Пам’яті майстра великої прози (ФОТО)

20 січня видатному закарпатському письменнику Юрію Мейгешу, постать якого займає чільне місце у плеяді імен, які золотими літерами увійшли до письменницької еліти нашого суспільства другої половини ХХ століття, виповнилося б 90 років.

Пам’яті майстра великої прози (ФОТО)

Саме цього дня у Мукачівській міській книгозбірні, добрим другом якої він був усе своє життя, зібралися шанувальники його творчості, крайовий літературний бомонд, рідні і друзі письменника, щоб добрим словом згадати Юрія Мейгеша і вшанувати його світлу пам’ять.

Відкрила зустріч провідний бібліотекар сектору краєзнавчої літератури Тетяна Туряниця. Вона ознайомила присутніх з життєвою та творчою біографією письменника, яка була щедрою на творчі здобутки: роман „Стихія” відзначений всеукраїнською літературною премією імені Андрія Головка, роман „Страсна ніч” – крайовою літературною премією імені Федора Потушняка. За досягнення в галузі літератури та педагогічно-культурну діяльність Юрія Мейгеша нагороджено Почесною грамотою Президії Верховної Ради України, значком «Відмінник народної освіти України», у 1968 році присвоєно почесне звання Заслуженого працівника культури України, 1998 року – звання «Почесний громадянин міста Мукачева». Письменницьку діяльність вміло поєднував з громадською – очолював Мукачівське літературне об’єднання «Полум’я», майже два десятиліття поспіль був головою Закарпатської організації Спілки письменників України, входив у склад редколегії журналу «Жовтень» («Дзвін»), обирався депутатом обласної та Мукачівської міської рад, був представником України на 36-ій сесії Генеральної асамблеї ООН. Та разом з цим Юрій Мейгеш був людиною високої мудрості та світлої душі.

Своїми спогадами про колегу поділилися письменники Василь Густі та Мирослав Дочинець, які були добре знайомі з Юрієм Мейгешем, шанували його як особистість, захоплювалися його словом.

«Мені на все життя запам’ятався ідеальний, вишуканий порядок на робочому столі Юрія Васильовича, де все було продумано до дрібниці, щоб відведений для творчої роботи час використати сповна, не відволікаючись, – згадував про Ю. Мейгеша нинішній очільник крайової організації СПУ Василь Густі, – та найбільше мені запамяталися його слова, які він написав мені на клаптикові паперу під час нашої останньої зустрічі (важка хвороба відібрала у нього мову): «Цінуйте кожну хвилину і бережіть себе».

«Кожна його книга – це розмова з собою, – зазначив у своєму виступі письменник, лауреат  Шевченківської премії Мирослав Дочинець. – Юрій Мейгеш був самотньою людиною, яка сповна віддавала себе творчості: не любив гамірних «тусовок», віддаючи перевагу пішій прогулянці містом, навіть на роботу в Ужгород він доїжджав. З Києва йому надсилали премії, відряджали представляти Україну в ООН, Павло Загребельний порівнював його з Джеймсом Джойсом і захоплено цитував В. Щербицькому, а він завжди залишався простим мукачівцем...».

«Мені пощастило бути учнем Юрія Васильовича, – продовжив розмову Іван Іванович Кушнір, директор Мукачівського гуманітарно-педагогічного коледжу. – Я завжди високо цінував людяність Юрія Васильовича, який дуже добре вмів розбиратися в людях. Можливо тому він і був, як зазначив Мирослав Дочинець, одиноким, бо тримав біля себе лише тих людей, яким сповна довіряв».

Емоційну літературно-музичну програму підготували учні Мукачівської ЗОШ № 6, під умілим керуванням відмінника народної освіти, педагога з великої літери – Магдалини Іванівни Фенцик. Пані Магдалина, активний популяризатор творчості письменника, з її ініціативи у школі створено музей Юрія Мейгеша. Вона особисто була знайома з родиною Мейгешів, зокрема, з Юрієм Васильовичем, якого вважає педагогом від Бога, тому й сценарій програми «Він і сьогодні разом з нами» побудувала так, щоб присутні могли відчути те, чим жив письменник, які пісні любив, чим захоплювався, як проводив вільний час... Її виступ підкуповував щирістю і схвильованістю. У виконанні Богдана Кекляка, Дарії Гузинець, Арзу Саламової, Маріанни Окс, Юлії Кадар звучали пісні про рідну карпатську землю та Україну, поетичний твір Ю. Мейгеша та вірш присячний видатному майстру пера. Особливої уваги заслуговувала презентація науково-дослідної роботи по творчості Юрія Мейгеша, яку представила учениця школи Андріана Рипкович.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять письменника та відправили делегацію для покладання вінків на могилу Ю. Мейгеша.

Присутня на заході начальник відділу культури Ірина Петрус зазначила: «Пам’ять про Юрія Мейгеша, як видатного майстра пера завжди житиме в наших серцях. На його честь в місті названо вулицю, існує музей, у 2011 році засновано щорічну міську літературну премію імені Ю. Мейгеша, якою нагороджують літераторів та літературознавців міста Мукачева за високохудожні твори, які відображають загальнолюдські духовні цінності».

Почесними гостями вечору-пам’яті Юрія Мейгеша були його племінники та героїня твору письменника «Мукачівські етюди» – ветеран Великої Вітчизняної війни Галина Юрівна Плахотник-Головко.

Життєвий і творчий шлях письменника розкривала виставка-портрет «Юрій Мейгеш. Майстер великої прози», повідомили в мукачівській міській бібліотеці.

27 січня 2015р.

Теги: Юрій Мейгеш, проза, майстер

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини