Роман Богуславський: «Прокурор Закарпаття Володимир Янко має визначитися – він з екс-«регіоналами» і аферистами у владі, чи з громадою Ужгорода» (ДОКУМЕНТИ)

Член ГО «Громадський конвент», громадський юрист Роман Богуславський – один із тих, хто відстоює зараз у судах шанс на майбутнє для Ужгорода. Зокрема, він представляє в суді громадських активістів, які в рамках адміністративного позову оскаржили в Ужгородському міськрайонному суді прийняття на пленарному засідання ХХVI сесії Ужгородської міської ради, що відбулася 20 листопада 2014 р., цілого ряду рішень. Йдеться про рішення, відповідно до яких секретарем міської ради з подальшим виконанням обов’язків міського голови було обрано Богдана Андрїїва, першим заступником міського голови затверджено Івана Волошина, заступником міського голови – Ольгу Травіну та керуючим справами міськвиконкому – Даніелу Геворкян. Також одним із прийнятих тоді «з голосу» рішень було затверджено новий персональний склад виконавчого комітету міської ради.

Роман Богуславський: «Прокурор Закарпаття Володимир Янко має визначитися – він з екс-«регіоналами» і аферистами у владі, чи з громадою Ужгорода» (ДОКУМЕНТИ)

Про мотиви таких дій активістів, інтереси громади та перебіг розгляду судової справи ми і говорили з Р.Богуславським.

– Романе, що спонукало вас і ваших колег, однодумців до таких дій?

– Все просто і зрозуміло: ми вважаємо зазначені акти Ужгородської міської ради явно протиправними та вирішили оскаржити їх до суду, не бажаючи миритися з поверненням до влади вже заплямованих раніше осіб.

По-перше, втомившись від «безпрєдєлу» владного клану Януковича, під час Революції Гідності ужгородці вийшли на свій протестний майдан зокрема і заради того, аби в місті і країні нарешті запанував закон. А зазначені рішення прийняті з кричущим порушенням норм Конституції України, законів «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про доступ до публічної інформації». Їх прийняття суттєво обмежило право територіальної громади на участь у місцевому самоврядуванні, яке є одним з базових і основоположних прав громадян України.

Фактично, депутати, які перепали Ужгороду у «спадщину» від минулого, це право у нас, ужгородців, вкрали, хоча сам їх статус і порядок набуття ними повноважень ґрунтуються на порушених ними же законодавчих актах.

По-друге, приймаючи ті рішення, представники Ужгородської міської ради допустили грубі порушення процедури їх розгляду. Зокрема, рішення не пройшли слухання в комісіях, не були оприлюднені у встановлений законом термін, не отримали критичних зауважень, що є грубим порушенням Регламенту роботи Ужгородської міськради, Статуту територіальної громади м. Ужгорода, рішення Ужгородської міської ради № 1718 від 08.11.2010 року «Про комісії Ужгородської міської ради».

І, по-третє, у штатному розписі міської ради було утворено додаткову одиницю, а зміна штату чи чисельності органу місцевого самоврядування тягне за собою внесення змін до місцевих бюджетів, відповідно Бюджетного кодексу України та підзаконних нормативних актів.

– Спробуйте зараз донести до ужгородців актуальність цього судового процесу для них особисто...

– Значення справи для мешканців Ужгорода важко переоцінити. Взяти хоча б наслідки. Міська рада під керівництвом нелегітимно обраного секретаря та незаконно призначених заступників міського голови, керуючого справами виконавчого комітету міськради, членів виконкому вже кілька місяців виконують управлінські функції. Якщо додати сюди усунуто-відновленого Віктора Погорєлова, то виходить, що місто цілком і повністю перебуває під контролем осіб, які жодної підтримки у населення не мають, а, скоріше, перебувають в опозиції до громади Ужгорода. За таких умов усі рішення, які прийматимуться ними, автоматично будуть порушувати визначені законом права членів громади, що потягне за собою виникнення нових судових проваджень в майбутньому. Але, якщо говорити про рішення земельного чи приватизаційного характеру, які, в основному, і цікавлять депутатів, то об’єкти (земля чи майно), незаконно виділені за час судового провадження, буде перепродано і переоформлено, що унеможливить відновлення порушених прав мешканців міста в майбутньому.

Зрештою, на даний момент ми є єдиним містом на Заході країни, де мешканці дозволили здійснити реваншистський переворот колишнім «регіоналам» і антимайданівцям, а також особам, що фігурують у гучних корупційних скандалах. І це не може ужгородців не хвилювати...

– Як просувається справа у суді?

– На даний момент вона зумисне затягується відповідачами. Вони по черзі вступають у справу як треті особи без заявлення самостійних вимог, а потім клопочуть про перенесення засідань начебто у зв’язку з необхідністю ознайомитись з матеріалами судового провадження. Звичайно ж, суддя Оксана Монич ці клопотання задовольняє. Що ж до нашого клопотання про забезпечення позову в частині призупинення дії оскаржуваних рішень, то воно було відхилене. І, на нашу думку, абсолютно неаргументовано, безпідставно та в порушення норм чинного законодавства. По-перше, зазначені рішення Ужгородської міськради містять явні протиправності, а, по-друге, незадоволення клопотання явно потягне за собою неможливість відновлення наших прав в майбутньому як зазначено вище. А отже, виконані всі вимоги ст.117 КАС України.

– Тобто, йдеться про занґажованість і тенденційність головуючого у справі?

– На жаль, її поведінку можна кваліфікувати і так. Я особисто неодноразово спостерігав спілкування колишнього заступника голови міськрайонного суду Ігора Семерака і Оксани Монич безпосередньо перед засіданнями в будівлі суду. Оскільки всім відомі дружні стосунки І.Семерака з одним з відповідачів у справі – І.Волошиним, здогадатися про тему їх розмов не важко. Не маю сумнівів, що І.Семерак і надалі намагатиметься вплинути на хід розгляду в інтересах конкретних осіб, однак сподіваюся, що О.Монич зрештою вистачить самостійності та професіоналізму, щоби винести незаанґажоване рішення по суті справи.

– Ця справа має якісь аналогії чи прецеденти?

– Так, при чому –  дуже близькі в часі і контексті. Під час підготовки заперечень відповідачі постійно звертають увагу на судову практику у подібних справах. Можу їм додатково підказати, на що треба звернути увагу. У цьому ж місцевому суді вже є рішення по справі Віктора Погорєлова, яким через наявність процедурних порушень останнього було поновлено на посаді міського голови. Так, прецедентного права в Україні немає, але якщо звернути увагу на те, що Верховний Суд переглядає справи тільки за умов неоднакового застосування законодавства у аналогічних випадках, можна зробити висновок, що законодавець прагне ідентичного застосування норм для всіх і кожного.

– Ви відчуваєте якусь підтримку в депутатському корпусі міста?

– Ми ідеалісти, але не настільки, аби на неї розраховувати з боку осіб, обраних при скинутому українцями владному режимі та, по суті, з єдиною метою, через яку обласний центр Закарпаття майже остаточно позбувся майна і землі міської громади.

На даний момент єдиним членом депутатського корпусу міста, який підтримав громаду, став Василь Гнатків. Він не брав участі у голосуванні по призначенню вищеназваних одіозних осіб та став на бік мешканців міста під час спроби нещодавнього «дерибану» комунального майна на сесії міськради. В.Гнатків вирішив подати заяву про вступ у справу як третя особи без заявлення самостійних вимог.

– Учора Закарпаття онлайн оприлюднило інформацію про те, що в прокуратурі м.Ужгорода підготовлено висновок щодо наявності підстав для представництва прокуратурою інтересів держави у цій судовій справі...

– Це результат метаморфоз і дисонансів, що мають місце всередині самої прокуратури. Там є здорові сили, які готові працювати в нових умовах – тобто, рамках і в ім’я закону. Але на рівні керівництва ці ініціативи натикаються на старі, я б навіть сказав корупційні схеми роботи. У прокурора міста Івана Зареви значно більше спільного з тим же Іваном Волошиним, аніж з людьми, які робили Революцію Гідності, а нині добиваються втілення в життя її основоположних принципів. Тому зазначений висновок, в порушення всіх передбачених строків, досі лежить на прокурорському столі без руху. Хоча інших варіантів розвитку подій, аніж вступ прокуратури в справу заради захисту інтересів держави і місцевої громади, просто немає. Надто вже очевидними і недвозначними є порушення, які лягли в основу поданого нами до суду адміністративного позову.

Виходить загалом цікава ситуація. З одного боку, пам’ятаємо, що управління представництва, захисту інтересів громадян та держави в судах в прокуратурі Закарпаття очолює кум І.Волошина Андрій Малинич, та й прокурор Ужгорода Зарева за нього на амбразуру кидатися буде. З іншого – є норми закону і обіцянки обласного прокурора Володимира Янка слухати і чути громадськість

Чекаємо офіційного рішення...

– У тому висновку окремо акцентовано на корупційній складовій в діях першого заступника міського голови І.Волошина...

– Прокурори не все знають. А тому, аби у них остаточно не залишилося підстав для вагань, я зараз передам вам копії ще кількох документів, які свідчать, що І.Волошин, який зараз, за підтримки своїх тіньових покровителів у силових структурах і під політичним «дахом» від «Народного фронту», став практично найбільшою проблемою Ужгорода у владі, грубо порушив норми Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції». Приховавши, що він є засновником не тільки ТОВ «Унгварський», як це вказано у висновку прокуратури, але й цілого ряду інших підприємств.

Про проблемні моменти, пов’язані з заниженням площі вкраденої у міста «Корони» чи факту нищення архітектурної пам’ятки, вже мовчу. Як і про «кришовану» міліцією справу про крадіжку газу в особливо великих розмірах в «Унгварському», яку не можуть довести до суду протягом 3-х (!) років. Про них знає все місто, але їх впритул не бачить прокуратура. Втім, це вже інша тема, до якої ми ще повернемося окремо...

– Що порадите робити в цій ситуації громаді?

– Не спати. Революцію не завершено. І у нас ще маса незавершених справ попереду.

На 17 березня 2015 року призначено чергове засідання суду у зазначеній справі. Запрошую всіх бажаючих приєднатися до «Громадського конвенту» у прагненні встановити законність і прозорість призначень в органах місцевого самоврядування. Це наш з вами шанс змінити щось на краще.

Окремо запрошую журналістів. Чим резонанснішою буде ця справа, чим більше вона буде публічною, тим більше шансів на наш спільний успіх.

12 березня 2015р.

Теги: Роман Богуславський, Володимир Янко, Іван Зарева, Іван Волошин, Богдан Андріїв

Коментарі

ГПУ 2015-03-18 / 16:13:58
Минув рік після трагічних і героїчних подій, під час яких Український народ згуртовано і з хоробрістю відстояв свою свободу і незалежність, здолавши тоталітарний режим. 2014 рік – це рік початку російської агресії – анексії Криму та окупації Сходу країни.
Сьогодні Україна змушена воювати на два фронти. Перший фронт – це боротьба з окупантами, другий – з не меншим злом – корупцією. Успіх на першому фронті напряму залежить від перемоги над корупцією. Ми несемо пряму відповідальність перед українськими героями – і загиблими на Майдані та на фронті, і тими, хто перебуває сьогодні на передовій – за майбутнє Української держави.
Найбільшу стурбованість, мабуть, відчувають ті, для кого робота в прокуратурі стала особистим бізнесом, тому що відсьогодні їм є чого хвилюватися. Але всі ми розуміємо, що рівень довіри до органів прокуратури, який наразі становить лише 7%, свідчить про неминучість і необхідність реформ.
Дозвольте мені пояснити, що нині відбувається, а також що чекає прокуратуру, з прокуратури мають піти ті, хто працював не на захист закону і справедливості, а на своє збагачення, ті, хто порушував закон. Та це не все. Ви краще за мене знаєте про хабарі в прокуратурі: за закриття кримінальних справ, за відкриття, за отримання посади тощо.
Настав час покласти цьому край. Так, як раніше, вже не буде.
Отже, що на нас чекає?
Просування по службі залежатиме не від хабарів і зв’язків, а від професійних досягнень.
Мені важлива ваша думка, з нетерпінням чекаю на ваші відгуки та пропозиції.
З повагою,
Заступник
Генерального прокурора України
Давид САКВАРЕЛІДЗЕ

Веб-сайт: www.gp.gov.ua/reforms
Електронна пошта: gp.reforms@gmail.com

Ігорко 2015-03-18 / 15:04:12
Коли вже розженуть цю хабарницьку банду в області Зарев, Русняків, Біловарів, Братюків - Шимонів

Очевидець з Цезаря 2015-03-18 / 14:31:28
Русняк постріляв у піцеріі дівчину, "кришує" нелегальний ігровий бізнес області... І це ще не всі "заслуги" міжгірського жебрака.
Отака в нас "чудова" прокуратура області.

Матвійович 2015-03-17 / 14:57:56
Заступники прокурора Закарпатської області, нещодавно призначені на ці посади оприлюднили декларації про доходи за минулий рік.
З декларацій видно реальні статки правоохоронців області.Один з них – 36 річний Павло Русняк має у власності будинок площею 270 метрів квадратних. Його дружина теж полюбляє просторі будинки – в неї у власності будинок площею майже 200 метрів квадратних За рік прокурор отримав від держави 176 тисяч гривень. Його дружина заробила майже мільйон. Їздить родина на автомобілях «Тойота Прадо» 2008 року випуску та «Хонда Легенд» 2006 року випуску.

37 річний заступник прокурора області Іван Шимон теж полюбляє великі будинки. У нього у власності будинок площею 365 метрів квадратних. Також володіє трьома земельними ділянками. Його дружина теж землевласник трьох ділянок. Також вона має квартиру площею 73 метрів квадратних. Заробив прокурор за рік трохи більше 700 тисяч гривень, його ж дружина – більше 14 тисяч.

Боднарь Мішо 2015-03-14 / 16:56:02
Як касир на посаді?! Шо справді старий касир Бенца ши на посаді, отримує ще й зарплату? Це точно? Не може бути! Оби здох там деходит! Народ ви шо Революція Гідності уже більше року як пройшла, загинули невинні люди які повстали про таких злодії про яких тут пишуть, та їх згноїти мало кіть се правда?

Смотрящий Пшонки - Бенца 2015-03-13 / 22:24:28
Русняк бульш робити не буде, Шімон добрі гроші носит

Дурневич 2015-03-13 / 22:09:42
Бо він муй кум

сбу 2015-03-13 / 21:37:14
чого ще напосаді пшонків касир та кришовальник ігрового бізнесу РУСНЯК ПАВЛО МИХ

янкові 2015-03-13 / 19:13:49
ви усіх екс-хабарників поновлюєте через суди і через родичів прокурорів-файти Біловарів Руслана і Богдана.Чи це у вас така сімейна реабілітація?

Небайдужий 2015-03-13 / 15:31:19
Активістам достатньо отримати інформацію про виїзд всіх наших чинуш за кордон, дуже цікаво буде подивитись, за які кошти вони катаються, ПРАВДА пан ЯНКО?

Сеня Яйценюк 2015-03-13 / 15:03:09
Хай "шановний" пан Янко отримає інформацію з Угорщини, Словаччини і Румунії, які статки за останні 2 місяці його підлеглі вивозять за кордон і декларують на кордонах сусідніх держав, без декларацій у них банки не приймають гроші. Повні скоти, живуть в цій державі як в останнійм день! ГАНЬБА СКОТИНІ ЯНКУ! СВОЛОЧ ОСТАННЯ!

мама Жовніра 2015-03-13 / 13:23:49
За ті заплачені гроші муй син іщи і на роботу має ходити? Най ліпше дома нюхає!

ВОР Янко 2015-03-13 / 13:14:39
Це дійсно не те, що Бенца з Шимоном мені в цій області обіцяли.

Вуйко Юзьо з ПС 2015-03-13 / 13:00:38
За слова не відповідаєте от і триндите безкарно.

Іван Штефанюк 2015-03-13 / 12:55:20
Не буде порядку до тих пір, поки не закінчаться квотно-політичні призначення в органах влади, а у прокуратурі уже ганьба працювати, особливо таким старим пердунам як ми з Янком.

Кайло 2015-03-13 / 11:43:37
Ворюга Янко є однопартійцем афериста Волошина, робити буде те, що Лунтік йому скаже.

Янко 2015-03-13 / 09:54:21
Там де гроші, там я.

ЗЕМЛЯК 2015-03-13 / 00:42:20
Молодець хлопець, жме крадіів!!!

Вуйко Юзьо з ПС 2015-03-12 / 22:08:41
конюх, звідки знаєш про 300$? - сам заносив?

Володя 2015-03-12 / 10:54:24
Прокурор нижче дав комент про хабар, який взяв бувший міліцішта, але ж прокурору й в думці не прослідковується, як хабар дали саме не йому???

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини