Закарпатські лялькарі здійснили фестивальну подорож до польського Жешува (ФОТО)

Днями закарпатські лялькарі повернулися з Польщі, де взяли участь у V фестивалі театрів анімаційних форм «Маскарад». Запросили колектив Закарпатського академічного обласного театру ляльок на фестиваль його організатори театр «Маска» – давні друзі та колеги, незмінні учасники фестивалю «Інтерлялька».

Закарпатські лялькарі здійснили фестивальну подорож до польського  Жешува (ФОТО)

Театр «Маска» є єдиним професійним ляльковим театром у польських Карпатах. Розташований він у місті  Жешув, що є адміністративним центром Підкарпатського воєводства. Колектив було створено в 1953 році як аматорський ляльковий театр при  Окружному Будинку культури в районному містечку Ярослав і спершу називався театром ляльки і актора  «Каспер». Через три роки по тому театр було націоналізовано. Ця дата ознаменувала початок професійної діяльності театру. У 1957 році «Каспер» було перебазовано до Жешува, а свою нинішню назву – «Маска» – колектив  носить з 1999 року. У репертуарі театру «Маска» є вистави для дітей, підлітків і дорослих. Трупа постійно гастролює Європою, а також в Ірані, Тунісі. Колектив бере участь у багатьох фестивалях лялькових театрів.  Відтак колектив запровадив проведення свого фестивалю, який цього року відбувся вп’яте. Перші три рази фестиваль проходив як огляд. Згодом змінив формулу проведення і перейшов на конкурсну основу, але залишив можливість крім учасників конкурсу приймати також гостей фестивалю.

П’ятий фестиваль театрів анімаційних форм «Маскарад», організований театром «Маска» спільно з Міністерством культури і національної спадщини Польщі, відбувся з 4 по 9 травня 2014 в Жешуві. У заході взяли участь п'ятнадцять театрів з Польщі,  України, Білорусі та Болгарії. У програмі фестивалю були заходи для дорослих, підлітків і дітей, у тому числі наймолодших – від першого до п'ятого року життя. Вистави для молодих глядачів демонстрували в першій половині дня, а для дорослих – вечорами. Виступи відбувалися на двох сценах театру «Маска» (Великій та Малій) та на ринковій площі Жешува. Перегляд відкритих перфомансів та спектаклів зарубіжних театрів був безкоштовним. Представлені в ході фестивалю вистави  оцінювало журі в складі трьох осіб – фахівців польського театрального світу, які наприкінці вручили призи за кращу жіночу та чоловічу роль, кращу виставу для дітей і кращу виставу для дорослих (Приз мера міста Жешув), а також за кращу анімацію (Приз Губернатора Підкарпатського воєводства) .

У конкурсі брали участь польські театри, а три іноземні  колективи продемонстрували свої вистави поза конкурсом, як гості фестивалю.  Це театр ляльок  з міста Сілістра (Болгарія) з виставою для дорослих  «Дівчинка з 13-го поверху», – розповідь про дитину з неблагополучної сім'ї, дівчинку зі зламаним характером, що не може знайти собі місця в навколишньому світі, а закінчується спектакль стрибком з 13 поверху; театр ляльок міста  Гродно (Білорусь) з виставою також для дорослого глядача «Полювання на зубрів». Вистава тривалістю в 50 хвилин велася давньою білоруською мовою, в ній відтворюються події, які відбувалися на білоруських землях в епоху Відродження. Розкриваються образи знакових історичних особистостей, а також образ самого автора твору Миколи Гусовського та його гіркі роздуми про війну і мир, життя і смерть, покарання і милість, про трагічну долю білоруської землі та її народу.

Україну презентував Закарпатський академічний обласний театр ляльок, який представив містичну придибенцію на верховинських мотив «Тричі славний розбійник Пинтя» за п’єсою Олександра Гавроша у постановці білоруського режисера Олега Жюгжди та оформленні художниці Тетяни Улинець. У виставі були задіяні заслужена артистка України Наталія Орєшнікова, актори Олена Пишка, Микола Карпенко, Андрій Опіок, Дмитро Малий. Вистава  побудована на містичних сюжетах маловідомих верховинських казок. Герой карпатського фольклору опришок Пинтя йде туди, де “...за мідною хащею, за скляною горою лежить Закляте Місто...”, щоб знайти свою долю.  Наближення до першоджерел доповнює те, що всі актори, наче справжні сільські музики «вживу» виконують верховинські коломийки та грають на народних музичних інструментах. Вистава, призначена для дітей від восьми років, відбулася у малому залі театру «Маска» і дістала схвальні відгуки глядачів. Лишалося пошкодувати, що виступ відбувався поза конкурсом.

Господарі фестивалю – театр «Маска» – у день відкриття презентували прем’єру своєї нової роботи – шоу під назвою «Найменший літак у світі» за п’єсою Світлани Бень для дітей від 4 років.

На думку керівників закарпатського театру – директора Мирослава Петія та головного режисера Наталії Орєшнікової – поїздка на фестиваль «Маскарад» до Польщі була надзвичайно важливою у сенсі інтегрування українського театрального лялькового мистецтва у європейський театральний простір, а також  корисною у розумінні досвіду:  закарпатські митці ознайомилися з новими театральними тенденціями, інноваційним поєднанням театру і лабораторії, з пошуками в галузі театральних анімаційних форм, далеких від традиційного уявлення про театр ляльок. І що не менш важливо – зустрілись і вдосталь поспілкувалися з зарубіжними друзями,  колегами, з якими пов’язані роки тісного спілкування і спільні творчі проекти.

Музей театру МАСКА

У фойє театру МАСКА

Директори Бавки і Маски

Виступ на площі

Виступ на площі

Режисер Олег Жюгжда директор Мирослав Петій Режисер Наталія Орєшнікова

Дівчинка з 13 поверху

Полювання на зубра

Ніна Малишка для Закарпаття онлайн

18 травня 2014р.

Теги: лялькарі, театр, Бавка, Жешув, Польща

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини