Закарпатські колективи взяли участь у фестивалі духовної пісні у Словаччині (ФОТО)

У неділю, 9 листопада, у місті Снина (Словаччина) відбувся ХХІV фестиваль духовної пісні, у якому взяло участь одинадцять колективів, які представляли Словаччину, Україну та Сербію.

Нині, коли бездуховність і масова культура заполонили чи не весь світ, коли людство стоїть на порозі третьої світової війни, що може знищити все живе на планеті Земля, духовна пісня набуває особливого значення і звучання. Без сумніву, тільки краса може врятувати цей світ, краса духовна. 

Цьогоріч концертна зала будинку культури міста Снина була переповнена. Там панувала особлива атмосфера, що обумовлена війною на Сході України, щирою тривогою русинів-українців за долю своєї прабатьківщини, своїх земляків, які жертовно віддають свої життя за свободу, за краще наше майбутнє. Пісня і молитва міцно об’єднала всіх присутніх, вселила в їхніх серцях віру, надію, любов, що, власне, вона й покликана робити.

Україну репрезентували вокальний ансамбль викладачів Великоберезнянської дитячої школи мистецтв (керівник Руслана Бесараб, концертмейстер Василь Опаленик), хор працівників культури Іршавського району (керівник Оксана Сідор), народний вокальний ансабль «Оріховчанка» (керівник Тетяна Раховська) та вокальний ансамбль «Арніка» (керівники Леся Дубенко і Софія Рябець). Кожний із колективів запропонував кілька творів. Зокрема, «Арніка» чотирьохголоссям виконала молитви «Отче наш», «Хваліте Господа з небес», «Боже великий, єдиний». У репертуарі «Оріховчанки» були пісні «За все Тобі я дякую», «Через поле України» та «Дума про Почаївську Божу матір». Відзначу, що особливо емоційно й тепло слухачі сприйняли виступи  колективів Закарпаття. Пісні зворушили всіх до сліз, викликали емоційне піднесення та духовне очищення. 

У рамках фестивалю у фойє клубу відбулася виставка робіт майстрів народної творчості Закарпаття, які представили вишивку, бісероплетіння та художній розпис на склі. Серед них Марія Купарь (м. Ужгород), Надія Мазуренко, Марія Ковач, Ганна Керецман, Світлана Гребінь (Великоберезнянський район), які вже не перше десятиліття займаються цим мистецтвом, відроджують і популяризують народну культуру.

Керівників творчих колективів перед виступом приймав мер міста Снина, який висловив їм вдячність за участь та сподівання, що їхня співпраця на ниві культури буде продовжуватися у майбутньому і стане міцним та надійним містком, що об’єднує українців по обидва боки кордону. Фестиваль був проведений при підтримці Центральної ради Союзу русинів-українців Словаччини (голова Петро Сокол), управління культури Закарпатської облдержадміністрації (начальник – заслужений працівник культури України  Юрій Глеба). Організаційні питання вирішував Іван Тужеляк – завідувач відділу міжнародних зв’язків у галузі культурно-освітньої діяльності та народної творчості Обласного організаційно-методичного центру культури (в.о. директора Ганна Дрогальчук).

Володимир Мишанич для Закарпаття онлайн

11 листопада 2014р.

Теги: фестиваль, Словаччина, духовна пісня

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини