою, щоб та внесла до Верховної Ради України подання щодо притягнення до кримінальної відповідальності Малюка В.М. за ст.375 ККУ.
5) Звернутись з відповідним депутатським зверненням до Генеральної прокуратури і Міністерства внутрішніх справ з вимогою порушення кримінальної справи проти Малюка В.М. по ст. 375 ККУ «Постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови».

Додатки:

1. Копія постанови Ужгородського міськрайонного суду від 22.07.2013р. у справі №308/17312/13-п (провадження № 3/761/5267/2013).
2. Копія апеляційної скарги Волосянського О.П. на постанову Ужгородського міськрайонного суду від 22.07.2013р. у справі №308/17312/13-п.

24 квітня 2015р.

Теги: Віталій Малюк, площа Народна, Олександр Волосянський

Коментарі

О.Д. 2015-04-24 / 02:05:51


Ніхо не забутий, ніщо не забуте... ))


НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини