Оксана Забужко презентувала на Форумі видавців у Львові книжки ужгородки Оксани Луцишиної

На презентації книжок Оксани Луцишиної «Не червоніючи» та «Сонце так рідко заходить» у великому залі Палацу Потоцьких в рамках Форуму видавців у Львові, Оксана Забужко сказала, що прочитала вперше новели своєї тезки в антології Василя Габора «Незнайома», яка вийшла 2005 року. І їй сподобалося, те що ці новели були дуже чесні щодо жіночого досвіду: шлюб, вагітність тощо. Їй заімпонувала відвертість, з якою авторка викладає жіноче усвідомлення, яке, на жаль, сильно обумовлене соціумом. Тому, коли Оксана Луцишина з’явилася на київському обрії, куди переїхала мешкати, і відповідно опинилася в середовищі літераторів, Оксана Забужко познайомилася із нею особисто.

Оксана Луцишина
Оксана Луцишина

«Вважаю, що новели – це доволі важкий жанр для читання. Хоча знаю, що деякі люди люблять читати їх тільки за те, що вони короткі. Насправді, це може бути травматична річ. Зате, мій роман трошки легший і веселіший», – так каже про свої твори Оксана Луцишиної.


Щодо оцінки Форуму, то тут Оксана Луцишина вважає, що на Форумі бачить більше людей, ніж у Києві за рік, бо там нема такої концентрації мистецьких акцій, навіть на столичній виставці «Медвін» вона менша.


 


«Я схиляюся перед Львовом. Для мене, родом із Ужгорода, як для тої миші, яку перетворили на лева, а вона й далі боїться кота, – Львів завжди лишатиметься великим містом, де все відбувається. Я ніколи не уявляла себе столичною мешканкою, тому в мене зберігається пієтет до Львова. Київ і Львів для мене – конгломерат великого міста. Думаю, що Львів не є затісним для таких масштабних акцій, як Форум видавців, це дуже важливе місто на мапі України (інша справа, що тут вузенькі вулиці, нездалі дороги й жахливі водії, – і я не знаю, як із цим бути). На Форум я приїжджаю утретє і здогадуюся, чого від нього очікувати, а от фестиваль – для мене новина. І я навіть до кінця не може розрізнити, де закінчується Форум і починається Фестиваль: акції перегукуються, кожен із авторів, задіяних на форумних і фестивальних акціях, має по кілька презентацій, досить глянути на плакат, і побачити, що на фото ті самі автори. Може, і є сенс якось їх розділити, щоб було легше потрапити на окремі заходи. Хоча, я не маю категоричної опінії щодо того, чи треба розводити Форум і Фестиваль у часі, бо так сталося, що я брала участь в обох: була на вечорі читання прози в рамках Фестивалю, а ще окремі акції організовували мої видавці. На Форумі завжди важко побачити всі заходи і без Фестивалю, це, по-моєму, завжди складно. З іншого боку, було надзвичайно цікаво побачити авторів з різних країн. Стільки іноземців цього разу! Мені видається це позитивним моментом», – сказала літературна похресниця Оксани Забужко.

ЗІК
17 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини