У Мукачеві відбулася зустріч з письменником Мирославом Дочинцем (ФОТО, ВІДЕО)

7 травня у Мукачівській міській книгозбірні відбулася довгоочікувана зустріч з відомим українським письменником європейського масштабу, лауреатом численних літературних нагород Мирославом Дочинцем, автором численних романів та книг малої прози, які вже кілька років поспіль лишаються в топах книгарень, додруковуються новими й новими накладами та мають великий успіх у поціновувачів красного письма. Найбільшої слави і популярності серед читачів зажив роман „Вічник” та збірка порад старого мудреця-довгожителя Андрія Ворона „Многії літа, благії літа”, а романи „Криничар” та „Горянин” стали цьогоріч переможцями у номінації „Література” найвищої державної літературної нагороди нашої країни – Національної премії України ім. Тараса Шевченка.

У Мукачеві відбулася зустріч з письменником Мирославом Дочинцем (ФОТО, ВІДЕО)

„Під час зустрічі з своїми читачами я передусім прагну почути, що Ви хотіли б бачити у моїх книгах і, що б Ви хотіли почути від мене”, – звернувся до присутніх у залі шанувальників своєї творчості Мирослав Дочинець. Він розповідав чимало цікавого про себе, свою роботу, погляди на життя, сучасний стан письменництва, своїх книжкових героїв і сучасну політику. Та провідною була тема літератури, її місце у житті Дочинця: „Мені ще батько в дитинстві казав: той, хто пише, повинен знати – для чого він пише і для кого. Я б ще додав: і знати, чого не слід писати. Бо писати можна про будь-що і будь-як. Але навіщо?! Я пишу для себе, щоб піднятися над собою, над сірятиною буденності, бодай на вершок наблизитися до недосяжного. Я шукаю скріплення духу в слові. Виявляється, це потрібно й іншим”.

Приємним здивуванням і щирою радістю для письменника був виступ Віри Кузьми – жительки села Лавки, яка низько кланяючись автору за його твори, сказала: „Ваші книги дають мені енергію, силу, поштовх до руху. Вчать любити людей і природу. Їх читаєш як Біблію...”

„Сьогодні наше місто гордиться духовними здобутками у царині літератури, – зазначив у своєму виступі поет, журналіст, головний редактор газети  „Мукачево” Віктор Дворниченко, – адже Мирослав збудував тут Храм Літератури”.

Про творчу співпрацю з письменником розповідав і Василь Пагиря – письменник, краєзнавець, Почесний громадянин м. Мукачева. Наталія Батюкова –  учениця Мукачівської ЗОШ №2 ім. Тараса Шевченка (керівник – Валентина Гафинець), представила публіці власну пошукову роботу „Пошук істини, як шлях до досконалості людської душі”, за романом М. Дочинця „Вічник”. А Михайло Шушкевич – поет, голова міського літературного об’єднання „Рідне слово” порадував присутніх приємною звісткою: саме цього дня Мирославу Дочинцю вирішено присвоїти звання Почесного громадянина м. Мукачева.

Квіти і теплі слова вдячності за творчість дарували поважному гостю представниця відділу культури Мукачівського міськвиконкому Ірина Калій, поетеса Тетяна Рибар, Лариса Ком’яті, історик Андрій Олашин та багато інших поціновувачів таланту автора.

„Елегантний, мов білий рояль,

Цей філософ з очима сумними.

Він Слова, як сапфіри відточує

Й почувається легко між ними.

Він шукає найглибшу оту глибину

У словесному морі бездонному...”

Такі власні поетичні рядки подарувала письменнику директор Мукачівської міської ЦБС Ольга Стадник, відзначивши: 

Йому в славі купатись і бавитись Словом…

Він Адам. Журналіст. Публіцист. Чоловік.

Він такий. Поцілований Богом.”

Дух книги, Чин письма і аромат вишуканого Слова, забувши про відлік часу, витав цього дня у переповненій залі Храму книг. На автограф улюбленого письменника та можливість спілкування з ним особисто, чекали не тільки мукачівці, але й гості з Києва, Чернівців, Варшави, Ужгорода... Кожному автор приділив свій час, даючи відверті відповіді і щирі настанови. Бо найголовніша нагорода для нього – це його читачі, а найбільший дар від Бога – це талант.

Тетяна Туряниця, провідний бібліотекар відділу обслуговування Мукачівської міської центральної бібліотеки ім.. О. Духновича, для Закарпаття онлайн

08 травня 2014р.

Теги: Дочинець, Вічник

Коментарі

до ороса 2014-05-22 / 22:03:25
ти придурок і бидлота таке про людину талановиту писати краще на себе подивися стріляти таких як ти .Сталіна на вас таких треба

ярослав орос 2014-05-09 / 22:12:55
дух і дочинець, се, приблизно, як я -- проти петра мідянки з януковичем...
як не файно пе.здіти... центрові в європі...
слава ісусу христу!

О.В.Пекар. 2014-05-09 / 10:00:14
Всі книги Мирослава Дочинця одну за одною читала, давала своїм колегам читати.Привертають увагу "Руки і душа"(історія жінок, які перемогли),"Многії літа, благії літа","Криничар", "Вічник".Це дійсно сповідь великої душі,дарунок долі тим, хто хоче укріпитися духом.Мене вчив історію його батько в школі-інтернаті,його уроки запам'яталися...Вітаю із Почесним громадянином м.Мукачева.

SVITLANA 2014-05-08 / 19:52:58
Схожий на свою маму , Емілію Михайлівну, яка мене вчила географію в СШ 1 в м. Хуст, а книжки автора я з задоволенням читаю тут в США, особливо подобається "Ворон"

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини