У Закарпатському музеї архітектури та побуту проходила виставка Наталії Сіми (ФОТО)

Нещодавно у виставкових залах Закарпатського музею народної архітектури та побуту відкрилася виставка живопису заслуженої художниці України Наталії Сіми.

У Закарпатському музеї архітектури та побуту проходила виставка Наталії Сіми (ФОТО)

До експозиції ввійшли роботи, створені протягом кількох останніх десятиліть, що яскраво розкривають основні етапи творчості мисткині. Твори виконані в техніці олійного живопису та пастелі.

Семидисяті роки позначені впливом відомого митця краю Володимира Микити, що знаходить своє вираження в манері письма, кольоровій гамі робіт тощо. Йдеться про характерний “суворий стиль”, охристо-оливковий колорит, дещо спрощену композицію. Ці роки репрезентують її ранні роботи: “Портрет бабки” та “Осінній натюрморт”. 

Дев’яності-двотисячні роки характеризує поетично-романтичне, глибоко емоційне сприйняття життя, щире здивування й замилування безмежною красою Світу, яку ми часто не помічаємо. Це роки творчих пошуків і знахідок, коли викристалізовується манера письма, стиль. У центрі її творчих зацікавлень – природа, людина, її фізична й духовна краса. Саме в цей період вона створює знакові тематичні полотна, портрети рідних та близьких їй людей, друзів. Серед них Сергій Федака, Михайло Сирохман, Олександр Гаврош, Михайло Рошко, Олександр Мондич, Анжела Ман, Маріанна Берец-Скоропад – яскраві особистості, відомі науковці, письменники, журналісти – мистецька і наукова еліта нашого краю, України. Їхні образи-портрети вирізняються тонкою психологічною характеристикою, вишуканою манерою виконання, довершеністю форм та композиції. Вона вміло розкриває сутність людини, її характер, концентруючись на головному, не вдаючись у непотрібну деталізацію, що часто заважає сприймати роботу цільно.

Образ жінки в її творах займає чільне місце і проходить через всі творчі періоди в різних інтерпритаціях та іпостасях. Це загадкові еротичні образи подруги, жінки-матері, коханки, сповнені краси і чуттєвості, привабливі і звабливі, зі своїм багатим внутрішнім світом.

Нині умудрена життєвим досвідом із загадковою посмішкою сфінкса, мисткиня знаходить втіху й умиротворення в природі, в простих і звичних родинних турботах і радощах. Її надихають рідні Карпати, прості й незатійливі на перший погляд сільські краєвиди. Вона уникає складних сюжетів, вдумливо й відповідально працює над композицією творів, формою та змістом. Її полотна довершенні за формою, сповнені аристократизму та вишуканості. Манера живописного письма водночас виважена й спокійна та емоційно експресивна, що гармонійно поєднується в одному творі.

Творчість Наталії Сіми – без сумніву знакове явище у культурно-мистецькому житті Закарпаття зокрема та України загалом, адже вона плідно й активно працює на ниві мистецтва. І не тільки.

 

Володимир Мишанич для Закарпаття онлайн

10 жовтня 2014р.

Теги: Наталія Сіма

Коментарі

федя 2014-12-02 / 13:51:48
Собака лає, караван іде

Езоп 2014-10-10 / 20:39:11
Портрети 80-90-х -- це жесть! Автор статті зовсім не поцікавився роками створення портретів і часом, коли художниця почала писати у цьому жанрі.А про суворий стиль --це просто супер! Джинса чистої води! Вітаю, пані Сімо, більше про Вас так "мудро" ніхто не напише.

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини