На перший фестиваль "Яскрава країна" в Ужгороді надійшли заявки від 700 учасників

З 25 по 28 жовтня 2014 р. в Ужгороді відбудеться І Відкритий дитячо-юнацький фестиваль-конкурс національних культур та народної творчості «Яскрава Країна» Закарпаття - 2014. Громадська організація «Яскрава країна», вже впродовж 10 років організовує та проводить хореографічні та вокальні фестивалі, цьогоріч вирішила розширити географію своїх заходів і започаткувати фестиваль в старовинному місті Ужгород. Одним з нововведень буде поділ фестивалю на два конкурси: конкурс народної та конкурс сучасної творчості, які будуть проходити паралельно.

На перший фестиваль "Яскрава країна" в Ужгороді надійшли заявки від 700 учасників

 

Конкурс національних культур та народної творчості відбудеться в декількох номінаціях (народний танець, стилізований народний танець, народна пісня, народна музика, обрядовий театр, фольклорний колектив) у вікових категоріях від 6 до 25 років.

Конкурс сучасної творчості також буде широко представлений в різноманітних номінаціях: джаз, джаз-модерн, контемпорарі, сучасний спортивний танець, танцювальне шоу, естрадний танець, степ, чечітка, бальна хореографія. Обидва конкурси будуть проходити в найвідоміших місцях Ужгорода: Закарпатський обласний державний український музично-драматичний театр, Закарпатська обласна філармонія, Закарпатський музей народної архітектури та побуту.

Основною метою фестивалю є познайомити дітей зі східних, центральних та південних регіонів з багатою історичною та культурною спадщиною Закарпаття, унікальної області яка межує з чотирма європейськими країнами і в якій в творчій співдружності існує велика кількість національностей. На перший фестиваль подали заявки сімсот дітей з різних куточків України (Дніпропетровська, Одеська, Львівська, Київська, Тернопільська, Сумська, Чернігівська, Закарпатська області). Більш ніж половина учасників вперше відкриє для себе Ужгород та зможе поділитись своєю творчістю з глядачами Закарпаття.

Проект підтримало вельмишановне журі - відомі діячі культури і мистецтв, які представляють різні регіони України. Головою журі хореографічних номінацій на конкурсі національних культур та народної творчості Валентина Володимирівна Вантух, (м. Київ) - народна артистка України, директор, художній керівник Дитячої хореографічної школи при Національному академічному ансамблі танцю України ім. П. Вірського. До неї приєднаються Ірина Миколаївна Гутник (м. Київ) - Завідувач кафедри народної хореографії Київського національного університету культури і мистецтв, кандидат педагогічних наук, професор. Художній керівник та балетмейстер ансамблю народного танцю «Київ». Член журі багатьох телевізійних проектів, міжнародних мистецьких конкурсів і фестивалів в Україні, Росії, Угорщині, Чехії, Словаччині, Австрії. Іван Іванович Пастеляк (м. Ужгород) - Заслужений працівник культури України. Завідувач хореографічного відділу Ужгородського коледжу культури та Ужгородського заочного факультету Київського національного університету культури і мистецтв. Автор багатьох хореографічних постановок. 

Журі вокального та інструментального жанру буде Лариса Леонідівна Стадніченко з Одеси - народна артистка України, солістка Одеської філармонії, доцент Одеської національної музичної академії ім. А. В. Нежданової. До неї приєднаються Наталія Йосипівна Петій-Потапчук з м. Ужгород - заслужений працівник культури України. Художній керівник та головний диригент Заслуженого академічного Закарпатського народного хору. Доцент кафедри «Музичне мистецтво» Ужгородського училища культури та Доцент кафедри «Музичне мистецтво» Київського національного університету культури і мистецтв. Кавалер ордену княгині Ольги. Лихач Олег (м.Львів)- Заслужений артист України. Соліст Львівського Національного Академічного театру опери і балету ім. Соломії Крушельницької. Старший викладач кафедри сольного співу Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка. Володимир Федорович Деркач – начальник Військово-музичного управління – заслужений діяч мистецтв, головний військовий диригент Збройних Сил України, генерал-майор.

До журі хореографічних номінацій конкурсу сучасної творчості увійшли: Ірина Миколаївна Шевцова, м. Ужгород -Заслужений працівник культури України. Викладач-методист Ужгородського коледжу культури і мистецтв. Художній керівник ансамблю сучасного танцю «АКЦЕНТ» УККіМ. Оксана Богданівна Лань, м. Львів-Доцент кафедри режисури і хореографії факультету культури і мистецтв Львівського національного університету ім. І. Франка. Заслужений діяч естрадного мистецтва України. Керівник модерн-балету «Акверіас». Юрій Пристаєцький, м. Київ – хореограф-постановник, соліст балету К. Томільченко, артист танцювального спектаклю «Барон Мюнхаузен».

До складу журі вокальних номінацій конкурсу сучасної творчості увійдуть: Галина Юріївна Голубєва, м. Київ - викладач-методист вищої кваліфікаційної категорії кафедри естрадного співу. Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв. Викладач вокалу на телевізійних проектах «Х-Фактор», «Ти-зірка», «Україна має талант». Ірина Борисюк - фіналістка телевізійного проекту «Х-фактор».

Програма фестивалю є досить насиченою і включає в себе мистецькі акції, конкурсний день та фінальний гала-концерт. 

25 жовтня (субота) – день відкриття фестивалю. 

З 14:30 до 15:15 на головному залізничному вокзалі міста відбудеться концерт «Ужгород вітає», учасниками концерту стануть оркестри та інструментальні ансамблі, вокалісти, що братимуть участь у фестивалі і вітатимуть інших учасників, що саме в цей час прибувають на фестиваль. 

З 16:30 до 17:15 – відбудеться урочиста хода учасників фестивалю та церемонія відкриття на театральній площі міста. 

О 18:00 – усі бажаючі зможуть відвідати театралізовану виставу в «Ужгородському замку» та насолодитись видовищним файер-шоу.

26 жовтня (неділя) 

Конкурсний день, паралельно будуть працювати 2 конкурсні майданчики: хореографія в Закарпатському обласному палаці дитячої та юнацької творчості. Вокальний та інструментальний конкурс пройде в Закарпатській обласній філармонії. Обидва конкурси розпочнуться об 11:00.

27 жовтня (понеділок) 

День майстер-класів, екскурсій, творчих нарад з журі, мистецька акція в с. Пийтерфолво, на меті якої є творчий обмін між колективами села та колективів-учасників фестивалю зі східних регіонів, що працюють у жанрах народного мистецтва і привезуть на фестиваль свої творчі номери і виступи.

28 жовтня (вівторок) 

О 10:00 прес-конференція оргкомітету за підсумками фестивалю. 

З 12:00 до 15:00 - Гала-концерт та нагородження учасників, на сцені Закарпатського обласного державного українського музично-драматичного театру.

15 жовтня 2014р.

Теги: фестиваль, заявки

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини