Закарпатське Межигір’я в Шаяні

Село Шаян є найбільшою туристичною Меккою Хустщини. Численні оздоровниці в долонях Карпат, чисті рахманні потічки, свіже гірське повітря і цілюща мінеральна вода приваблюють сюди не тільки українців, але й гостей із-за кордону… Та подобається наш край не тільки охочим відпочити… але й заможним киянам, депутатам, політичним діячам…

Закарпатське Межигір’я в Шаяні

У селі половина із 220 будинків — дачні. При в’їзді до населеного пункту два санаторії — ”Вісак” та ”Шаян”. Навпроти — оздоровниця Міністерства внутрішніх справ. Серед котеджів 90% належать не місцевим, а саме «гастролерам».

Найвідомішими власниками шаянських маєтків є народний артист України Іван Попович, екс-голова Верховної Ради Іван Плющ, депутат-регіонал Микола Білоконь…

У співака, золотого голосу Карпат Івана Поповича, справді мальовничий, та досить скромний, порівняно з іншими «зірками» будиночок… До нього корінні жителі санаторного села ставляться найбільш прихильно…

У екс-міністра внутрішніх справ, сьогоднішнього депутата-регіонала Миколи Білоконя у селі не просто шикарний будиночок, а справжня фортеця…  Його збудували в Шаяні ще у 2004 році… На жаль, як і притаманно нашій сьогоднішній владі, тут усе секретно, працівники і охоронці геть не комунікабельні, усе приховують… Про будівництво «шаянської хатки» свого часу докладно писав сайт «Обком». Зокрема журналісти Інтернет-видання стверджували, що «скидуватися» на новобуд мали саме закарпатські міліціонери. Чи правда це, чи ні, стверджувати не будемо, та розбудувався Білоконь не на жарт. Люди кажуть, що триповерховий будиночок Білоконя містить 37 кімнат, у підвал завезено бочки з коблевським вином.

Дача Івана Плюща, екс-спікера Верховної Ради, розташована одразу за санаторієм ”Шаян”. На балконі мансардного поверху сохнуть рушники. З протилежного боку будинку на ґанку лежать штабелі дров. Навпроти — невелике озеро, молодий сад.

На відміну від Білоконя Іван Плющ ніякої секретності не влаштовує. У багатьох інтерв’ю згадує, що село на Хустщині є одним з його улюблених місць для відпочинку, куди він приїжджає щорічно вже близько 20 років.

"Гніздо голубки" Яна Табачніка і Тетяни Недєльської у Шаяні

Але найбільш дошкульним «сусідом» для мешканців Шаяну є сумнозвісний Ян Табачнік з дружиною Тетяною Недєльською. Знають добре місцеві мешканці, як ця сімейка «викурила» з Хуста аж до далекої Грузії родину Мелай, яку теща Табачніка звинуватила в незаконних фінансових оборудках…

Великий двоповерховий кремово-білий будинок називають ”Гніздом голубки”. У дворі лежать дошки, стоїть темно-сіре авто ”Шкода Фабія”.

До воріт виходить високий чоловік. Називається Андрієм. Каже, працює тут будівельником:

— Нещодавно Недєльська наказала нам поміняти всю пластмасову сантехніку на нержавіючу. До того ж відправила на Київ меблі, бо в столиці помилилися і привезли м’які частини іншого кольору. Буває, їй люстра не подобається, часто все міняє.

За кілька метрів від маєтку артистів — інший котедж. Місцеві запевняють, ця дача належить Катерині Ващук, депутату Верховної Ради.

— Це ж сваха Петра Симоненка. Ви що, не знали? — дивуються будівельники. Троє чоловіків заливають фундамент. Кому належатиме будинок, не знають. — Петро Миколайович раніше зупинявся у готелі чи санаторії, тепер тільки у свахи відпочиває. Буває тут, як правило, раз на рік.

Місцеві мешканці навіть не знають, кому належать більше половини новобудов. Навіть часом селяни працюють над зведенням котеджу і не гадки не мають, хто його власник. Та, незважаючи на те, що іменитих та зіркових сусідів жителі Шаяна мають вдосталь, однак часто самі же від них і страждають… Бо ж територія населеного пункту не безрозмірна. А мати тут «хатку» хочеться багатьом. Тож правдами і неправдами київські чиновники намагаються прикупити клаптик землі в селян…

Часто просто за безцінь…

Марина Штефуца для Закарпаття онлайн

08 лютого 2014р.

Теги: Шаян

Коментарі

чоні 2014-02-09 / 12:46:27

Не хвилюйтеся, з часом все стане на свої місця - олігархи повимирають, а будівлі ж із собою не понесуть. Річ в іншому: як же з скромністю комуністичного лідера і його свахи: на словах одне, а на ділі інше. Вони, комуністи, такі ж і в дії: на сесіях ВР засуджують і критикують регіоналів, в на ділі завжди голосують із ними разом. Така, бачте, мораль...

Божа кара 2014-02-08 / 22:43:42
Награбоване у свого народу багатство на користь не піде ні вам, ні вашим нащадкам. Скоріше вони, можливо в сьомому поколінні, відчують кару Господню за гріхи, вчинені їхніми пращурами. Та вони про це знати не будуть, адже злодії оберігають своїх вилупків від правди про походження награбованого добра.Молимось Тобі, Господи - не обійди ні одного злодія, від головного бандита до найменшого, районного маштабу, в своїй справедливій та невідворотній карі.

правда 2014-02-08 / 20:34:44
Щоб вже вдавилися тими "хатками в три поверхи в небеса і стільки ж під землею".Лише постає питання -чи встигнуть пожити у всіх цих палацах, коли життя людині дано одне єдине і на той світ ще ніхто нічого з собою не прихопив. Але суть в тому, що менталітет та апетити цих товстосумів нікчемний,пустий, коли вже міри не мають, будуючи свої хмарочоси вширину і ввишину,зате "краще" ніж у сусіда, бо жаба задавить. Але ж щастя багатство не приносить...це жура та неспокій.

НОВИНИ: Світське життя

20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 2
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
10:55
В Ужгороді виготовляють натуральну косметику із квітів і трав
11:34
Школяр із Донеччини вигуляв в Ужгороді службового собаку Нацгвардії й отримав у винагороду шкільне приладдя
11:27
Волонтери в Ясінях на Рахівщині шиють маскувальні сітки для бійців на передовій
17:52
Спортсмен із Мукачева Богдан Черепаня став чемпіоном України з бойового самбо
19:00
Дитячі табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти"
15:11
/ 2
На Закарпатті врятували лелеку з поламаним крилом
10:39
Вихідець із Лисичанська заснував в Ужгороді першу роликову школу
» Всі новини