На Закарпатті заснують премію імені Василя Свиди

В Ужгороді засідав комітет з присудження обласних премій у галузі літератури і мистецтва

На Закарпатті заснують премію імені Василя Свиди

Провів його заступник голови обласної ради Андрій Сербайло – співголова обласного комітету з присудження обласних премій в галузі літератури і мистецтва.

Участь у засіданні взяли більшість членів  комітету, серед яких – кандидат мистецтвознавства, доцент, завідувач кафедри дизайну Закарпатського  художнього інституту, кавалер Ордена Княгині Ольги 111 ступеня, лауреат обласної премії імені  Й. Бокшая та А. Ерделі Одарка  Сопко-Долгош, голова обласної організації Національної спілки художників України, заслужений художник України Борис Кузьма, народний художник України, академік, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка Володимир Микита, ректор Закарпатського художнього інституту, заслужений працівник освіти України  Іван Небесник, голова Закарпатського осередку Національної спілки композиторів, заслужений діяч мистецтв України Віктор Теличко, голова комісії з питань розвитку  культури         і мистецтва    обласної громадської організації „Рідне Закарпаття”, заслужений працівник культури України  Василь Габорець, голова Закарпатської організації Національної спілки письменників України, заслужений працівник культури України Василь Густі, начальник управління культури облдержадміністрації, заслужений працівник культури України Юрій Глеба.        

На порядок денний було винесено  питання обговорення пропозицій  голів відбіркових комісій щодо внесення змін  до складу  відбіркових конкурсних  комісій і положень про обласні премії, а також заснування премії  імені Василя Свиди та ін.

З першого питання інформували голови відбіркових конкурсних комісій: з присудження премії ім. Д.Задора в жанрі музичного мистецтва - Віктор Теличко, з присудження премії ім. братів Євгена та Юрія-Августина Шерегіїв у жанрі театрального мистецтва - Василь Габорець,  з присудження премії ім. Ф.Потушняка  в галузі літератури  - Василь Густі, з присудження премії ім. Йосипа Бокшая та Адальберта Ерделі в жанрі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва  - Борис Кузьма.

Під час обговорення  розглянуто всі пропозиції. Як позитивний досвід було відмічено активну діяльність відбіркових комісій, їх щире уболівання за справу. У результаті було підтримано внесення двох нових номінацій.

Зокрема, пропонується внести  до положення про обласну літературну  премію ім. Ф.Потушняка  нову номінацію, а саме: „ художній переклад творів  українською мовою та популяризація  доробку закарпатських авторів іншими мовами.

Інша зміна стосувалася Положення обласної премії імені братів Євгена та Юрія-Августина Шерегіїв у жанрі театрального мистецтва. Ця комісія запропонувала також нову  номінацію, зокрема„ режисерсько-постановочну групу у виставах для дітей” (режисер, художник, композитор, балетмейстер, виконавець музичного оформлення) – за високохудожню постановку драматургічного твору, його актуальність, вплив на розвиток світогляду, моральне та естетичне виховання дітей.

Головуючий Андрій Сербайло вніс пропозицію, яка зобов’язує інформувати громадськість краю через ЗМІ про висунення усіх претендентів на звання лауреатів обласних премій, а також упорядкувати (уніфікувати) дати подання та розгляду відповідних документів. 

Родзинкою  засідання  стало питання щодо заснування  обласної премії імені Василя Свиди – народного художника України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка.

У ході обговорення зазначеного проекту положення, пропонувалося присуджувати  її один раз на рік  самодіяльним майстрам народного та  декоративно-ужиткового мистецтва  за кращі роботи, створені упродовж останнього року  за двома номінаціями:

а) у галузі народного мистецтва, а саме: вишивка, ткацтво, декоративне та наївне малярство, лозоплетіння та вироби з природних матеріалів, лялькарство;

б)  у галузі декоративно-ужиткового мистецтва, а саме: різьба по дереву, кераміка, ковальство та виробів з інших матеріалів.

Учасниками заходу напрацьовано низку рекомендацій, які ляжуть в основу спільних розпоряджень голови облради Івана Балоги та голови ОДА Олександра Ледиди.

Прес-служба Закарпатської облради

15 листопада 2013р.

Теги: премія, Свида

Коментарі

Gumbertus 2013-11-15 / 10:42:39
Premiju vid samoho skupoho i zgadnoho skulyptora Zakarpattya.

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини