Розстріл на Інститутській, найімовірніше, здійснив "Беркут" із "групи Садовника" - звіт РЄ

Бійці спецпідрозділу "Беркут", за даними розслідування, відповідальні за більшість убивств, скоєних 20 лютого.

Такі дані містяться у звіті Міжнародної дорадчої групи, що діє за мандатом генсека Ради Європи. Звіт було оприлюднено в Києві 31 березня.

"Судячи з матеріалів справи, відповідальність за більшість вбивств, скоєних 20 лютого 2014 року, може бути покладено на співробітників "Беркуту"... Аналіз сотень годин відеозаписів та матеріалів з інтернету дозволив встановити 21-24 співробітників "Беркуту", які стріляли в учасників акцій протесту, що піднімалися вулицею Інститутською", - стверджується в документі.

За даними звіту, "ніхто зі співробітників не міг застосовувати зброю без наказу їхнього керівника, пана Садовника".

В документі зазначено, що більшість демонстрантів, що загинули 20 лютого, отримали поранення з автоматів Калашнікова калібру 7,62*39, який був у наявності у бійців "Беркуту".

"Встановлено, що група Садовника отримала приблизно 20 автоматів АКС-47 такого калібру, ці автомати не було повернуто до місця зберігання, вони зникли", - йдеться в документі.

"В ході розслідування за допомогою аналізу траєкторії куль було встановлено, що понад 30 осіб було застрелено з-поза бетонної барикади біля виходу зі станції метро "Хрещатик" на вулиці Інститутській, що співвідноситься з численними записами в мережі інтернет, на яких видно, як співробітники "Беркуту" в уніформі з жовтими пов'язками стріляють з цього місця", - наводяться у звіті МДГ дані офіційного розслідування, які досі не публікувалися.

Українські слідчі не знайшли достатніх доказів того, що 20 лютого 2014 року на Інститутській були загиблі від дій снайперів, а також залучення "третьої сили" до трагічних подій того дня.

З такою заявою виступив на прес-конференції в Києві глава Міжнародної дорадчої групи (МДГ), що створена при Раді Європи, колишній президент Європейського суду з прав людини Ніколас Братца.

Він, зокрема, зазначив, що знає про заяви представників керівництва України щодо причетності "третьої сили", ймовірно російської, до подій на Майдані.

"Ми дослідили питання так званої "третьої сили" в нашому звіті. Ми дійшли висновку, що це питання лишається відкритим, попри те, що є деякі ознаки існування певної третьої сили", - заявив Братца.

Він підкреслив, що МДГ не виключає можливості участі "третьої сили", однак офіційне слідство не надало представникам групи необхідних доказів - навпаки, запевнило представників групи у відсутності доказової бази.

Попри те, що були деякі елементи (що свідчать про таку можливість), українська влада дійшла висновку, що у них немає доказів того, що когось із загиблих було вбито із застосуванням снайперської зброї чи то через втручання певної "третьої сили".

Ніколас Братца підкреслив, що МДГ не має повноважень на проведення власного розслідування, повідомляє "Європейська правда".

Генеральна прокуратура у закритому спілкуванні з представниками Ради Європи визнала, що принаймні трьох активістів Майдану, що були вбиті на Інститутській 20 лютого, застрелили з вікон готелю "Україна".

Про це йдеться у звіті Міжнародної дорадчої групи (МДГ), що створена Радою Європи та Україною для спостереження за розслідуванням подій на Майдані. Група оприлюднила свій звіт в Києві 31 березня, повідомляє "Європейська правда".

"Генпрокуратура (під час спілкування з представниками МДГ)вважала, що наявні докази свідчать: принаймні троє з 49 осіб, що загинули на Інститутській, були застрелені з готелю "Україна" або ж з будинку консерваторії. Також надходили непідтверджені повідомлення про те, що принаймні 10 осіб було застрелено з дахів", - йдеться у документі.

Водночас дані про велику кількість загиблих через постріли не з боку правоохоронних органів заперечуються експертизами, результати яких є в розпорядженні МДГ. Балістичний аналіз свідчить, що більше 30 осіб загинули від пострілів з барикади, з якої вів обстріл спецпідрозділ "Беркут" з "групи Садовника".

Водночас в МДГ наголошують, що ані вони, ані слідчі органи не мають підстав підозрювати опозицію у причетності до трьох спертельних пострілів, оскільки керівники опозиції "категорично наказували своїм прибічникам не застосовувати зброю".

Ці загибелі у звіті МДГ увійшли до переліку тих епізодів, щодо яких у слідства немає відповідей.

Як відомо, голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко у лютому 2015 року звинувачував помічника президента Росії Владислава Суркова в керуванні снайперськими групами іноземців на Майдані Незалежності у лютому 2014 року.

31 березня 2015р.

Теги: майдан, розстріл, Беркут

НОВИНИ: Різне

19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
» Всі новини