Український поет з Пряшівщини презентував свою книжку, видану в Ужгороді (ФОТО)

“Поезію тепер мало хто читає», - попри такі сумні висновки Мілан Бобак, український літератор з Пряшівщини (Східна Словаччина) продовжує працювати у цьому жанрі і видавати нові поетичні збірки, вкотре доводячи, що кількома влучними рядками можна передати набагато більше, ніж здається на перший погляд. Підтвердженням цього стала його нова збірка поетичних мініатюр «Бути птахом», презентація якої відбулася у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка.

Український поет з Пряшівщини презентував свою книжку, видану в Ужгороді (ФОТО)

Нове видання, що побачило світ в ужгородському «Видавництві Олександри Гаркуші», стало справжнім подарунком для шанувальників інтелектуальної поезії, скупої на слово і багатої на думку.

Знаний у Словаччині і Україні поет і перекладач народився 28 вересня 1944 р. в Пихнях Снинського округу (Словаччина). На його формування мало найбільший вплив його оточення, вчителі, школа і батьки. З першого класу відвідував українську школу і з юних літ ототожнював себе з українською громадою.  Навчався на філософському факультеті Університету ім. П.-Й. Шафарика у Пряшеві, стажувався у Київському державному університеті  ім. Т. Шевченка. Працював  редактором тижневика «Нове життя» (1970-1972), головним редактором дитячого журналу «Веселка» (1972-1990). Є відомим громадським та культурним діячем, так протягом 1990–2004 років був  заступником голови Центральної ради Союзу русинів-українців Словацької Республіки, організував 15 фестивалів української культури у Свиднику. З його ініціативи закарпатські письменники минулого року відвідали Словаччину, а українські колеги зі Словаччини побували на Закарпатті.

Мілан Бобак є членом Спілки українських письменників Словаччини. Перші свої вірші написав у 14 років. Його поетичний дебют  Мілана Бобака відбувся у колективному збірнику молодих авторів «Пригорщі весни»  у 22 роки (1966).  З того часу вийшли друком ще чотири його поетичні збірки «Живоцвіт», «Кольорові дні», «Судний час», «Під сьомим небом» та  книга діалогів з українським письменником Словаччини Іллею Галайдою "Очищення словом".  Мілан Бобак  також перекладає  з словацької та чеської мов на українську. Окремими виданнями вийшли вибрані поезії словацьких поетів Данієла Гев’єра «Посеред спокуси» та Карола Хмела «365 пір року».   

У вересні цього року поет святкуватиме свій 70-літній ювілей. Саме у переддень свята Мілан Бобак радує своїх читачів новою збіркою поезій, в якій залишається вірним  своїй образній системі, лаконізму та  філософічності. «Бути птахом»  - це 50  поетичних мініатюр, які здебільшого складаються з 2-4 рядків, наповнених глибоким змістом.

Як зазначила кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури філологічного факультету УжНУ Олександра Ігнатович, на українському терені Мілан Бобак один з небагатьох, хто послідовно, системно  займається філософською, філософсько-психологічною мініатюрою. Це надзвичайно складний жанр, бо у мініатюрі, крім специфічного таланту митця, одразу проглядається його культурний рівень,  інтелектуальна спроможність, інтуїтивне відчуття та здатність до філософського мислення. Чи можна більш влучно відобразити двома рядками наше українське сьогодення: «Дітям кольорових революцій нині сняться тільки чорно-білі сни».   У  цьому сенсі Мілан Бобак абсолютно цілісний поет. «Бути птахом» - це одвічна мрія людини і ця збірка нам представляє філігранний поетичний світ поета. Ця книжка  розповідає про осмислення в художньому світі, осмислення втрат, поразок, досвіду, щастя, протистояння незрозумілості світу і зв’язку із  матір’ю-природою, власне все те, що відчуває інтелігентна людина всіх часів, людина, яка  дивиться на себе і бачить птаха.

Багато цікавих моментів з біографії поета розповіли літературознавець Дмитро Федака та  голова Закарпатської організації Національної спілки письменників України Василь Густі. Останній зазначив, що  творчість Мілана  Бобака високо цінували відомі літератори І.Чендей, П.Скунць Ю.Мейгеша, В.Басараба, Р.Лубківський, Д.Павличко.

Від імені громадськості краю та органів місцевого самоврядування Закарпатська обласна рада нагородила поета подякою за багаторічну плідну працю у сфері розвитку духовно-літературного співробітництва між творчою інтелігенцією Закарпаття та Словаччини, за всебічне сприяння реалізації програми підтримки закордонних українців, досягнуті успіхи на літературній ниві та з нагоди 70-річчя з дня народження.

На завершення гість подякував за  теплі слова на свою адресу. Зауважив, що завжди радо приїжджає на Закарпаття і  має тут багато друзів.

Оксана Чужа для Закарпаття онлайн. Фото автора

31 січня 2014р.

Теги: Бобак, вірші, Словаччина

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини