Волошин і Ко влаштували ліквідацію ЖРЕРів заради проштовхування своїх інтересів

Майже відразу після того, як депутат Іван Волошин зайняв посаду першого заступника міського голови Ужгорода і взяв «під крило» систему ЖКГ міста, посадовець почав просувати питання ліквідації комунальних ЖРЕРів.

Волошин і Ко влаштували ліквідацію ЖРЕРів заради проштовхування своїх інтересів

«Мерія не повинна займатися бізнесом в особі комунальних підприємств», – наголошував Волошин. Чиновник розказував, як буде добре ужгородцям працювати з приватними товариствами і як вони самі вибиратимуть, з ким підписувати договори. 

Говорити про ліквідацію ЖРЕРів на офіційному рівні почали ще в кінці 2014 року. 22 грудня провели громадські слухання з цього питання.  В І кварталі 2015 року під поняттям комунальне підприємство міська влада Ужгорода мала підвести риску.

Проте вчора, 20 квітня, в.о. директора департаменту міського господарства Олександр Костенчук повідомив, що вже проведено торги з утримання об’єктів міського благоустрою. Нові контракти з виконувачами робіт буде підписано за графіком, орієнтовно 1 травня. 

На запитання про ліквідацію ЖРЕРів і майбутні підприємства, що займатимуться прибиранням доріг та парків з скверами, вдалося дізнатися наступне: комунальні підприємства успішно виграли торги і лишаються на ринку.

Паралельно з цим 3 квітня завершився термін прийому документів на проведення конкурсу на обслуговування будинків та прибудинкових територій Ужгорода за трьома районами. Інших три припиняють приймати документи 28 квітня.

7dniv.info зацікавився цим процесом і звернувся в юридичний відділ департаменту міського господарства Ужгородської міської ради.

Увагу привернув район № 3 -- на нього термін подачі документів уже закінчився. В переліку суб’єктів підприємницької діяльності, які претендують на обслуговування  будинків: Грушевського, 6, 62, 64, 66, 68, 70, 72, 74, 76, 78; А. Корольова 3, 5, 7, 9, 11, 13; 8 Березня 31, 35, 37, 39; Можайського 16, 18, 24,30,32,34; Г. Свободи 3, 5, 7, 9,9а; Челюскінців 4,10; Міцкевича 2/16, 5, 5а,7; Достоєвського 20; Легоцького 23, 25, 27, 29, 31, 33; Богомольця 14, 30 та Старицького 25/27 фігурують три фірми. Це: ТОВ «І.Т.В» Сервіс-плюс», ПП «Євросервіс-Уж», ТОВ «ЖРЕР 8».

Оскільки торги з утримання об’єктів міського благоустрою виграло КП ЖРЕР № 8, а на конкурс на обслуговування житлового фонду району № 3 в Ужгороді претендує ТОВ «ЖРЕР 8» – це означає, що в місті є аж два восьмих ЖРЕРи.

Схожість їх назв – не випадкова, заяву на отримання конкурсної документації для товариства з обмеженою відповідальністю подав нинішній директор комунального ЖРЕРу №8 Юрій Оксьон. 

Депутату юристи міськради пояснили, що в приватному підприємстві він директором бути не може, тому в пакеті документів, поданих на конкурс, він числиться вже як засновник. Новий ЖРЕР Оксьона має і дуже цікаву юридичну адресу – вона така ж самісінька, як і юридична адреса комунального підприємства.

Таким чином, Юрій Оксьон, як особа, що розпоряджається комунальним майном, здає в оренду приміщення самому собі. Більше того, собі, як конкуруючому підприємству. Подивитися чи аналогічні в обох підприємствах Оксьона основні засоби та матеріально-технічне забезпечення, персонал – наразі неможливо, адже документи подаються в запечатаному конверті і будуть відкриті лише на конкурсі.

Тепер друга цікава деталь – ТОВ «І.Т.В» Сервіс-плюс». Це та сама мукачівська фірма, про яку постійно говорить перший заступник міського голови Іван Волошин. Саме її чиновник звинувачує в майбутньому захоплені Ужгорода і монополії в місті.

Спробуємо пояснити ситуацію: головою комісії, яка визначатиме переможця на торгах, є сам Волошин, проте повністю відійти від норм закону чиновник не може, тому мусить дотримуватися критеріїв оцінки конкурсних пропозицій.

Загалом кожен претендент, який подав документи на конкурс, може набрати 110 балів, той, хто буде найвище оцінений – переможець. Для оцінювання -- загалом 7 позицій.

Співбесіда «потягне» на максимум 20 балів. Тут голова Волошин може виразити свою прихильність «потрібним людям». Крім кількості працівників, матеріальної бази, винагороди за повноту складання заявки є дуже цікавий пункт, який оцінюється в 35 балів: «наявність позитивного досвіду роботи з надання послуг, відповідно до нормативних документів».

Тобто і новостворений ЖРЕР Оксьона і ПП «Євросервіс-Уж», який зараз не співпрацює з міськрадою, похвалитися товстою папкою з досвідом роботи не можуть. Тому між цими двома претендентами спокійно можна було б вибрати ТОВ «ЖРЕР 8» і кінці у воду. Але у конкурс "увірвалася" фірма з Мукачева, яка «своїм досвідом» перекаламутила всю воду першому заступнику. Хоча тут ще бабка на двоє ворожила: кажуть, Волошин, як любитель розкладати яйця в різні кошики, і цій фірмі багато пообіцяв. Аж до монополії на весь Ужгород.

Особливо цинічно в таких умовах сприймаються його заклики до громадськості: «Беріть участь у конкурсі всі, хто хочете», в той час як посадовець добре знає, що «новеньким» це протистояння не виграти.

Міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов на початку місяця закликав депутатів на черговій сесії міськради скасувати рішення виконавчого комітету від 18 лютого 2015 року «Про зміни до рішення виконкому від 18.01.12 №11», від 25 березня №109 «Про конкурс на обслуговування житлового фонду» та №108 «Про об’єкти тимчасової торгівлі» і припинити аферу, яку розіграли Оксьон та Волошин.  

Проте хлопцям лишилося вже не довго, провести конкурс – і всі «потрібні території» відійдуть «потрібним людям». В міськраді зараз розпочалася справжня війна між тими комунальними підприємствами, що «в долі» Волошина, і тими, що опинилися за бортом.

Складна система, покликана урвати повноваження на наступні як мінімум 5 років, не передбачає обіцяних для ужгородців можливостей вибрати собі ЖРЕР. Мова вже навіть не йде про ліквідацію комунальник ЖРЕРів, просто на них з’являються паразитичні утворення, що будуть викачувати і бюджетні гроші, і гроші кожного ужгородця в приватну кишеню.

 

22 квітня 2015р.

Теги: ЖРЕР, Іван Волошин, Юрій Оксьон

Коментарі

Читач 2015-04-29 / 10:08:08
«Дуринця перша - мешканці будуть вільно обирати, хто буде обслуговувати будинок та прибудтериторію - у одному багатоквартирному мешканці оберуть прикладом 5 підприємств з обслуговування, тобто на 1 будинок - 5 виконавців? - дурня! Дурниця друга - від цих приватних економічного ефекту не буде, оскільки їх мета - отримати прибуток, гарантовано, що 100% мешканці платити їх не будуть (живий приклад з вже існуючими ЖЕК-ТОВ), цим приватникам треба утримувати чималий штат своїх працівників, а це зарплата + інші витрати. От і рахуйте, що на зібрані гроші після відрахування на зарплати та інші витрати зроблять новоутворені ЖЕКи! Це вже пройдено - дурня! Нічого кращого ніж ОСББ не може бути - це теж випробувано життям! ОСББ - це неприбуткові організації з витратами в 0 грн. Тобто усі зібрані гроші в повному обсязі будуть спрямовані на утримання будинку та прибудинкової територїї ! Ось така арифметика. »

деп-т 2015-04-22 / 12:19:52
Афер він і в Африці - афер

Левко 2015-04-22 / 10:47:02
Ну доки цей "реформатор" буде колотити Ужгородом. Невже не досить було Коруни, щоб зрозуміти, що таким людцям не місце в органах міської влади. Чи Ужгородці такі тупі і дурні совки?

Читач 2015-04-22 / 10:39:16
Чому юристи не говорять про законність оголошення самого конкурсу? Якщо договір на обслуговування територій з підприємством ще діючий, то як можна оголосити конкурс? Спочатку вирішіть питання з діючими договорами - як вони виконуються, термін його дії. Якщо неякісне виконання умов договору - тоді розривайте його! Весь контроль за виконанням таких договорів лежиться на місцевих органах самоврядування згідно Закону України "Про ЖКГ".

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини