На фестиваль короткометражок, що відбудеться сьогодні в Ужгороді, надійшло 7 робіт

Переважно – роботи українських авторів з Дніпропетровська, Києва, Рівного, Сум, Ужгорода, є і одна робота німецького режисера.

На фестиваль короткометражок, що відбудеться сьогодні в Ужгороді, надійшло 7 робіт

В Ужгороді відбулася прес-конференція до ІІІ Фестивалю короткометражних фільмів «Міграція – спроба втечі чи право на краще життя?», який відбудеться в Ужгороді. Участь у заході взяв і швейцарський режисер Фернанд Мелгар, повідомляє Ужгородський прес-клуб. 

Наталія Кабацій, директор БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» розповіла, що головна мета фестивалю – подати іншу точку зору на питання міграції, захисту біженців і шукачів притулку, відмінну від тієї, яка панує у ЗМІ. «Ми прагнемо дати людям право висловити свою точку зору через короткометражні фільми. Наша організація допомагає біженцям і шукачам притулку (надаємо медичну, соціальну і юридичну допомогу), тож це наша реакція на маніпуляцію у ЗМІ стосовно цієї тематики. У медіа подається багато статей, які стосуються тільки затримки нелегальних мігрантів, натомість сама проблема широко не висвітлюється. Чому ці люди покидають свої країни? Що це означає для них? Що це означає для України? Крім того, для Закарпаття ця тема актуальна, бо чимало людей їздять у пошуках кращої долі за кордон».

Цього року на конкурс надійшли не тільки фільми українських авторів, а й одна робота від німецького режисера. Решта – з Дніпропетровська, Києва, Рівного, Сум, Ужгорода. Загалом – 7 робіт.  

Про суть фільмів Наталія Кабацій розповіла: «У кожної людини різне бачення цієї теми. Деякі автори говорять про сучасних біженців, інші осмислюють цю тему через історію (наприклад, часів Голодомору). Закарпатський фільм розповідає про вихідців з Часлівського дитячого будинку-інтернату, про ромське населення та проводить паралелі з іноземними прийомними батьками. 

Фернанд Мелгар, режисер, документаліст, голова журі ІІІ Фестивалю короткометражних фільмів «Міграція – спроба втечі чи право на краще життя?» розповів, що його фільм створений про мрії про Європу. Режисер знімав людей з Африки, Сходу, які прагнули до Європи, втекли від війни і злиднів, але через проблеми з документами повинні повернутися додому – на спеціальних чартерах, обладнаних для відправки людей до країн третього світу.  

 «В Європі це питання обговорюється дуже активно. Адже йдеться не про злочинців, це люди, які потрапили до Європи у пошуках кращого життя, вони шукають притулку, а не ув’язнення», - каже Ф. Мелгар. Він також повідомив, що має добрі стосунки з Комітетом медичної допомоги Закарпаття та прагнув відвідати пункти утримання мігрантів в Україні, тому завітав на фестиваль короткометражних фільмів в Ужгороді. Також режисер розповів, яку допомогу надають швейцарські організації біженцям та мігрантам. 

Як повідомлялось раніше, ІІІ Фестиваль короткометражних фільмів «Міграція – спроба втечі чи право на краще життя?» відбудеться сьогодні, о 19 годині, у приміщенні Закарпатського обласного театру ляльок.

24 січня 2014р.

Теги: короткометражки, фестиваль, роботи

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини