Включення букових пралісів НПП "Синевир" у перелік об'ктів ЮНЕСКО обговорили на науковому семінарі у Рахові

П’ять природно-заповідних територій на території України можуть стати кандидатами до включення в перелік об’єктів Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.

Включення букових пралісів НПП "Синевир" у перелік об

Частина територій Національних природних парків «Синевир», «Подільські Товтри» і «Зачарований край», також Заповідників «Горгани» і «Розточчя» нещодавно була відібрана до обговорення та можливого включення у мережу «Букові ліси – спільна природна спадщина Європи» під егідою ЮНЕСКО з статусом Світової природної спадщини.

В наш час в Україні статус Світової спадщини ЮНЕСКО вже має лише один природний об’єкт, а саме «Букові праліси Карпат», який знаходиться на території Карпатського біосферного заповідника (КБЗ). Майбутнє включення інших природоохоронних територій в Україні до групи об’єктів Світової природної спадщини ЮНЕСКО має надати цим територіям та установам, до складу яких вони входять, низку позитивних ознак, тому що вони отримають гарантії збереження їх цілісності та збереження заповідного режиму, у тому числі будуть мати пріоритет в отриманні матеріальної підтримки і створенні привабливого інвестиційного клімату.

Як уже повідомляло Закарпаття онлай, букові праліси НПП "Синевир" можуть включити до природних об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

18 листопада 2014 р. у Карпатському біосферному заповіднику (м. Рахів) відбувся Науково-практичний семінар, присвячений підготовці аплікаційних форм для включення природно-заповідних територій в Україні до переліку об’єктів Світової природної спадщини ЮНЕСКО.

Робота семінару пройшла під керівництвом заступника директора КБЗ, проф. Федора Гамора і координатора проектів Світового фонду «Дика природа» (WWF) Богдана Проця та з активною участю директора Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА Юрія Шпонтака. Були розглянуті історія створення і сучасний стан Українсько-словацько-німецького серійного транснаціонального об’єкта «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини», до складу якого входить п’ять кластерів букових лісів КБЗ і букові ліси Ужанського природного парку (Ф.Д. Гамор), проект «Букові ліси – спільна природна спадщина Європи» (В.М.Губко, В.Ф. Покиньчереда), результати урядової зустрічі по обговоренню цього проекту в Бонні (Німеччина) і аплікаційні форми на включення природоохоронних територій України до попереднього списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО (В.М.Губко, В.Ф.Покиньчереда, Б.Г. Проць).

Федір Гамор звернув увагу в своїй доповіді на основні критерії включення до спільної мережі букових лісів Європи під егідою ЮНЕСКО, а саме на унікальні феномени природньої краси та видатні природні об’єкти, які відіграли значну роль у розвитку і збереженні біологічного різноманіття, у зв’язку з чим мають глобальну цінність Тим часом Б.Г. Проць, В.Ф. Покиньчереда і В.М. Губко проаналізували так звану дорожню карту, тобто основні етапи проходження підготовки п’яти запропонованих об’єктів букових лісів до вкрай бажаної номінації.

Як вже було зазначено, попередньо відібрані території на включення до пан’європейського об’єкта Світової природної спадщини ЮНЕСКО, що охоплює букові праліси і старовікові ліси Європи, відносяться до двох регіонів. Один з них включає масиви букових лісів Українських Карпат, у той час як другий охоплює порівняно невеликі ділянки букових лісів на східній межі їх поширення, а саме в Подільських Товтрах і Розточчі - Опіллі.

Наукові доповіді по п’яти вищезазначених об’єктах у вигляді виконаних на сучасному рівні презентацій від імені відповідних колективів зробили С.М.Зиман, М.Ю. Дербак (НПП «Синевир»), О. Слободян, М.В. Чернявський (природний заповідник «Горгани», В.І. Мочан (НПП «Зачарований край»), Л.Г. Любінська (НПП «Подільські Товтри»), Г. Стрямець (заповідник «Розточчя»). Щодо НПП «Синевир» було звернуто увагу на великі масиви природних букових лісів (понад 7000 га), з яких майже половина відноситься до заповідних територій. Автори доповіді по НПП «Синевир» розглянули фіторізноманіття букових лісів, які бажано охороняти на найвищому рівні, у тому числі зазначили наявність в їх складі рідкісних асоціацій чистих бучин, занесених до сучасної «Зеленої книги України» (2009), також рідкісних видів судинних рослин (33 види з них наявні у «Червоній книзі України , 2009). Автори доповіді також задекларували відповідність букових лісів на більшій частині території НПП «Синевир» міжнародним критеріям природних лісових екосистем.

Директор НПП «Синевир» Микола Дербак у додатковому виступі наголосив на надзвичайній важливості поставленого перед колективом учасників урядового завдання і необхідності спільного руху до мети, яка полягає у підготовці текстів номінації.

За підсумками рахівського семінару претенденти на включення розглянутих букових лісів до об’єктів Світової природної спадщини ЮНЕСКО мають до 1 грудня підтвердити свої наміри, а до 28 січня 2015 р. надіслати у Францію аплікаційну форму на включення вищезазначених територій до попереднього списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Наступні стадії деталізації й вдосконалення текстів номінації займуть близько півтора року й будуть остаточно розглянуті експертним комітетом ЮНЕСКО у липні 2017 р.

НПП "Синевир"

21 листопада 2014р.

Теги: ЮНЕСКО, семінар

Коментарі

еколог 2014-11-21 / 15:55:36
Гамор Ф Д прикладуе багато зусиль до вступу цих пяти обьектів , саме йому колективи цих обьектів завдячують в допомозі

НОВИНИ: Соціо

15:29
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини