В Ужгороді звучатиме український фольк-джаз

Вільна течія – так умовно називають творчість знаного українського піаніста, композитора й аранжувальника Олександра Саратського. Сам він сверджує, що «музика — це свобода внутрішніх поглядів, заснована на знанні класики». І сміливо експериментує з музичним матеріалом різних епох і стилів.

В Ужгороді  звучатиме  український фольк-джаз

Вихований і зрощений на американському джазі, Олександр Саратський, тим не менш, твердо переконаний, що українці мають свій, український джаз, основи якого закладені ще Лисенком. Тому залюбки вдається до прадавніх автентичних гуцульських співанок, кращих зразків музики  ХVIII-ХІХ століть, української романсової класики. Відтак ми маємо прекрасні джазові інтерпретації таких улюблених народних тем, як «Щедрик» і карпатські колядки, «Ой, чий то кінь стоїть», «Чорні брови, карі очі», «Несе Галя воду»,  «Розпрягайте, хлопці, коні», «Цвіте терен» та багато інших. «Слухачам завжди цікаво, як українська музика взаємодіє з джазом. Та й іноземці прагнуть послухати у виконанні українських музикантів саме український джаз, а не американський» – стверджує митець.

Наразі у доробку композитора вже чотири авторських альбоми: «Два плюс ...» (2000 р.), «СараБанда» (2003 р.), «Цвіте терен» (2009 р.) та «Wonderful world» (2010 р.). Олександр Саратський – автор численних творів для фортепіано, камерних ансамблів, симфонічного і духового оркестрів, для джаз- і рок- ансамблів та музики для театру («Лев узимку», «Котячий дім»). Відомий він також як організатор і незмінний керівник Київського ансамблю «Два плюс...», що складається із кращих музикантів України. Стилістичний діапазон колективу дуже великий: від старого джазу до сучасної музики, від новаторських пошуків та експериментів – до популярних мелодій.

Практично щороку Олександр Саратський виступає із сольними програмами в Колонному залі столичної філармонії. Його єднає тісна співпраця з такими знаними вітчизняними колективами, як Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України, Національний камерний ансамбль «Київськi солiсти», Заслужений академічний симфонічний оркестр Національної радіокомпанії, Академічний камерний хор «Хрещатик», львівський октет «Орфей». Четвертий рік поспіль музикант вирушає у концертні тури містами України, долучаючи до співпраці різні регіональні творчі колективи. Має такий успішний досвід і Закарпатська обласна філармонія. Вперше ми познайомилися з цим виконавцем і композитором у 2010 році. Тоді наші меломани відкрили для себе чудового джазового піаніста й автора оригінальних обробок українських, російських, грузинських і єврейських народних пісень. У 2012 році Олександра Саратського вже зустрічали тут як доброго знайомого. За цей час до його творчості долучилися струнний квартет, а також камерний та естрадно-духовий оркестри Закарпатської обласної філармонії.

 За доброю традицією цьогорічний гастрольний маршрут маестро знову проліг через Ужгород. А кожен візит Саратського – це прем’єра. Адже його життєве кредо – не повторюватися. Цього разу автор виносить на суд слухача…  джазову кантату! Це взагалі надзвичайно рідкісний жанр, а для України – абсолютна новинка. Унікальним є також той факт, що в рамках кантати автор об’єднав тексти таких різних поетів, як Софроній Почаський (ХVІІ ст.), Л.Українка, І.Франко, Р.Кіплінг, О.Олесь, В.Симоненко і навіть наші сучасники -  львів’янка Любов Долик та уродженець Закарпаття, поет-пісняр, телеведучий і режисер Петро Мага. Додамо також, що джазову естафету цього разу підхопив Заслужений академічний Закарпатський   народний хор. Для колективу це абсолютно новий досвід. Щоправда, як жартують артисти народного хору, після недавнього виконання ними модерної музики китайського композитора Ман-Чіна Дональда Ю (Всеукраїнська прем’єра симфонії «World» для хору, солістів та симфонічного оркестру відбулася у жовтні минулого року), їм нема чого боятися будь-яких музичних експериментів. 

Отже, 9 квітня о 18.30 у Великій залі Закарпатської обласної філармонії відбудеться

Концерт лауреата міжнародних  джазових конкурсів та фестивалів Олександра Саратського (ф-но, м.Київ) за участі камерного оркестру філармонії (керівник – заслужений артист України Владислав Юрош) та Заслуженого академічного Закарпатського народного хору. За роялем – автор.

До програми ввійшли авторські твори О.Саратського: Концерт №4 для фортепіано й оркестру та Джазова кантата «РУХ» для хору, солістів, оркестру і фортепіано на вірші поетів XVII–XXI століть.

Диригент– заслужений працівник культури України Наталія Петій-Потапчук. Ведуча – музикознавець Наталія Піцур.

Про автора:

Олександр Саратський народився 28 січня 1961 року в Києві. Закінчив Київське музичне училище ім. Р.М.Глієра та теоретичний факультет Ленінградської консерваторії ім. М. Римського-Корсакова. Тема диплома – «Ф`южн як явище сучасної музики». Служив у війську, працював в кількох ансамблях ВІА як піаніст, а з 1987 року -  музичним керівником гурту «ХХ вік». У 1995 році створив ансамбль «Два плюс...», з яким виступає й донині.

Викладає у Київській музичній Академії ім. П. І. Чайковського, Вечірній музичній школі №1 ім. К. Г. Стеценка та Інституті Естрадного Мистецтва. У своїй творчості органічно поєднує традиції джазу, академічної музики та українського фольклору.

Таїсія Грись

01 квітня 2014р.

Теги: Саратський, фольк

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини