Літературні замальовки «Березневих котів»

«Березневі коти» вже подорослішали. Це засвідчив IХ АртФест, що пройшов в Ужгороді з 28 по 30 березня. Перш за все фестиваль, що славився своєю галасливістю (на те і назва відповідна) вразив своєю камерністю, де виключалась присутність випадкових людей, і дозованістю акцій. Три дні спокійного насолодження літературою, мистецтвом та музикою залишили по собі недокінця втамований духовний голод, змушуючи вже мріяти про наступних «Котів».

Літературні замальовки «Березневих котів»

Цьогорічним міжнародним гостем фестивалю став гість зі Словаччини  поет, літературознавець, критик Міхал Габай, який вперше побував в Ужгороді, хоча мешкає в недалекій Братиславі. Його поезія  включена до багатьох антологій та збірок, виходила окремими виданнями. Автор монографій, співавтор "Словника творів словацької літератури 20 століття" (2006), експериментального поетичного проекту "Генератор X: Туманність" (1999) та "Генератор Х_2: Нові кодекси" (2013), міжнародного проекту The European Constitutionin Verse (Брюссель, 2009). Під псевдонімом Анна Снєґіна видав збірки поезії "Pasdedeux" (2003) та "Вірші з того, що залишилось" (2009). Недавно Міхал Габай  отримав приз за кращу книжку Словаччини.

Крім поетичного амплуа, відомий дослідженнями  словацької поезії  ХХ століття, є працівником словацької Академії наук. На фестивалі, окрім своїх еротичних віршів, де тонко і влучно передані почуття та переживання жінок, Міхал прочитав лекцію про сакральні виміри еротики, де на аналізі поетичних творів «Eva Ave» та «Поет і жінка»  Яна Смрека, «Ave Eva» Яна Костра, «Ніч» Яна Понічана  показав схеми  любовної, чи точніше, еротичної та порнографічної лірики, які широко використовуються у традиційній словацькій літературі та її відмінність від чеської та світової. Часто такі твори видавалися підпільно та анонімно, їх виходи супроводжувалися скандалами та конфіскаціями, хоча їх авторами були шановані та відомі письменники. До речі, порнографічний поетичний твір Яна Смрека "Eva Ave" був виданий неофіційно у 1942 році у п’яти примірниках  під псевдонімом Cavaliere senza nome, і тільки в 2006 році світ побачила повна нецензурована  версія твору під справжнім прізвищем автора.

Ніжна, романтична та пристрасна. Такою побачили ужгородці свою землячку поетесу Ольгу Мацо, яка вперше долучилась до «Березневих котів» у ролі учасниці, а не глядачки. Разом з керівником студії пантоміми «Енергія мім» ПАДІЮНу Мариною Шайбнер оживила свою поезію за допомогою пластики, виливши її в поетичну театралізовану феєрію «О пів на Тебе...». 13 творів склалися у одну романтичну історію, зачарувавши глядачів і зібравши найбільшу аудиторію з усієї літературної частини фесту.

Іншою не менш цікавою учасницею фестивалю виявилася Слава Світова з української столиці, яка зачарувала публіку своєю сонячністю та інтерактивною презентацією книжки «Жменька слів для доброго настрою», яка побачила світ цього року у київському видавництві Брайт Стар Паблішинг.

120 мініатюр, що ввійшли до цієї книжки, нагадують кінематографічні кадри або світлини зі старенького й дорогого серцю фотоальбому. У мереживному плетиві слів лірика поєдналася з філософією, а гумор – із легкою іронією. Кожна мініатюра жива: дихає, випромінює тепло й розповідає свою історію. Це видання для тих, кому навіть жменьки слів буде достатньо, щоб усміхнутися. Погодьтеся, що у наш нелегкий, такий нервово-напружений час так не вистачає чогось доброго, теплого, сонячного. Саме таким ковтком тихої радості є перша, дебютна книжка Тетяни Муль, яка пише під псевдонімом Слава Світова.

У  своє псевдо дівчина вкладає іронічний зміст. Коли тільки думала про письменницьке майбутнє,  планувала творити у гумористичному жанрі, веселити людей, нести їм усмішки та позитив, а ще хотіла знаходити свого читача у всіх куточках  світу. Перша книжка, що  вийшла, хоч і грає  іронічними нотками, на погляд авторки мала бути зовсім іншою - гумористичною. Але той омріяний первісток ще лежить у шухляді і чекає свого зоряного часу.

Дебютна збірка все ж  є для авторки особливою. У кожній мініатюрі приблизно по 100 слів і всі вони емоційні. Книга  викликає то усмішку, то якусь задуму, то спогад.  Формат «сто слів» вибрала невипадково, такі лінгвістичні вправи були в університеті «Острозька академія», де вона навчалася (отримала червоний диплом магістра іноземної філології), а потім й викладала.   «Спочатку книга, - розповідає Слава  Світова, - задумувалася як  «100 мініатюр  у мажорі та мінорі», але оскільки видання планувалося у  серії «Теплі історії», видавництва відкинуло сумні історії, і  довелося дописувати ще 20 мініатюр  у світлих, мажорних  тонах». «Жменька слів для доброго настрою» - четверта книжка цієї серії. Її презентації з успіхом пройшли  в Кам’янець-Подільську, Івано-Франківську, Тернополі, на черзі Острог, Рівне та Львів.

Молода письменниця вважає себе яскраво вираженою книгоманкою.  Родом з невеличкого містечка Шумськ Тернопільської області. За гороскопом Близнюки і зізнається, що відчуває у собі не дві, а двісті дві особи, енергія просто б’є з неї ключем. Астролог  назвав її древньою душею, що переживає останнє із своїх перевтілень на Землі. Тому і вирішила нести людям усмішки, якомога більше добра і тепла. Для цього зі своєю подругою придумали і запустили перший україно-дівочий сайт гарного настрою «Каралєвна». Мріє стати великою письменницею і вірить у те, що мрії обов’язково збуваються, а краса й позитив урятують світ. Заміжня, виховує маленьку донечку, продовжує творити і дарувати радість оточуючим.

Молода авторка не тільки розповіла про себе і зачитала кілька мініатюр, але вирішила погратися з  аудиторією в асоціації та запропонувала бажаючим наосліп вибрати один з її творів і прочитати. Таке собі гадання на кавовій гущі, де візерунок замінює сюжет.  Мені випало несподіване знайомство у вигляді «Романтичного шкеребертю».  Я таки на нього ще сподіваюся. Як і сподіваюся,  на нові книги та зустрічі з життєрадісною сонячною авторкою.

Оксана Яворська для Закарпаття онлайн. Фото автора

04 квітня 2014р.

Теги: Березневі коти, артФест

Коментарі

Могіканин-Михайлові 2014-04-09 / 10:07:27
Я ж і не сперечаюсь. Я був лише одного разу на "котах" у 2008 чи 2009. Можливо багато чого і змінилось з того часу. Я негативно ставлюся взагалі до сучасного абстрактного чи напівабстрактного мистецтва для обраних. Просто я ще не знайшов у сучасному мистецтві творців хочаб трохи наближених за рівнем до Висоцького, Лесі Українки, Блока, Саврасова чи Свиди. Мистецтво, на мою думку, повинне виховувати, нести щось хороше, а не просто давати можливість тримати пальці "в розтопирку". Але знов ж таки, можливо я просто критикую те чого не розумію.

Михайло Фединишинець - Могіканину 2014-04-08 / 14:11:36
На фесті Ви були лише один раз, натомість узагальнюєте, ніби були дев"ять разів і на всіх заходах. Приміром, я був разів шість-сім, зокрема й цьогоріч. Як завжди, частково, оскільки ходити три дні на всі заходи практично неможливо. Отже, конкретно: розирена інфо Оксани Яворської проілюстрована чотирма фото. Тобто я слухав і Міхая Габая, і Ольгу Мацо,і Славу Світову, і дискусію про постмайданну Україну, і дивився виставу про Шевченка. Загалом рівень високий. До чого гну? При чому тут ваші роздуми про анал, порно, низькопробну літературу? Приходьте наступного року на "Березневі коти-10" - і ви самі переконаєтеся, що не все так гірко і печально, як ви описали).

Могіканин 2014-04-07 / 22:25:05
Я був на "котах" лише раз, через дівчину. Можливо я й не правий, але ті твори, які зачитувалися на фесті, можна назвати літературою лише з неймовірною натяжкою. Купа пафосних людей. Хтось зачитує як він з кимось спарювався, когось карав анально, чи розповідає про порнофільм, який він бачив, . Жесть просто.Сучасна література повністю втратила одну з основних своїх функцій, виховну. Раніше поети шукали риму, зміст, "фішку" в кінці кінців. Зараз же римою можна не мучити свій мозок, можна ж написати "рандомно" і назвати це білим віршем. А якщо хтось не може знайти смислу в мішанині слів, можна сказати йому:"Фу, ти абсолютно в літературі не розумієшся". Після таких фестів починаєш розуміти важливість цензури. Я звичайна людина. Можу чогось і не зрозуміти. Якщо не правий, вибачайте, це моє судження.

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини