Берегівський "Купаж" здійснив патріотичний тур звільненою Донеччиною (ФОТО, ВІДЕО)

Берегівський чоловічий хор «Купаж» знають не лише в рідному місті. Колективу пішов сьомий рік, і за цей час майстри хорового акапельного співу (себто, без інструментального супроводу) українських пісень набули відомості й за межами Берегівщини, регулярно виступаючи на фестивалі стрілецької пісні «Красне поле» в Хусті, побувавши на фестивалі бойків та численних місцевих заходах. В розпал Революції Гідності, в січні 2014 «Купаж» виступив із різдвяними колядками з головної сцени Майдану в Києві. А в березні цього року співаки зробили тур звільненою Донеччиною, давши низку концертів в Слов’янську та Артемівську.

Берегівський "Купаж" здійснив патріотичний тур звільненою Донеччиною (ФОТО, ВІДЕО)

Вибір Слов’янська був невипадковим, адже саме тут в добровольчому батальйоні «Січ» з літа минулого року служить видатний берегівчанин, очільник місцевої «Свободи», під час Революції – майданівський сотник, в мирний час – підприємець, батько та дідусь Василь Вовкунович. Який, окрім інших граней своєї невгамовної натури, ще й співає, і свого часу був одним з організаторів та ідейних натхненників хору «Купаж». Провідати товариша вирішили десять хористів на чолі з художнім керівником Ігорем Полянським, професіоналом із вищою консерваторською освітою. Найстаршому зі співаків, вусаню пану Стефану, виконалось 78 років, та й більшість виконавців – вже немолоді… Разом із співаками в подорож вирушили й два журналісти, аби тур був висвітлений якомога ширше. Гроші на поїздку зібрали небайдужі люди, а от обласне управління культури допомогти в фінансовому сприянні культурної місії  не спромоглось. Втім, місія все одно здійснилася, і навіть перевершила очікування. 

За три дні «Купаж» виступив вісім разів, в різних форматах та для різної аудиторії. Почали прямо з коліс – прибувши зрання 6-го березня до Слов’янську, вже до обіду мали перший виступ в рамках передсвяткового концерту в місцевому Центрі дитячої та юнацької творчості. Тут владою міста було влаштовано свято для освітян, в присутності виконуючого обов’язки мера та інших чиновників. Варто зауважити, що в місті із 120 тисячами населення є 35 шкіл, з яких жодної - української (при тому, що українцями себе визнавали 73 % місцевих, а українською мовою рідною – 44 %).

Того ж дня була участь ще в одному зведеному святковому концерті, в Громадському центрі культури та довкілля, в заповненому залі на кількасот місць. В обох випадках гостей дякували щирими оплесками, хоча репертуар «КУПАЖУ» сильно відрізнявся від здебільшого попсових виступів російською зірок місцевої естради (щоправда, перший концерт, для освітян, мав й чимало українських пісень та номерів – чим приємно здивував берегівчан). До хору приєднався  й Василь Вовкунович, тільки,  на відміну від решти співаків, він виступав, і тут, і надалі, не в вишиванці, а в стройовому камуфляжі, в якому несе свою службу.

Під вечір артисти-аматори дали концерт для бійців саперної роти. Влітку минулого року сепаратисти підірвали міст через місцеву річку Казенний Торець, але українські сапери швидко влаштували поруч новий, понтонний, та взялися його охороняти. Бійцям припали до душі стрілецькі пісні, як серйозні,  так й жартівливі. Як виявилось під час спілкування, командиром саперів є професор чернівецького університету. 

Наступного дня, 7-го березня, «КУПАЖ» вирушив до Артемівська (історична назва – Бахмут), міста, ближчого до лінії фронту. Саме сюди відступили наші війська з оточеного Дебальцевого, і в тутешніх медичних закладах приймали поранених в боях, перед відправкою в тилові шпиталі. В військовому госпіталі медичної роти Нацгвардії «КУПАЖ» дав концерт, де, окрім іншого, виконав нещодавно розучений «Гімн ОУН-УПА» (Марш українських націоналістів, 1929-1932 років). Гімн бійці та медики слухали стоячи… Після влаштованого медиками обіду (за який гості прямо за столом віддячили повстанською піснею – що було дуже символічно, адже обідали в приміщенні колишнього радянського КДБ) була зустріч з місцевою українською громадою. Її організували в міській бібліотеці громадські активісті Володимир Березін та Галина Олейнікова, яких автор цього матеріялу знає вже багато років.  Розмова про спільне й відмінне в житті Закарпаття та Донеччини чередувалася піснями, від веселої закарпатської «Команиці» до найсумнішої, і знов таки, закарпатської за походженням, «Плине кача». 

А під вечір співаків чекав, напевно, найнеординарніший концерт в їхній творчості – на горі Карачун. Ця панівна висота в місцевому степовому краю мала стратегічне значення ще й через розташовану тут 222-метрову телевізійну вежу. Гору, назва якою перекладається з тюркської як «чорна смерть», спочатку захопили бойовики терориста Гіркіна, потім відбили наші війська і довго втримували під регулярними мінометними обстрілами, втративши два гелікоптери. 1 липня 2014 року впала величезна телевежа – перебиті металеві троси більше не тримали її, і вишку довелося підірвати, аби не завалилася на бійців. До того ж, вежа стала гарною ціллю для обстрілів. Нині зламана в кількох місцях вишка нагадує вбитого дракона. На тлі вогнів вечірнього Слов’янська – фантасмагоричне видовище. В допоміжних будівлях нині розмістилися бійці Нацгвардії, яки обороняють стратегічну висоту. В одному з таких господарчих приміщень, при слабому світлі, берегівчани виконали свій репертуар.  

Таким насиченим виявився суботній день, який почався зі зйомки кліпу – місцевий телеоператор зняв виконання однієї зі стрілецьких пісень в антуражі порожнього залу в студентському містечку коледжу  Національного авіаційного університету. Це містечко, залишене студентами кілька років тому, після суттєвого скорочення учнів, нині стало базою розквартированого в Слов’янську батальйону  «Січ». Тут учасники туру й жили в гуртожитку, в кімнатах поруч із бійцями, тут й харчувалися в колишній студентській їдальні (де наших хлопців доволі смачно годують). 

На зйомки кліпу потрапив і берегівчанин Олексій Пацюк, який добровільно пішов у військо одразу після початку війни, а нині несе службу в тимчасовому облцентрі Донеччини, місті Краматорськ. 

В неділю 8 березня «КУПАЖ» дав святковий концерт для «січовиків» та бійців інших підрозділів (які також базуються в студмістечку), а також, звісно, жінок – кухарок, а ще дружин та подруг військових, в великій залі їдальні. 

Це мав бути останній виступ співаків, але доля дала ще одну нагоду показати свій талант. Адже щотижня в Слов’янську відбувається Віче, на головну площу, де ще стоїть недемонтований Ленін у жовто-блакитній хустині, сходяться кількадесят, а деколи й кількасот містян, обговорюють нагальні питання, не дають згаснути духу Революції. Віче 8 березня, як зізналися місцеві учасники, було найменш людним із понад 30 проведених від літа 2014, і не надто цікавим. Аж раптом, під самий кінець, до людей винесли піаніно, а з ним з’явився відомий з Майдану музикант Piano Exstremist, який грав в різних точках революційного Києва, а нині їздить по гарячих точках Сходу (побував навіть в Донецькому аеропорті, зігравши для «кіборгів»). В Слов’янську музикант вже вдруге, нині він був там проїздом до селища Піски під Донецьком, де тримають оборону наймужніші добровольці – серед яких і «січовики», які від’їжджають туди на двохтижневі вахти.  Після концерту Piano Exstremist’а  «КУПАЖ»  виконав дві пісні просто посеред натовпу – причому це були «Марш українських націоналістів» та «Марш сіроманців» («Із гір   Карпат несеться гомін волі…»). На той час, завдяки місцевій пресі та розголосу, про «співаків із Західної України» вже знали, відтак, дякували їх особливо щиро. 

Три дні патріотичного туру «КУПАЖУ» проминули дуже швидко. А були ж ще й спілкування з бійцями, місцевими мешканцями, прогулянки містом. Про враження від Слов’янська, який ледь не став оплотом терористичного «Русского Міра», а нині живе тихим зовні, та все ж неспокійним, приховано напруженим життям прифронтового міста, буде окрема розповідь.

Записи виступів хору «КУПАЖ» на Донеччині викладаються на фейсбук-сторінці колективу https://www.facebook.com/groups/1545527029036289/

 

Олег Супруненко, для Закарпаття-онлайн

 
15 березня 2015р.

Теги: Купаж, хор, патріотичний тур, Донеччина

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини