У рідному селі Василя Свиди відкрили меморіальну дошку видатному закарпатському митцеві (ФОТО)

Сьогодні, 22 жовтня відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки славетному закарпатцю -скульптору, різьбяру, громадському та культурному діячеві, народному художнику України, лауреату Національної премії ім.Т.Г.Шевченка Василю Івановичу Свиді з нагоди відзначення його 100-річчя від дня народження.

У рідному селі Василя Свиди відкрили меморіальну дошку видатному закарпатському митцеві (ФОТО)

А народився митець 22 жовтня 1913 року в с. Пацканьово Ужгородського району в багатодітній сім’ї, де сформувався як особистість. Фахову освіту та навички здобув в Ясінянській школі художньої обробки  дерева, що на Рахівщині, відтак – в Ужгородському училищі прикладного мистецтва і, звісно,   в товаристві художньої еліти краю, фундаторів закарпатської школи живопису - Адальберта Ерделі та Йосипа Бокшая,Федора  Манайла та їхніх учнів - Ернеста Кондратовича та Золтана Шолтеса, які допомагали порадами та підтримували його пориви  творити саме у дерев’яній скульптурі.

Вісім років працював у майстерні церковного мистецтва в Брно, де вчився різьбі, скульптурі, реставрації, позолочуванню. Тривалий час очолював обласну організацію Спілки художників, три десятки років  присвятив викладанню в Ужгородському училищі прикладного мистецтва. Обирався депутатом  Верховної Ради УРСР,  обласної та міської Рад народних депутатів. Його  невтомна праця відзначена двічі  орденом «Знак пошани». 

Увесь його талант і досвід вилились в неоціненний скарб – роботи, які заворожують донині. Серед них – статуетки та багатофігурні композиції: «На половину», «Весілля. Одягають молоду», «Мати з дітьми», «Поцілунок», «На базарі», »Жінка на коні їде і пряде»,  «Танець-увиванець», «Збирання яблук» тощо. Є серед робіт така, де фігурують 100 осіб. Начувані  краяни також про зроблений ним прекрасний металевий хрестик і вишиту власноруч сорочку. Та його стихією було все ж дерево. З неповторною красою його текстури і відтінків.  Без сумніву, це був талант від Бога.

Сьогодні  на будинку, де народився наш славетний земляк,  представники обласної та районної влад, депутати, художники та односельці відкрили меморіальну дошку на його честь.

Урочисту церемонію з цієї нагоди доручили  заступнику голови облради Андрію Сербайлу та сільському голові  Юрію Боню. Після чого о. Володимир   освятив меморіальну дошку.

 У своєму виступі Андрій Сербайло зазначив, що Василь Свида - художник невичерпного життєлюбства, яскравого таланту та світлого оптимістичного світосприймання. Його роботи прикрашають музеї світу. Їх знають, цінують і люблять за реалістичну, життєву правду, що найперше притаманна його  творчості, і яка  супроводжувала його  завжди, незалежно ні від історичних періодів чи суспільних формацій. Мабуть, за це ім’я Свиди не загубилось через роки, як не зникає і відчуття його присутності в художньому, культурному та громадському житті Закарпаття й зараз. Більше того, з дня на день зростає цінність його щедрого внеску і в день минулий, і в день прийдешній. Адже він увійшов до історії національного образотворчого мистецтва, як один з видатних художників ХХ-го століття з власною, самобутньою і яскраво вираженою мистецькою мовою, а його роботи гідно прикрашають духовну скарбницю українського народу.

Щирими були виступи заступника генерального директора з наукової роботи Національного музею українського народного декоративного мистецтва Людмили Білоус, сільського голови Юрія Боня, племінниці Василя Свиди – Марії Панько, яка подарувала кожному учаснику церемонії нововидану книгу «Родовідними стежками»,  учнів Пацканівської ЗОШ І-ІІ ст.. , а також сина митця – Ярослава Свиди.

На завершення всі учасники заходу відвідали  ілюстровану виставку в сільській бібліотеці та поспілкувалися між собою.

Сьогодні ж в обласному центрі, на пл. Жупанацькій, 3  відкрилась виставка творів та ювілейний вечір, присвячений проведенню  Року Василя Свиди з нагоди сторіччя з дня його народження.

Прес-служба облради

22 жовтня 2013р.

Теги: Свида, Пацканьово

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини