З ініціативи, створеної у листопаді минулого року Закарпатської угорської туристичної ради, яку очолює Йосип Торпої, голови Спілки сільського туризму Берегівщини Шарлотти Чізмар та голови Закарпатського Турінфоцентру Олександра Коваля з 2 по 8 лютого 2015 року на Закарпатті триватиме «3-ий Тиждень угорської кухні». Це можливість спробувати найкращі страви національної кухні зі знижкою з 2 до 4 лютого та з 6 до 8 лютого – 25%, а 5 лютого – 50%.
На прес-конференції був присутній головний консул угорського консульства в м. Берегові Ендре Саліпскі. Консул розповів, що таку кулінарну ідею було запозичено з Угорщини, де з 2006 р. влаштовують «Жирний четвер» для гурманів, які люблять поїсти з величезними знижками. «Закарпатська угорська кухня – це цінність Закарпаття. Тиждень угорської кухні дасть можливість познайомитися великій кількості людей з угорською культурою чи поглибити знання про неї», — зазначив пан Ендре. Окрім того консул підкреслив, що судячи з інформації з Будапешту, міністр Петер Сійярто був дуже задоволений нещодавнім візитом на Закарпаття та Берегово зокрема.
Один із головних організаторів «Тижнів угорської кухні» Йосип Торпої розповів, що цьогоріч вони прагнули охопити більшу територію Закарпаття. Так, приєдналися до акції заклади з Берегівщини, Виноградівщини, Ужгородщини, Мукачівщини. Всього – 21 ресторан.
Цього року було видано календар заходів на Закарпатті. Його складання було досить кропіткою справою, адже потрібно було уточняти усі заходи на Закарпатті. «Минулий рік був дуже важкий і для туризму. Наприклад, багато угорців, зважаючи на ситуацію в Україні, просто боялися сюди приїздити. Саме тому ми видали цей календар, аби додати впевненості для туристів», — каже Йосип Торпої. Цього року буде багато кулінарних фестивалів: картоплі, паприки, кукурудзи. Серед новинок – фестиваль лечо у с. Боржава 25 липня, а 26 липня – фестиваль кулінарів просто неба у цьому ж селі. З цього села також планується влітку започаткувати «кочівний» туристичний тиждень, коли кожне село матиме змогу показати, чим воно багате, — розповідає Шарлотта Чізмар. Також пані Шарлотта зазначила, що тури на Закарпаття дуже популярні серед туроператорів Львівщини, а серед наших – ні.
Після прес-конференції присутні могли скуштувати вина від місцевого винороба Олександра Якоба. Фахівець розповів про напої та культуру їх споживання. Також були представленні традиційні угорські страви, повідомляє Берегсазньюс.