Суддя Придачук визнав журналіста Олега Дибу винним всупереч оперативній відеозйомці міліції та на основі сфальшованих свідчень

Після зачитання постанови по справі головний редактор інтернет-видання Закарпаття онлайн відмовився потиснути простягнуту йому руку судді, який щойно під політичне замовлення звинуватив його у правопорушенні, яке він не скоював.

Суддя Олег Придачук
Суддя Олег Придачук

22 жовтня в Ужгородському міськрайонному суді відбулося судове засідання у справі головного редактора інтернет-видання Закарпаття онлайн Олега Диби. У числі інших 7 осіб, затриманих 5 жовтня на ужгородській площі Народній, на підставі міліцейського протоколу його було звинувачено за ст..185 КпАП України в, начебто, злісній непокорі законному розпорядженню та вимозі працівників міліції при виконанні ними службових обов’язків.

Після того, як на попередньому судовому засіданні, яке відбулося 16 жовтня, ухвалою судді Ігора Івашковича було констатовано, що протокол, який є джерелом доказів у справі, не може бути покладений в основу постанови про накладення адміністративного стягнення, бо в ньому не зазначено суть самого правопорушення, зазначений документ було повернено в Ужгородський міський відділ міліції для належного оформлення. Після цього справу було передано судді Олегу Придачуку, який свого часу на замовлення голови Закарпатської ОДА Олександра Ледиди засудив Павла Чучку до 1 року умовно і 2 років позбавлення права займати керівні посади.

У ході вівторкового засідання суддя ознайомився з рапортами міліціонерів, в яких, зокрема, зазначалося, що Олег Диба під час подій 5 жовтня на площі Народній, начебто, «виражався грубою нецензурною лайкою в бік працівників міліції, погрожував звільненням з ОВС, намагався вдарити» (ідентичні рапорти рядового міліції Ю.Блага та сержанта М.Квочки), «відштовхував працівників міліції та хапав за форменний одяг, намагаючись прорватися до спецтехніки», а після того, як до нього «було застосовано заходи фізичного впливу», «продовжував чинити злісну непокору, після чого намагався втекти та був затриманий працівниками міліції і доставлений в Ужгородський МВ» (рапорт прапорщика міліції І.Косьціва). Крім того, було зачитано пояснення «свідків» - працівників підприємства «Коватехбуд» Михайла Шилипця та Станіслава Яворського, яких не було зазначено в протоколі та в свідченнях яких ні словом не йшлося конкретно про О.Дибу.

Після цього суддя заслухав пояснення самого Олега Диби, який, зокрема, пояснив, що увесь, без винятку, час перебування його на місці події зафіксовано на відео в ході оперативної відеозйомки, що її здійснювали працівники УМВС України в Закарпатській області, а також на його власну відеокамеру. Протягом всього часу він працював на місці події як журналіст, що чітко зафіксовано зазначеними відеоматеріалами. У момент доведення ухвали про забезпечення позову, якою ряду осіб заборонялося перешкоджати роботам на площі, взагалі не був присутній на газоні, що зафіксовано на відео, зокрема і в словах судовиконавця. Тобто, ухвалу до нього доведено взагалі не було. Поштою текст ухвали журналіст отримав тільки 11 жовтня.

Після зачитання ухвали на місці події О.Диба з’явився тільки в момент, коли там розпочалися активні дії по затримці активістів, висвітлення яких є його професійним обов’язком. Жодного перешкоджання роботі техніки чи осіб журналіст не чинив, до техніки і працівників ФГ «Перепілка» чи «Коватехбуд» взагалі не підходив, що чітко видно на відео. При тому, що на місці події працювали журналісти багатьох ЗМІ, здебільшого провладних, з відеоматеріалів чітко видно, що міліціонери перешкоджали роботі тільки Олега Диби, силою виштовхуючи його за газон. При цьому О.Диба постійно наголошував на тому, що він – журналіст, і що правоохоронці перешкоджають здійсненню ним його професійних обов’язків, що не доведена до нього ухвала не забороняє нікому, а тим більше журналісту, перебувати на газоні чи взагалі на площі Народній, що він жодним чином не перешкоджав роботі техніки та людей, і що в цей момент на місці події працювало багато інших його колег, котрих, однак, чомусь, не змушували покинути газон.

При тому, як констатував головний редактор Закарпаття онлайн, коли міліціонери застосовували до нього силу, він жодного разу не застосував її у відповідь, не висловлювався грубою нецензурною лайкою, не погрожував правоохоронцям, не відштовхував їх, не хапав за форменний одяг, не проривався до спецтехніки, не втікав при затриманні і загалом не робив нічого з того, що написано в рапортах міліціонерів.

Крім того, як констатував О.Диба, долучені до справи пояснення громадян – працівників підприємства «Коватехбуд», жодною мірою не стосуються його особи, конкретно на нього не вказують і долучені автоматично у вигляді копій до матеріалів справ усіх тих, кого було затримано міліцією на площі Народній.  Натомість, у протоколі про адміністративне правопорушення свідків не вказано, бо їх не було.

Як пояснив журналіст, затримано його було взагалі поза територією газону, в момент, коли він взагалі не чинив жодних дій, з міліцією не спілкувався, по окремій команді «Дибу беріть!». Жодного опору працівникам міліції навіть в цій абсолютно незаконній і невмотивованій ситуації не чинив, що також чітко зафіксовано оперативною зйомкою міліції.

Після спільного перегляду відеоматеріалів, долучених до справи, суддя мав змогу переконатися в тому, що жодне зі звинувачень, сформульованих в протоколі та рапортах міліціонерів щодо Олега Диби, не мало місце в дійсності і що «факти», викладені в рапортах – повністю сфальсифіковані.

Після цього судя О.Придачук оголосив, що видаляється в нарадчу кімнату для винесення рішення в цій справі. Хвилин за 15 він повернувся з готовим текстом постанови, який зачитав у присутності осіб, що висловили бажання бути присутніми. Озвучене ним рішення викликало справжній шок тих, хто в цей момент перебував у приміщенні: журналіста було визнано винним у злісній непокорі працівникам міліції всупереч стовідсотковим відеодоказам і на підставі виключно сфальсифікованих рапортів міліціонерів та недоведеної до нього ухвали, яку він, зрештою, навіть найменшою мірою не порушував. На цій підставі, відповідно до тексту постанови, на журналіста накладено адміністративне покарання у вигляді штрафу в розмірі 138 гривень.

Після зачитання тексту постанови суддя простягнув журналістові руку, однак той принципово відмовився її потиснути та демонстративно відвернувся. Рішення судді О.Диба назвав політично вмотивованим і визначеним заздалегідь у контексті того протистояння між громадськістю і владою, що мало місце по площі Народній протягом останнього часу.

«138 гривень – сума мізерна і в цьому сенсі для мене не суттєва. Однак, йдеться про звинувачення мене в правопорушенні, якого я не скоював, що 100-відсотково видно з матеріалів справи. Владі і конкретно «губернатору» Олександру Ледиді було принципово важливо зробити з мене правопорушника. Вони можуть якийсь час потішитися цим своїм «здобутком». Але не довго: притягнута за вуха суть постанови судді О.Придачука буде оскаржена в передбаченому законом порядку», – зазначив Олег Диба. – А міліціонери, що написали брехливі рапорти, з часом будуть покарані. Влада змінюється, а тому міліції, і суддям треба діяти відповідно до закону, а не політичної кон’юнктури. Сьогодні судили мене, а завтра, можливо, судитимуть тих, хто судить сьогодні. І про це не варто забувати...»

23 жовтня 2013р.

Теги: Диба, Придачук

Коментарі

громадян 2013-10-31 / 19:17:45
придачук корупціонер . за підписку про невиїзд просить 3000$.

BVO 2013-10-29 / 22:12:35
В наших судах і не такі вироки виносять і на абсурдних підставах

О.Д. 2013-10-26 / 15:57:19
Зігмунд, я в нормі. Немає "вкрай неприємної ситуації". Є звичайне скотство, з яким доводиться мати справу. Але відео моє і оперативної зйомки міліції не згниє, тому з часом комусь таки доведеться відповідати за свої дії.
А за підтримку і добрі слова - дякую ))

Зігмунд 2013-10-26 / 15:25:46
Сьогодні Олег насправді опинився вкрай неприємній ситуації, але його вчинок та його однодумців, які взяли на себе громадянську позицію по відстоюванню площі Народної вартий поваги, шани.Не кожний сьогодні наважиться вийти сам на сам на відкритий бій з злочинною владою, котра нищить усіх, хто стає їм на заваді. Сьогодні цей суддя Придачук виконав завдання влади в будь який спосіб розправитися з нерадивим журналістом за 138 грн.штрафу. Не за горами час, коли цей суддя може опинитися на лаві підсудних, думаю знайдуться доброзичливці, і теж зшиють справу...
Таких як журналіст Олег бояться не лише судді, чиновники та усяка нечисть при владі, боячись попасти на шпальта ЗМІ, знаючи, що журналісти це свого роду слідчі, які викриють будь кого із можновладців, які брутально порушують самі закони, в час коли перебувають на державних посадах, знаючи, що у них, цих корупціонерів самих рило в пушку.
справедливості добється, однозначно! Його підтримають як солідарні журналісти, так і прості українці, яких мільйони. Це людина , яка геройськи, ризикуючи власним життям переможе!

Ужгородець 2013-10-25 / 17:15:34
Як ви кажете прізвище, Придурчук?

УжНУ від катастрофи врятує Ніколайчук 2013-10-24 / 21:11:00
Це визнав ректор УжНУ Ващук Федір Григорійович на Вченій раді університету минулого четверга. Бардак в університеті на критичному рівні. Днями УжНУ мало не завалив щорічну звітність про перевід студентів з курсу на курс через брак однієї (!) пачки паперу. Ващук уже чекав із Києва наказ про своє звільнення. Врятував його екс-в.о.ректора Ніколайчук Віталій Іванович, який з власної ініціативи поїхав у міністерство, особисто здав звіт і домігся викреслення прізвища Ващука з наказу про звільнення. Ця інформація зацікавила наше видання. Ми вияснили, що Ніколайчук В.І. провів багато часу в міністерстві. Хоча міністр його не прийняв, але Ніколайчук запропонував себе на повторне в.о.ректорство. Для того він злив кому слід компромат про річну діяльність Ващука – від роздачі посад десяткам липових професорів до сімейних схем «прихватизації» земель та будівель УжНУ. Вояж Ніколайчука співпав з позицією регіоналів, яких дістав авантюризм їхнього ставленика Ващука. У цих умовах Ніколайчук знову попросився покерувати університетом, де він може стабілізувати ситуацію як після Вегеша Миколи Миколайовича, так і після Ващука Федора Григорійовича.

Богдан 2013-10-24 / 17:41:16
Степан у ментів є бойовий та патріотичний дух?Не смішіть.Більшість з них уміють лише гній розкидувати і бабусь на стихійних ринках на платню класти,та шльондр на вокзалі стерегти.Це пси на повідку у братви яка ще вчора гопстопом промишляла а тепер купила собі владу разом з одноклітковими організмами в уазиках.Ера міліонерів,гідних офіцерського мундиру закінчилася.Почалася ера потвор.

+++ 2013-10-24 / 09:57:35


Суддя точно Підарчук


мѣстный 2013-10-24 / 07:44:45
О.Д. - злостно непокорный? ну только респект :)

сорри 2013-10-24 / 07:09:32
Цих суддів треба виносити разом з їх кріслами. Так само Ледиду і його компанію

Міжгіря 2013-10-23 / 19:57:20
Як я вже писав трішки раніше, що мене дуже здивувала "віра" Диби в справедливий суд, коли попередній суддя підчистив адмінпротоколи ментів лише для того щоб інший урод у мантії міг визнати Олега винним, і це було для мене на відміну від "свідомої" журналістської братії очевидним, і я дуже розчарований що далеко не всі журналісти Закарпаття здатні порозумітися в який час вони "проживають". Співайте далі деферамби уродам у мантії.

перехожий 2013-10-23 / 18:49:56
все ясно у судді фамілія - пидарчук

журналіст, Київ 2013-10-23 / 09:01:33
Тримайтеся! Ми з вами!
http://imi.org.ua/news/41936-sud-viznav-golovreda-zakarpattya-onlayn-vinnim-u-nepokori-militsiji-i-oshtrafuvav-na-138-grn.html

журналістка 2013-10-23 / 08:48:20
Ось, про подвиги Варцаби та Придачука у боротьбі з журналістами вже написада "Телекритика" - http://www.telekritika.ua/pravo/2013-10-23/86935

Ігор Ткачук 2013-10-23 / 07:54:37
Вимога відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка - питання національної безпеки
В умовах, коли міліція фактично втратила контроль над кримінальною ситуацією в країні, до того ж сама фігурує в багатьох злочинах, коли значні ресурси витрачаються не для боротьби із злочинністю, а для переслідування і тиску на опозиційних політиків та усіх незгодних з режимом, - вимога відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка стає не просто справою честі для влади, а питанням національної безпеки. Нездатність керівництва МВС адекватно реагувати може призвести до соціального вибуху. Так, нещодавно у Луганську жорстоко побили та зламали щелепу журналісту місцевого телеканалу "Ірта" Сергію Остапенку. Як відомо, Остапенко відомий своїми журналістськими розслідуваннями і критичними матеріалами. Він також є співавтором проекту "Досить мовчати". Обласне управління Міністерства внутрішніх справ раніше подало на Остапенка позов до суду через його критичні матеріали. Варто зазначити, що напади на журналістів в Україні набули системного характеру. Влада намагається лише позначити свою увагу до проблеми через вимоги ЄС. Насправді, саме режим Януковича дав сигнал до нападів на представників ЗМІ. Охорона можновладців (від президента до окремих міністрів) неодноразово застосовувала силу проти журналістів. Ці факти залишилися безкарними. Потім були 18 травня з побиттям журналістки та неадекватні заяви представників Партії регіонів та МВС. Цей приклад активно беруть на озброєння нові "господарі життя". Бо мають перед очима відповідні випадки та впевнені у своїй безкарності. Відставка міністра Захарченка – це те, що потрібно зробити негайно.

Йовжі 2013-10-23 / 06:40:15
Довго ще будемо терпіти цей ментовський беспредел?

Степан Крук 2013-10-23 / 06:35:45
Пане Олеже! Після того, як сержанти міліції, відмінники бойової та політичної підготовки, вщент змінили Ваш імідж одним протоколом, я не знаю як відноситися до Вашої особистості. Ви нецензурно виражовувалися, намагалися проломити череп працівнику міліції з метою встановлення наявності в ньому хоч якогось вмісту. Ви дуже наївний журналіст, пане ! Ви прямо на площі Народній намагалися звільнити міліціонерів, незважаючи на те, що у них сімї які треба годувати. Який цинізм з Вашого боку! Як журналіст, Ви зловжмваєте паростками демократіїї - відсутністю цензури і вживаєте нецензурну лексику. Працівники міліції навіть стверджують, що Ви лаяли, не підпускали їх до себе та намагалися їх вкусити. Не дивно, що суддя прийняв рішення накласти на Вас штраф. І тільки для підняття бойового та політичного духу особового складу МВ УМВС в Закарпатській області. Даруйте, але це конче необхідно!

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини