Як Закарпаття Кубань підіймає

Кубань... Колись найсхідніші терени розселення українців. Ще двісті років тому, після зруйнування Катериною ІІ, запорозькі козаки почали заселяти цей щойно завойований імперією передкавказький край. З того часу і виникли станиці, дивовижно подібні за назвами на козацькі полки - Полтавська, Охтирська, Уманська...

Володимир Пукіш
Володимир Пукіш
Після запорожців потягнулися до Кубані – „іногородні” – селяни зі Слобожанщини, Таврії чи Донбасу. Тож чи варто дивуватися, що за переписом 1926 року більше половини мешканців Краснодарського краю складали українці. Політика русифікації та творення „совєтського народа” дала свій результат. Нині на Кубані українцями себе вважають лише кілька відсотків. Але наразі мова не про це.

Мова власне про мову. Кубанську балачку чи „наречіє”, яка є яскравим зразком південно-східних говорів української мови. На жаль, і вона теж відходить в історію. Дедалі менше людей балакають по-кубанськи. Відходить старше покоління, а молодше спілкується вже російською.

Єдине, що ще тримає зв’язок поколінь – це фольклор. І старі, й молоді залюбки співають українських пісень, щиро вважаючи їх кубанськими. Доходить до того, що й „Думи мої, думи” можуть представляти як кубанську народну пісню, записану в станиці такій-то.

Антиукраїнська наставленість російської влади та мас-медіа роблять свою справу. Тож продовжуючи ментально називати себе кубанцями і чітко проводячи межу між собою та „кацапами”, кажучи по сьогодні, що „збираються їхати в Росію”, буцімто Кубань – не її частина, водночас будуть заперечувати свою українськість. Хоча й визнаючи, що, так, родина колись перебралася з України на Таманський півострів і навіть назвуть українську губернію чи повіт, де дотепер збереглося родинне коріння.

Найбільше з фольклору пощастило пісням. Кубанський народний хор відомий далеко за межами свого краю. Його керівник, невтомний ентузіаст Володимир Захарченко видав кілька збірок пісень. Решта народної творчості потроху згасає разом зі старшим поколінням, для якого вона була частиною власного самоусвідомлення.

Аж раптом у 2004 році виходить збірка кубанських прислів’їв та приказок „Рушничок на кілочку”. Упорядником книжки виявився... закарпатець Володимир Пукіш. Після закінчення Ужгородського національного університету та аспірантури на англійській філології, доля закинула мукачівця в Краснодарський край. Нині він працює начальником відділу маркетингу одного з найбільших винних заводів Росії – „Фанагорії”. Та основний фах – мовознавство – також дає про себе знати.

Дипломований філолог був вражений багатством кубанського фольклору. А тутешня українська розмовна мова була настільки чистою, що виглядала значно краще за суржик деяких областей України.

А нещодавно Володимир привіз з Росії вже друге своє „дитя”. У Ростові-на-Дону (видавництво „Медіа-Поліс”) побачила світ книжка „Людський вік. Кубанські народні казки та прислів’я”. Розкішне подарункове видання містить понад 40 казок та бувалиць, а також близько 400 прислів’їв. За словами упорядника, це перше книжка українською мовою, видана за останні роки в Росії. Окрім оригінального тексту, вона містить російський та англійський переклад, даючи можливість кубанській народній творчості вийти у світ.

Не можна не втриматися, аби не зацитувати хоча б кілька прислів’їв: „Як ковбаса і чарка, то минеться й сварка”, „Така гидота – не одірвеш від рота”, „Якби знаття, що в кума пиття, то і дітей би узяла”.

Передмова, примітки, пояснення роблять „Людський вік” не просто збіркою казок, а науковим виданням, мета якого зафіксувати зразки автентичного кубанського фольклору. Книжка місить багато ілюстрацій, в тому числі і дитячих. Цікаво, що серед меценатів книжки значаться і закарпатці – Петро Романишин, Сергій Зінчук, Еміл та Вікторія Гомоляки, Олег та Світлана Волічки. Ось так і розбудовується України - від крайнього Заходу до крайнього Сходу.

Книжка Володимира Пукіша отримала гарну опінію. Їх закупили для бібліотек, а служба протоколу Краснодарської крайової адміністрації використовує їх як сувеніри для гостей Кубані.

А мукачівець там часом уже працює над новим проектом – історією чеських поселень на Кавказі. І в цьому він також буде одним із перших...
Олександр Гаврош, ЗІА "Простір"- "Старий Замок "Паланок"
15 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

Carlo Giarre 2007-08-31 / 22:06:00


Обидві книги Володимиру Пукішу дуже цікавий та гідний внесок для береження родинних корін та памяті наших предків.




Бажаю виражати моє поздровлення цьому найвмілішому Мукачівцеві.

З повагою,



Carlo Giarre'

Via Aurelia Antica 200

00165 Roma - (Italia)



giarre.carlo@libero.it

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини