Закарпатський "Тричі славний розбійник Пинтя" переміг на всеукраїнському огляді-конкурсі вистав теарів ляльок

Вистава „Тричі славний розбійник Пинтя” Закарпатського академічного обласного театру ляльок перемогла на всеукраїнському огляді-конкурсі вистав теарів ляльок «Прем’єри сезону»

Закарпатський "Тричі славний розбійник Пинтя" переміг на всеукраїнському огляді-конкурсі вистав теарів ляльок

Під час урочистого відкриття Міжнародного фестивалю театрів ляльок „Інтерлялька-2013” представник Міжнародної асоціації лялькарів УНІМА-Україна Михайло Урицький вручив нагороди закарпатським лялькарям за перемогу у огляді-конкурсі „Прем’єри сезону”, але за бурхливими подіями фесту вони залишилися непоміченими. Прийшов час розповісти про конкурс детальніше.

Засновником та організатором огляду-конкурсу вистав театрів ляльок «Прем’єри сезону» є Український центр Міжнародної спілки діячів театру ляльок (УНІМА-Україна), який ціллю та завданням поставив виявляти сучасний стан розвитку театрів ляльок в Україні, відслідковувати нові тенденції, що до напрямків та форм творчої діяльності театрів ляльок, надавати підтримку творчим експериментам, заохочувати до нових мистецьких пошуків обдаровану творчу молодь, сприяти втіленню на сцені театру ляльок кращих зразків української драматургії.

Учасниками Всеукраїнського огляду-конкурсу вистав театрів ляльок «Прем’єри сезону» були професійні державні театри ляльок обласного, муніципального підпорядкування, а також театри ляльок приватної форми власності.

За умовами конкурсу-огляду в ньому взяли участь вистави театрів ляльок, які були поставлені театрами України з серпня по липень театрального сезону 2012-2013 рр..

Закарпатський академічний обласний театр ляльок  представив на конкурс прем’єрну виставу минулого сезону – містичну придибенцію на верховинський мотив „Тричі славний розбійник Пинтя” закарпатського драматурга Олександра Гавроша, яка була презентована глядачам  11 жовтня 2012 року. Режисер-постановник вистави – знаковий режисер  Олег Жюгжда (Білорусь), художник-постановник – Тетяна Улинець. Вистава закарпатського театру ляльок побудована на містичних сюжетах маловідомих верховинських казок. Все „страхітливі” події подаються режисером та акторами  з добрим гумором. Герой карпатського фольклору опришок Пинтя йде туди, де „за мідною хащею, за скляною горою лежить Закляте Місто», щоб знайти свою долю…На шляху Пинтя зустрічає зачарованого Пса Кудлоша та мертвого Блукаючого Вояка,  и вони разом вирушають на пошуки свого щастя. Наближення до верховинських першоджерел доповнює те, що всі актори, як справжні сільські музики „вживу” виконують верховинські  коломийки та грають на народних  музичних інструментах. Ролі у вистави виконують актори – заслужена артистка України Наталія Орєшнікова, артисти Олена Пишка, Микола Карпенко Елла Григорєва, Ярослава Яник, Андрій Опіок, Дмитро Малий, Олександр Беліков. Помічник режисера – Світлана Кобзиста, художник по світлу – Ірина Осокіна, педагог по вокалу – Тетяна Бабець, виготовлення музичних інструментів та консультації -  Володимир Короленко, звукооператор – Василь Джугана.                                       

Вистава „Тричі славний розбійник Пинтя” була заявлена у номінації „вистава для дітей 11-14 років” (взагалі огляд-конкурс проводиться з чотирьох номінацій: Краща вистава для дітей за віком від 3 до 5 років, від 6 до 8 років, від 9 до 11 років та номінація, в якої прийняли участь закарпатці). До складу журі, яке визначає переможців огляду-конкурсу, входять компетентні професійні театральні критики та науковці, провідні досвідчені майстри мистецтва театру ляльок, представники Міністерства культури України, Національної спілки  театральних діячів України та УЦ УНІМА. Журі після перегляду відео матеріалів кожної конкурсної вистави проводило обговорення та висувало не більше трьох вистав здобувачів на кожну номінацію. Визначення вистав-переможців конкурсу відбулося на підсумковому засіданні журі таємним голосуванням. Таємність рішення зберігалась до моменту вручення нагород. Отже, за підсумками огляду-конкурсу «Прем’єри сезону» за виставу „Тричі славний розбійник Пинтя” закарпатці були відмічені  двома дипломами переможців та пам’ятними знаками УЦ УНІМА – за кращу постановку у номінації „вистава для дітей за віком від 11 до 14 років” сезону 2012-2013 рр. та за кращу роботу серед жінок сезону 2012-2013 рр. нагороджена актриса Наталія Орєшнікова за роль у виставі.

До речі, театру переможцю надається можливість протягом року представити виставу, що перемогла на огляді-конкурсі, на сцені київських театрів ляльок. А ужгородці та гості міста мають унікальну можливість подивитися виставу „Тричі славний розбійник Пинтя” Олександра Гавроша у неділю, 3 листопада, об 11.00 та 13.00 годинах в театрі ляльок на пл. Театральній, 8.

31 жовтня 2013р.

Теги: Пинтя, гаврош, театр ляльок

Коментарі

правд 2013-11-07 / 16:50:11
прекрасні події для демонстрації театрального дійства. Але ми у повсякденності подаємо неправду дітям, користучись їх довірливістю. Пінтя - розбійник, і не Закарпатський. Помер у переслідуванні жандарами, у Марамуреші (стрибнув із скали). Селяни вкрали його кольчугу і переховували в церкві. Вона є і сьогодні! пан Олександр подібний на Андерсена - етемологічно спільні імена.Не насаджуйте крисаню Гуцула, і перед тим дослідіть історичні факти відносно впровадження міфу. Це ж дітки.

влад 2013-11-01 / 09:15:34
Вітаю колектив театру,зокрема п.Орєшнікову.Надзвичайно талановита й розумна жінка.Успіхів!

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини